Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona (FICMA), del 3 a l’11 de novembre

Text – Redacció-Premsa FICMA.

Comença la 23a edició del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona (FICMA), que premia amb el “Sol d’Or Especial” a l’ONG “PROACTIVA OPEN ARMS” i al documental “ASTRAL” d’en Jordi Évole. Sota el lema #ElCambioEstaEnMarcha el FICMA oferirà més de 145 pel·lícules que li prenen el pols al planeta.

cartell

El FICMA inaugura el 3 de novembre a l’Institut Francès de Barcelona amb la projecció de l’espectacular film d’en Yann Arthus Bertrand “TERRA”, un viatge dins de la història de l’ésser viu, aprofundint en la cerca de l’animal que portem dins. Sens dubte, la trobada de la pròpia humanitat; i el Festival clausura el 10 de novembre al Caixaforum Barcelona, amb el documental “CHASING ASYLUM”, de la guanyadora de l’Oscar Eva Orner que presentarà el film, que exposa l’impacte de les severes polítiques immigratòries australianes, que permeten detenir als sol·licitants d’asil en instal·lacions aïllades en illes deixant-los durant anys als llimbs apàtrides.
terra
chasyng

En especial atenció a la crítica situació humanitària dels immigrants al Mar Mediterrani i a les fronteres sud d’Espanya, Itàlia i Grècia, el Festival ha programat una varietat de curtmetratges i documentals per sensibilitzar sobre aquest tema dins de la Secció Focus, amb la projecció, entre altres, del documental ASTRAL i, a més, amb la finalitat de promoure informació i sensibilització sobre la situació dels REFUGIATS, FICMA Pro tindrà entre les seves activitats una xerrada per analitzar quin paper té el cinema per transmetre i ajudar a sensibilitzar sobre aquest tema.

astral

Més de 145 produccions de les gairebé 2.300 que es van presentar a certamen, conformen la programació del FICMA 2016 que es projectarà en els seus diferents i ja habituals espais: Cinemes Girona (Secció Oficial) Universitats de Barcelona, Pompeu Fabra i Blanquerna (Ruta UniFICMA) i al Cosmocaixa (Petit FiCMA) que albergarà projeccions pels més petits i les seves famílies, amb tallers i activitats com “El Planeta Terra en tots els seus estats” a partir del 6 de novembre.

A la Secció Estrenes, a més de les estel·lars “TERRA” i “CHASING ASYLUM”, el FiCMA vol rendir un homenatge a l’activista i Premi Goldman 2015, Berta Cáceres, que va ser assassinada aquest 2016 per defensar el medi ambient. Una estrena europea és el llargmetratge “CONSUMED”, protagonitzat per Zoe Lister-Jones, Victor Garber, Grffin Dunne i Danny Glover, que narra la preocupació d’una mare pels misteriosos problemes de salut del seu fill, començant a investigar i endinsant-se en el món dels aliments genèticament modificats.

consumed

El Jurat del FiCMA està compost per professionals de llarga trajectòria al món ambiental i cinematogràfic: Núria Almiron (Espanya), Arturo Larena (Espanya), Marisa Ortiz (Mèxic), Raquel Aranda (Espanya), Niccolò Bruna (Itàlia), Cinthia Pereira (Brasil), Oriol Gispert (Espanya), Jordi Pietx (Espanya) i Silvia Segovia (Espanya) que escolliran els Sols d’Or del Festival en Documentals llargs i curts i Curtmetratges de ficció i animació.
Una de les grans novetats d’aquesta edició és la Beca de 2000que la ONG WWF Espanya i el FICMA lliuren a un projecte per a la realització d’un curtmetratge no superior a 3 minuts, obrint una finestra per promoure i fomentar la producció audiovisual i ser un vehicle de conscienciació i divulgació ambiental.

“Segueixo creient que som un Festival de Cinema necessari, que mostra el que molts no volen veure i que dóna veu a molts que no la poden tenir” afirma en Claudio Lauria, President i Fundador del FICMA. “Hem aconseguit transformar aquest planeta en un món de REFUGIATS… Animals criats en reserves, reserves forestals vigilades dels depredadors del llumí i l’especulació. Nens, dones i homes apinyats en rais, que es llancen al Mediterrani fugint d’una mort segura cap a una altra gairebé segura. Éssers vius perseguint a éssers vius, en una carrera supervisada i arbitrada per l’avarícia i el poder prepotent dels qui tallen el bacallà del míssil i el dòlar”, conclou.

El Director del Festival, en Jaume Gil, afirma que “no és només un Festival de Cinema, és un punt de trobada d’idees, activitats i històries que ens volen donar esperança ja que malgrat totes aquestes situacions dolentes que estem patint, a les nostres mans està poder revertir-les.”

Una altra GRAN NOVETAT del Festival és la seva nova eina per a l’educació ambiental amb l’ambiciós objectiu de fer de CADA AULA UN CINEMA

» /> En Jaume Gil agrega: “Amb la nostra activitat CADA AULA UN CINEMA pretenem arribar a totes les escoles del país i de l’Amèrica Llatina, oferint cinema per a l’educació ambiental dirigit als més petits i joves, i continuant amb la Mostra Itinerant per tota Espanya i l’organitzada amb el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) a les 32 capitals de Mèxic, que té la finalitat d’entretenir, conscienciar i crear un canvi positiu»>“El FICMA vol que no siguis només espectador, vol que siguis part d’aquesta solució a totes les diferents situacions ambientals que estem vivint i, per aquest motiu, el Festival, quan acabi la setmana de la seva celebració, continuarà durant la resta de l’any aportant eines per al canvi. Eines que emocionin i facin que siguis tu qui decideixi canviar, fer les coses sense imposicions. Això és el que volem aconseguir!”, conclou el Director.

  • L’actriu Silvia Segovia, conduirà la Gala de Clausura i lliurament de Premis del Festival, amb la participació estel·lar de la cantautora catalana Meïa, que presentarà dues cançons del seu nou disc Lighthouse amb menció especial per el tema Beyond the angle of horror, un homenatge a la fotògrafa franco-marroquina, Leila Alaoui, que fou assassinada en un acte terrorista.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s