“L’enigma Verdaguer”: l’home rere el mite

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

Aquest dimecres, 11 de setembre, a les 21.55, s’estrena la pel·lícula per a televisió “L’enigma Verdaguer”, dirigida per Lluís Maria Güell i escrita per David Plana a partir d’una història d’Enric Gomà, Teresa Vilardell i David Plana. Una producció de Diagonal Televisió, coproduïda per TV3 i RTVE, amb el suport de l’ICEC. Avui, el Palau de la Música ha acollit la roda de premsa de presentació i la posterior projecció del telefilm amb presència de l’equip artístic i tècnic.

Sin título-1.jpg

En la roda de premsa s’ha comptat amb la presència de Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Albert Sagalés, productor executiu de Diagonal TV, i Lluís Maria Güell, director de “L’enigma Verdaguer”, així com amb els actors i actrius En la roda de premsa s’ha comptat amb la presència de Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Albert Sagalés, productor executiu de Diagonal TV, i Lluís Maria Güell, director de “L’enigma Verdaguer”, així com amb els actors i actrius Ernest Villegas (J. Verdaguer), Roger Casamajor, David Marcé, Bea Segura, Llum Barrera, Clara Segura, Dafnis Balduz, Juanjo Puigcorbé, David Vert i Pau Roca.

També hi han estat presents Maite Pisonero, productora executiva de RTVE; Xavier Bru de Sala, idea original i direcció argumental; Narcís Garolera, assessor biogràfic i lingüístic; Esther Dueñas, productora executiva de TV3, i Jaume Banacolocha, director i productor de Diagonal TV.

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha començat la roda de premsa parlant de com “produir ficció és complicat sobretot per a una televisió pública al costat de grans productores i les plataformes”. “Som una empresa modesta que hem aconseguit un producte amb el màxim d’encerts, un gran personatge, un gran director, un gran guió i molt de talent”, ha dit.

 “L’enigma Verdaguer” neix fa quatre anys. Una producció de Diagonal Televisió, coproduïda per TV3 i RTVE, amb el suport de l’ICEC que, com altres productes com “La dona del segle” i “El rei borni”, s’ha rodat simultàniament en català i castellà.

Sin título-3

Un projecte que s’endinsa en la figura de Jacint Verdaguer, conegut popularment com a Mossèn Cinto, poeta i home d’Església, que va tenir una vida atzarosa i apassionant, una vida de pel·lícula. Va viure la glòria literària i es va convertir en el poeta més prestigiós del seu temps. Però les circumstàncies i el seu propi caràcter indòmit i orgullós van provocar la seva caiguda.

 Segons Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3, aquesta presentació suposa “un dia de festa major”. “Un producte que ens fa feliços i que s’ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració de RTVE. Només d’aquesta manera, amb coproduccions com aquesta, s’aconsegueixen productes de qualitat. Per TV3, és un obligació i una necessitat buscar biopics d’aquest estil i fer cerca en part de la nostra història”, ha afegit Sala-Patau.

 La col·laboració entre TV3 i RTVE no es quedarà en “L’enigma Verdaguer”. Maite Pisonero, productora executiva de RTVE, ha predit que “hi ha molt futur” i han explicat com a exclusiva, juntament amb Oriol Sala-Patau, que el proper projecte entre les dues cadenes publiques serà “El crèdit”, l’adaptació de l’obra de Jordi Galceran.

 El director de “L’enigma Verdaguer” és un home amb experiència reconeguda rere la càmera, Lluís Maria Güell. “El que intentem amb aquesta pel·lícula és divulgar la figura de Verdaguer, un personatge molt conegut però molt desconegut, a la vegada. L’envolta una boira que hem volgut esvair. I volem donar-lo a conèixer tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. Que se sàpiga qui era aquell home que sortia en els bitllets de 500 pessetes”, ha afegit.

 “L’enigma Verdaguer és una aproximació biogràfica. No és un biopic. Es podien fer dos tipus de productes. Podria haver estat una mena de tesi doctoral, feixuga de veure, o fer el que s’ha fet, una adaptació televisivament atractiva. Per tant ens hem permès alguna una llicència –ha explicat Güell–. Però el que hem volgut és explicar l’home rere el capellà, el mossèn Cinto. Un personatge amb una vida molt contradictòria però molt vital, amb gran energia i dosi de rebel·lia. Un home que passa a tenir al seu costat els més poderosos per, finalment, acabat sent perseguit per ells i convertint-se en el poeta del poble.”

Sin título-2.jpg

 Com a “savis verdaguerians”, com els ha anomenat Güell, hi ha Xavier Bru de Sala, idea original i direcció argumental, i Narcís Garolera, assessor biogràfic i lingüístic. El que busca “L’enigma Verdaguer” és despertar la curiositat de l’espectador, que “després de veure la pel·lícula tingui ganes de buscar la molta bibliografia que hi ha”, ha afegit Lluís Maria Güell.

 Güell ha lloat els actors i actrius amb què ha treballat. Sobretot Ernest Villegas, que encarna “un Verdaguer magnífic, que s’hi assembla i, a sobre, és osonenc”, ha dit.

 Per Villegas “fer un homenatge a Verdaguer ha estat un gran encert”. “Necessitàvem un producte per lloar un gran personatge. D’ell em quedo amb el seu instint per seguir el que realment volia. Ell deia que ‘Jo vull viatjar, viure i escriure’ i és el que va fer. Mai va deixar de seguir el seu instint”, ha afegit.

Albert Sagalés, productor executiu de Diagonal TV, ha volgut destacar la gran feina del repartiment d’actors i actrius: “Sense ells hauria estat materialment impossible fer aquest producte en doble versió. En realitat han fet dues de pel·lícules, i no una.”

Una bona part d’aquest repartiment ha estat present a la roda de premsa. David Marcé, que encarna el marquès de Comillas i un dels actors habituals de “Polònia”, ha fet broma de “l’exercici esquizofrènic” de la doble versió. Bea Segura, la reina Maria Cristina d’aquesta ficció, ha destacat haver descobert en el seu personatge “una monarca que parlava castellà però recitava en català. Una reina que entenia la riquesa cultural del seu país i respectava de la mateixa manera el català i el castellà”. Clara Segura és l’Emília, “un personatge petit però entranyable”. “La veu del poble enmig de tants alts càrrecs. Ella diu molt del poeta que va acabar sent poeta dels humils”, ha afegit Segura.

Roger Casamajor, com el Canonge Colell, el millor amic de Verdaguer; Llum Barrera com a Deseada Duran, que el va introduir en el món dels exorcismes; Dafnis Balduz com a mossèn Joan Güell, Juanjo Puigcorbé com a Menéndez Pelayo, o Pau Roca com l’Alcalde Amat formen part d’un gran repartiment en què també hi ha Francesc Orella com el Pare Pinyol o Pere Arquillué com el gran detractor de Verdaguer, el Bisbe Morgades.

Finalment Xavier Bru de Sala ha parlat de Verdaguer com “un home que canvia de bàndol”. “Veiem l’home rere el capellà però també el drama de país que el conduirà als fets de la Setmana Tràgica”, ha afegit.

 Després de la roda de premsa, el Petit Palau, al Palau de la Música ha acollit, amb una amplia representació de l’equip, la projecció de la pel·lícula, que es podrà veure a TV3 l’11 de setembre, a les 21.55.

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: