La propera pell, 100 metros i Un monstre em ve a veure, grans favorites als Premis Gaudí de Cinema Català

Tex – Redacció.Premsa Premis Gaudí. Fotos Nina Parral-Albert Roca-Carlos Ferriz. Sheyla Bustems.

Aquest dijous s’han donat a conèixer les nominacions als IX Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera. 32 produccions de les 74 inscrites enguany han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia, i Xavier Bas, sotsdirector de la Fundació Catalunya-La Pedrera, han introduït l’acte, i els actors Miranda Gas (vestida per Menchén Tomàs) i Francesc Orella  han estat els encarregats d’obrir els sobres i llegir els finalistes als premis del cinema català. Un total de 424 acadèmics han estat cridats a emetre el seu veredicte a la primera volta de votacions, que va finalitzar el passat 26 de desembre.

portada prese-nadors

A la lectura (que s’ha pogut seguir en directe des del web de l’Acadèmia, el del diari La Vanguardia i la retransmisspels canals 3/24 i Catalunya Informació) han assistit acadèmics i productors, actors, directors i equips tècnics de les pel·lícules candidates. També s’hi han sumat representants institucionals i del sector, com Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona; Carles Duarte, President del CoNCA; Montserrat Bou, directora de PROA; Àlex Casanovas, president de l’AADPC; Camilo Tarrazón, president del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya.

Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona
Juanjo Puigcorbé, diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona

La propera pell és la producció que opta a més estatuetes, amb 14 nominacions, seguida per 100 metros i A Monster Calls (Un monstre em ve a veure) amb 11, El rei borni amb 8 i La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV) amb 7. Amb 4 nominacions competirà Cerca de tu casa, amb 3 The Chosen (El elegido) i amb 2 Callback i Toro. Arriben a la segona volta de votacions optant a guanyar en una de les categories dels premis 23 produccions més: els llargmetratges Les amigues de l’Àgata, Tots els camins de Déu i Contratiempo; els documentals Alcaldessa, Bigas x Bigas, Priorat i Sexe, maraques i chihuahues; la pel·lícula d’animació Ozzy; les pel·lícules amb participació de talent català El hombre de las mil caras, Gernika i Tarde para la ira; els curtmetratges En la azotea, Graffiti, Tiger i Timecode; les pel·lícules per a televisió Ebre, del bressol a la batalla, Fassman, l’increïble Home Radar, La Xirgu i Laia; les pel·lícules europees Elle, Mustang, Saul fia (El fill de Saül) i The Lobster (Llagosta).

sin-titulo-17

sin-titulo-18 sin-titulo-19

sin-titulo-20

sin-titulo-21

sin-titulo-22

sin-titulo-23

sin-titulo-24

Opten al Premi Gaudí a la millor pel·lícula, guardó que recull el productor de la pel·lícula guanyadora, quatre títols: El rei borni, escrita i dirigida per Marc Crehuet i produïda per Moiré Films, Lastor Media, El Terrat i Televisió de Catalunya; La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Sentido Films i Bord Cadre Films; Les amigues de l’Àgata, escrita i dirigida per Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen i produïda per Lastor Media; Tots els camins de Déu, dirigida per Gemma Ferraté, escrita per Gemma Ferraté i Eduard Sola i produïda per Niu d’Indi.

Les nominades al Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana són 100 metros, escrita i dirigida per Marcel Barrena i produïda per Cien Metros La Película AIE, Castelao Pictures i MGN Filmes; A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), dirigida per Juan Antonio Bayona, escrita per Patrick Ness i produïda per A Monster Calls AIE, Telecinco Cinema, Apaches Entertainment i Películas La Trini; Callback, dirigida per Carles Torras, escrita per Carles Torras i Martín Bacigalupo i produïda per Zabriskie AIE, Glass Eye Pix i Zabriskie Films; La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV), dirigida per Albert Serra, escrita per Albert Serra i Thierry Lounas i produïda per Capricci Films, Andergraun Films i Rosa Filmes.

Albert Serra per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV); Isaki Lacuesta i Isa Campo per La propera pell; Juan Antonio Bayona per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure) i Marc Crehuet per El rei borni estan nominats en la categoria de millor direcció. Les nominades en la categoria de millor protagonista femenina són Betsy Túrnez i Ruth Llopis per El rei borni; Emma Suárez per La propera pell i Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa. Els nominats a millor protagonista masculí són Alain Hernández per El rei borni; Àlex Monner per La propera pell; Eduard Fernández per El hombre de las mil caras i Miki Esparbé per El rei borni. Els nominats a millor guió són Carles Torras, Martín Bacigalupo per Callback; Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pell; Marc Crehuet per El rei borni i Marcel Barrena per 100 metros.

Juan Antonio Bayona
Juan Antonio Bayona
Ruth Llopis
Ruth Llopis
Sílvia Pérez Cruz
Sílvia Pérez Cruz
Alain Hernández
Alain Hernández
Eduard Fernández
Eduard Fernández
Miki Esparbé
Miki Esparbé
Marcel Barrena
Marcel Barrena

Dimarts 3 de gener de 2017 començarà la segona volta de votacions i la cursa definitiva pels guardons, que es lliuraran el diumenge 29 de gener a l’Auditori Fòrum-CCIB en una gala retransmesa per Televisió de Catalunya, dirigida per Lluís Danés i presentada per l’actor Bruno Oro.  En el transcurs de la gala, l’actor Josep Maria Pou rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per la seva trajectòria.

La foto de família dels nominats als IX Premis Gaudí tindrà lloc el dijous 12 de gener, a les 12 del migdia, al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excma. Sra. Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona.

Nominacions IX Premis Gaudí 2017

1. Millor pel·lícula

 • El rei borni, escrita i dirigida per Marc Crehuet i produïda per Moiré Films, Lastor Media, El Terrat i Televisió de Catalunya.
 • La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, escrita per Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo i produïda per Corte y Confección de Películas, La Termita Films, Sentido Films i Bord Cadre Films.
 • Les amigues de l’Àgata, escrita i dirigida per Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen i produïda per Lastor Media.
 • Tots els camins de Déu, dirigida per Gemma Ferraté, escrita per Gemma Ferraté i Eduard Sola i produïda per Niu d’Indi.

2. Millor pel·lícula en llengua no catalana

 • 100 metros, escrita i dirigida per Marcel Barrena i produïda per Cien Metros La Película AIE, Castelao Pictures i MGN Filmes.
 • A Monster Calls (Un monstre em ve a veure), dirigida per Juan Antonio Bayona, escrita per Patrick Ness i produïda per A Monster Calls AIE, Telecinco Cinema, Apaches Entertainment i Películas La Trini.
 • Callback, dirigida per Carles Torras, escrita per Carles Torras i Martín Bacigalupo i produïda per Zabriskie AIE, Glass Eye Pix i Zabriskie Films.
 • La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV), dirigida per Albert Serra, escrita per Albert Serra i Thierry Lounas i produïda per Capricci Films, Andergraun Films i Rosa Filmes.

3. Millor direcció

 • Albert Serra per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Isaki Lacuesta i Isa Campo per La propera pell
 • Juan Antonio Bayona per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Marc Crehuet per El rei borni

4. Millor guió

 • Carles Torras, Martín Bacigalupo per Callback
 • Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pell
 • Marc Crehuet per El rei borni
 • Marcel Barrena per 100 metros

5. Millor protagonista femenina

 • Betsy Túrnez per El rei borni
 • Emma Suárez per La propera pell
 • Ruth Llopis per El rei borni
 • Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa

6. Millor protagonista masculí

 • Alain Hernández per El rei borni
 • Àlex Monner per La propera pell
 • Eduard Fernández per El hombre de las mil caras
 • Miki Esparbé per El rei borni

7. Millor direcció de producció

 • Toni Carrizosa per Toro
 • Sandra Hermida per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Teresa Gefaell i Alberto Álvarez per 100 metros
 • Xavi Resina per La propera pell

8. Millor pel·lícula documental

 • Alcaldessa, dirigida per Pau Faus, escrita per Pau Faus i Ventura Durall i produïda per Nanouk Films.
 • Bigas x Bigas, dirigida per Bigas Luna, escrita per Bigas Luna i Carmen Chaves i produïda per El Algarrobo Films AIE.
 • Priorat, dirigida per David Fernández de Castro, escrita per David Fernández de Castro, Santi Suárez, Toni Orensanz i Tono Folguera i produïda per Lastor Media, Un Capricho de Producciones i Televisió de Catalunya.
 • Sexe, maraques i chihuahues, escrita i dirigida per Diego Mas Trelles i produïda per Minimal Films, Televisión Española i Televisió de Catalunya.

9. Millor curtmetratge

 • En la azotea, dirigit per Damià Serra Cauchetiez, escrit per Damià Serra Cauchetiez i Miguel Casanova i produït per Escac Films.
 • Graffiti, dirigit per Lluís Quílez Sala, escrit per Javier Gullón i Lluís Quílez Sala i produït per Euphoria Productions i Cristian Guijarro Ramos.
 • Tiger, escrit i dirigit per Aina Clotet i produït per Aima Productions.
 • Timecode, dirigit per Juanjo Giménez, escrit per Juanjo Giménez i Pere Altimira i produït per Nadir Films.

10. Millor pel·lícula per a televisió

 • Ebre, del bressol a la batalla, dirigida per Roman Parrado, escrita per Eduard Sola i produïda per Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya i Enciende TV.
 • Fassman, l’increïble Home Radar, dirigida per Joaquim Oristrell, escrita per Joaquim Oristrell i Anna Llauradó i produïda per Mallerich Films, Alicorn Films, Televisió de Catalunya i Televisión Española.
 • La Xirgu, dirigida per Sílvia Quer, escrita per Margarita Melgar i produïda per Distinto Films, Zenit TV, Tito Clint Movies, Televisió de Catalunya i Televisión de Galicia.
 • Laia, dirigida per Lluís Danés, escrita per Lluís Arcarazo i Maria Jaén i produïda per Brutal Media i Televisió de Catalunya.

11. Millor pel·lícula d’animació

 • Ozzy, dirigida per Alberto Rodríguez i Nacho La Casa, escrita per Juan Ramón Ruiz de Somavía i produïda per Arcadia Motion Pictures, Pachacamac Films AIE, Capitán Araña i BD Animation.

12. Millor direcció artística

 • Eugenio Caballero per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Roger Bellés per La propera pell
 • Sebastian Vogler per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Sylvia Steinbrecht per El rei borni

13. Millor actriu secundària

 • Adriana Ozores per Cerca de tu casa
 • Alexandra Jiménez per 100 metros
 • Clara Segura per 100 metros
 • Greta Fernández per La propera pell

14. Millor actor secundari

 • Bruno Bergonzini per 100 metros
 • David Verdaguer per 100 metros
 • Karra Elejalde per 100 metros
 • Sergi López per La propera pell

15. Millor muntatge

 • Albert Serra, Artur Tort i Ariadna Ribas per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Domi Parra per La propera pell
 • Jaume Martí per Contratiempo
 • Jaume Martí i Bernat Vilaplana per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

16. Millor música original

 • Arnau Bataller per The Chosen (El elegido)
 • Fernando Velázquez per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Gerard Gil per La propera pell
 • Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa

17. Millor fotografia

 • Arnau Valls Colomer per Tarde para la ira
 • Diego Dussuel per La propera pell
 • Jonathan Ricquebourg per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Oscar Faura per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

18. Millor vestuari

 • Ariadna Papió per Gernika
 • Mercè Paloma per The Chosen (El elegido)
 • Nina Avramovic per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Steven Noble per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

19. Millor so

 • Albert Manera i Xavier Mas per Cerca de tu casa
 • Alejandro Castillo, Amanda Villavieja i Denis Séchaud per La propera pell
 • Marc Orts, Carlos Alberto Lopes i Branko Neskov per 100 metros
 • Oriol Tarragó, Peter Glossop i Marc Orts per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)

20. Millors efectes visuals

 • Àlex Villagrasa per 100 metros
 • Félix Bergés, Pau Costa, David Martí i Montse Ribé per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Lluís Castells per The Chosen (El elegido)
 • Rafa Galdó per Toro

21. Millor maquillatge i perruqueria

 • Marese Langan per A Monster Calls (Un monstre em ve a veure)
 • Marion Vissac i Antoine Mancini per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV)
 • Miriam Blank i Laura Pellicciotta per La propera pell
 • Patricia Reyes i Alba Guillén per 100 metros

22. Millor pel·lícula europea

 • Elle, dirigida per Paul Verhoeven, escrita per David Birke i produïda per SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion, France 2 Cinéma i Entre Chien et Loup. França, Alemanya i Bèlgica.
 • Mustang, escrita i dirigida per Deniz Gamze Ergüven i produïda per CG Cinéma, Vistamar Filmproduktion, Uhlandfilm i Bam Film. França, Alemanya i Turquia.
 • Saul fia (El fill de Saül), dirigida per László Nemes, escrita per László Nemes i Clara Royer i produïda per Laokoon Filmgroup. Hongria.
 • The Lobster (Llagosta), dirigida per Yorgos Lanthimos, escrita per Yorgos Lanthimos i Efthimis Filippou i produïda per Element Pictures, Scarlet Films, Faliro House, Haut et Court i Lemming Film. Irlanda, Gran Bretanya, Grècia, França, Holanda.

El recompte de vots de la primera volta de votacions ha estat certificat pels Notaris de Barcelona Srs. Andujar & Roselló & Martínez de Salinas.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: