TV3 i Catalunya Ràdio bateguen amb el programa de La Marató

Text – Redacció-CCMA. Fotografies – CCMA.

Avui, al plató en què diumenge tindrà lloc el programa La Marató, s’ha presentat la nova edició, la 31a, d’aquest programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio. Aquest any, es dedica a la salut cardiovascular, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

Per explicar els detalls d’aquesta edició, que se celebrarà el 18 de desembre, hi han intervingut Rosa Romà, presidenta de la CCMA i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3; Sigfrid Gras, director de TV3; Jordi Borda,director de Catalunya Ràdio; Núria Castejon, directora de La Marató; Roger Escapa, director i presentador del programa de La Marató a Catalunya Ràdio, i els presentadors d’aquesta edició del programa, Ariadna OltraAgnès MarquèsEloi Vila i Quim MasferrerHelena Garcia Melero, que en aquells moments presentava el seu magazín “Tot es mou”, hi ha connectat en directe just abans de l’inici de la roda de premsa.

També hi han assistit la vicepresidenta de la CCMA, Àngels Ponsa; els consellers de la CCMA Carme FiguerasJosep RieraLluís Noguera i Lluís Garriga, i el director de la Fundació La Marató, Lluís Bernabé.

L’acte l’ha conduït Eloi Vila, que aquest any s’estrena com a copresentador de La Marató. “Queden cinc dies i ja tinc un neguit i una il·lusió difícils d’explicar. Ja m’havien dit que La Marató és màgica, però és entrar al plató i comprovar-ho per un mateix.” Per definir La Marató, Vila primer ha fet referència a una frase que ha sentit a dir a Quim Masferrer moltes vegades: “La Marató és la festa major de Catalunya. Però per mi, també és un artefacte televisiu extraordinari: tothom que hi treballa té una sensibilitat extraordinària.” La d’enguany és la 31a Marató per la salut cardiovascular i “només cal mirar el nostre entorn per veure que ens implica a tots d’una manera molt clara. Darrere la porta de cada casa hi ha una història relacionada amb la salut cardiovascular.

Tot seguit, ha donat pas a la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, que ha donat les gràcies a tothom qui fa possible La Marató i ha destacat el compromís de la Corporació “amb la divulgació, la sensibilització i la investigació d’una iniciativa que durant 30 anys ha fet possible gairebé un miler de projectes de recerca”. Per aquest motiu, segons Romà, “ens sentim orgullosos d’una Marató exitosa a nivell mundial, no només per les hores de programa, per tots els professionals que hi deixen la pell i per les mostres de solidaritat de testimonis, familiars i experts, sinó perquè és un projecte de país que implica milers de voluntaris i que és viu tot l’any, amb la continuïtat que donen els projectes d’investigació”. Per la presidenta de la CCMA, “la Marató és present els 365 dies de l’any i a tot el país; com diu el lema d’aquesta edició, ‘La Marató sempre batega’”.

El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, ha estat el següent de prendre la paraula. Ha començat destacant la feina de divulgació de la salut cardiovascular “que ja fa setmanes s’ha començat a Catalunya Ràdio en els principals formats.” Després d’experiències d’anys anteriors, també ha destacat: “Aquest any hem introduït experiències de divulgació en continguts adreçats principalment a un públic més jove, que també se sent part –i en forma part– d’aquest èxit de La Marató.” Finalment, ha explicat que se sent especialment orgullós que La Marató de diumenge comenci a la ràdio, “des d’on marcarem un ritme fort perquè després hi hagi un èxit col·lectiu, quan el marcador doni la xifra”.

Així doncs, tal com ha dit el director de Catalunya Ràdio, i també com és costum de cada any, La Marató començarà aquest diumenge a “El suplement” amb Roger Escapa. Seran set hores de ràdio plenes d’històries personals, entrevistes a experts i connexions amb el territori que posaran el focus en la salut cardiovascular. “Aquests dies, preparant el programa sobre salut cardiovascular, una cosa que hem après és que ens pot tocar a tots, molta gent jove, i és que el tema del cor no té edat, segons ens expliquen testimonis i experts”, ha explicat Escapa. El director i presentador d’“El suplement” ha posat en relleu la importància d’escoltar la veu de les persones anònimes que parlen de la seva experiència per sensibilitzar i conscienciar tothom.

Cada any, quan entro en aquest plató, veient tot el muntatge i com tot està a punt per al programa, sento amb força el batec de La Marató, i aquest any encara més.” Així ha començat la intervenció del director de TV3, Sigfrid Gras. Després s’ha referit a La Marató com “El programa de tots els programes”. “Hi ha molta gent que fa molt de temps que treballa per aquest programa. Perquè TV3 és la televisió d’un país, però aquest és un programa que és de tot el país. Perquè és el programa que emociona, i que ajunta la societat catalana al voltant d’un dia.” “Si hagués de definir en una paraula La Marató, seria ‘emoció’. L’emoció de tot un poble que s’hi aboca tant com pot.” Finalment, Gras ha volgut destacar la col·laboració amb la Xarxa Audiovisual Local (XAL), “que participen en la producció tècnica sobre el territori i també en els continguts a través de la presència d’alguns dels periodistes de les televisions locals, que podrem veure al llarg del programa.

Núria Castejon, codirectora de La Marató de TV3 amb Àngels Molina, ha explicat que el 18 de desembre s’arribarà al tram final de molts mesos de treball al voltant de La Marató. Castejon, que ha viscut de manera “intensa i emocionant” el fet de viure el programa com a directora, s’ha mostrat satisfeta de la preparació “d’un programa espectacular, amb la temàtica del cor que es jugarà de moltes maneres, és un gran símbol i serà on s’actualitzarà el marcador. La primera part, a l’exterior, com el sistema circulatori, es mourà per tot el territori, amb Agnès Marquès des de Bellver de Cerdanya, Ariadna Oltra des de Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i Helena Garcia Melero des de les piscines municipals de Montjuïc, a Barcelona. A la segona part, dos viatgers com Quim Masferrer i Eloi Vila entraran al plató fent tàndem. I a la nit, després del telenotícies, els cinc presentadors ocuparan el plató amb més testimonis i actuacions en directe fins a arribar a l’actualització final del marcador”.

L’objectiu del programa, com ha recordat, és “fer arribar el coneixement científic de manera divulgativa per arribar al màxim de gent possible i recollir fons perquè la recerca pugui continuar”. Núria Castejon ha agraït el rigor i la mirada plena de sensibilitat de l’equip del programa a l’hora de treballar continguts difícils d’explicar i la generositat de totes les persones que han acceptat participar-hi i compartir la seva vida. “Esperem que tot aquest contingut, fet des del cor, arribi al cor de tothom”, ha afegit.

En aquesta presentació del programa de l’edició número 31 de La Marató, a banda d’Escapa i Vila, també hi han intervingut la resta dels presentadors que conduiran el programa: Ariadna Oltra, Quim Masferrer i Agnès Marquès, per explicar com afronten aquesta Marató amb relació a altres anys i com l’estan preparant. Helena Garcia Melero, que també presentarà aquesta edició de La Marató, ha connectat amb la presentació des del programa “Tot es mou”, que en aquell moment s’emetia en directe.

“Estem parlant de la salut cardiovascular i tristament no hi ha ningú a qui no li toqui d’alguna manera, ja sigui directament o indirecta.” Així ha començat la intervenció Agnès Marquès, que presenta el programa “Planta baixa”. Marquès serà diumenge al matí al CAP de Bellver de Cerdanya, perquè La Marató d’aquest any també vol insistir molt en l’atenció primària, que és la primera baula en l’abordatge d’aquestes malalties. “Parlarem de la medicina del dia a dia. La capacitat de prevenció que tenen els metges dels CAP i aquesta responsabilitat de fer el seguiment de les malalties cardiovasculars després del diagnòstic, quan la malaltia es cronifica o hi cal un seguiment especial.” Ha reconegut que li fa “molt de goig poder explicar aquest àmbit de la medicina familiar.” Ha fet referència també a la generositat dels testimonis que d’alguna manera “surten de l’armari” per explicar la seva experiència “sense les seves històries, els periodistes no podríem canviar les coses”. Ha avançat –sense revelar-ne la identitat– que hi haurà un testimoni sorprenent que farà pública la seva experiència personal.

Quim Masferrer, que habitualment volta pel territori amb “El foraster”, en aquesta Marató serà a plató amb Eloi Vila, també acostumat a moure’s “Al cotxe!”. Amb una barreja d’emoció i sentit de l’humor, s’ha mostrat content de poder presentar des del plató La Marató: “És una sort i un honor poder-ho fer per tercera vegada”, ha dit. Tot parlant de com es fa realitat aquest projecte solidari, segons Masferrer, “tenim un país ple de bona gent: els testimonis, els voluntaris, la capacitat de fer el programa de programes en què fem televisió i ens ho passem bé, perquè fem entreteniment, i al darrere hi ha aquesta cosa extraordinària de recollir diners per a la investigació. La força de La Marató és possible gràcies a tota la bona gent que hi ha”.

Ariadna Oltra, que condueix “Els matins”, també serà una cara visible de La Marató d’aquest any. “Som molts els que de petits ja estàvem enganxats a la tele veient La Marató” ha dit Ariadna Oltra“És un honor poder aportar el meu granet de sorra en aquest engranatge que funciona des de fa mesos.” Oltra també ha volgut fer menció als investigadors, “que acabaran de falcar la divulgació d’aquesta Marató”.

L’acte ha acabat amb una foto de grup en què els participants i assistents a l’acte han cridat a l’uníson “La Marató sempre batega. Truca!”, fent referència a les tres principals vies de donació que hi ha obertes: el telèfon 900215050, un QR que sortirà per pantalla, bízum al 33333 i a través del web de La Marató.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: