Jane Eyre: una autobiografia a partir de la novel·la de CHARLOTTE BRONTË, al Teatre Lliure, fins al 26 de març

Text – Redacció-Premsa Teatre Lliure. Fotos – © Ros Ribas.

El Teatre Lliure de Gràcia celebra el 200 aniversari del naixement de la novel·lista anglesa Charlotte Brontë amb Jane Eyre, la gran heroïna romàntica i que es pot veure fins al 2g de març. Una dona que sap molt bé el que vol, malgrat les convencions de la seva època. Dirigeix el muntatge Carme Portaceli. intèrprets: Jordi Collet Blocklehurst, Mason, veí 5 / Gabriela Flores Bessie, Helen, Bertha/Antoniette, veïna 4 / Abel Folk Rochester / Ariadna Gil Jane / Pepa López tieta Reed, Srta. Temple, Sra. Fairfax, Lady Ingram, veïna 2 / Joan Negrié Dr. Carter, capellà, veí 3, St. John / Magda Puig Srta. Scatcherd, Adèle, Blanche, Christophine, veïna 1, Diana, Srta. Rosamond.

Foto © Ros Ribas
Foto © Ros Ribas

El més fantàstic d’aquest personatge i d’aquesta novel·la és el fet que Jane Eyre, des del seu naixement i sense tenir unes circumstàncies que la portin a ser d’aquesta manera, té dins seu l’instint de superació més impressionant que jo mai hagi llegit. Ja a l’internat de pobres, on l’envien, per treure-se-la de sobre perquè ja s’enfrontava a la injustícia des de ben petita, ella percep la seva incapacitat de deixar-se maltractar en cap dels vessants que el maltractament pogués disfressar-se. La Jane li pregunta a la seva amiga Helen per què es deixa castigar d’aquesta manera. La Helen li respon que ella ha vingut aquí per rebre una educació i que això forma part de l’assoliment d’aquest gran objectiu. I la Jane diu “no seria capaç de suportar aquesta humiliació, jo no ho perdonaria, això. Si tots obeíssim i fóssim amables amb els qui són cruels i injustos, ells no ens tindrien mai por i serien cada cop més dolents. Si ens peguen sense raó tenim l’obligació de tornar el cop, n’estic segura, i ben fort, per deixar clar als qui ho fan que no ho poden repetir”.

Jane Eyre és una novel·la escrita l’any 1847 per Charlotte Brontë sota el pseudònim de Currer Bell. Amb el seu nom real, el més possible hagués estat que no els haguessin publicat, ni a ella ni a cap de les seves dues germanes, l’Emily i l’Anne, cap de les novel·les que van escriure. O, si més no, no haurien aconseguit l’èxit que van tenir (no en el cas de l’Emily i els seus Cims borrascosos) ni, per tant, la possibilitat de continuar escrivint, que era la passió de totes elles.
Jane Eyre és una finestra a través de la qual Charlotte Brontë ens ensenya la seva visió del món. La Jane opina sobre la diferència arbitrària entre classes i fa especial menció al paper de la dona al món. Ella no deixa mai que ningú oblidi, pel fet de ser pobre o de ser dona, que no és un ser inferior.
Però per sobre de tot, Jane Eyre és una obra romàntica on la lluita per la llibertat és l’impuls que guia la protagonista en un món on les dones no la podien assolir. També hi ha, és clar, una gran història d’amor que només es podrà viure quan els dos protagonistes estiguin d’igual a igual, quan l’amor no sigui una presó, sinó un acte de llibertat.

Carme Portaceli

Foto © Ros Ribas
Foto © Ros Ribas

Més informació: Horaris i Preus

sin-titulo-1Horaris
de dimarts a divendres 20:30h.
dissabte 19h.
diumenge 18h.
Preus
tarifa a
29€ entrada general
26€ compra avançada (abans de la data d’estrena)
22€ dimarts i dimecres (dies de l’espectador)
24,50€ amb descompte* (excepte els dies de l’espectador)
18€ Tarifa Plana Abonament Espectador (per a entrades fora d’abonament)
15€ Carnet Jove i menors de 30 anys Tarifa última fila (en determinades funcions)

*Venda d’entrades amb descompte del 15% per a pensionistes amb tarjeta rosa, aturats, persones amb discapacitat, famílies nombroses i monoparentals, abonats al TNC i Mercat de les Flors, TR3SC, Biblioteques i Teatres comarcals. Per als subscriptors de La Vanguardia, el descompte només es farà efectiu a taquilla. Grups a partir de 15 persones, 20% de descompte enviant un correu a info@teatrelliure.com.

05/03 col·loqui amb la companyia després de la funció
emissió EN DIRECTE! a traves del web a partir de les 20:15h. aprox.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: