Ximpanzé, un monòleg que conta com és la vida d’una persona trans

Text: Pollyana Hernández. Fotos: Teatre Gaudí.

Protagonitzat per l’actor Isidre Montserrat, Ximpanzé és un monòleg escrit per l’Agustí Franch i dirigit per la Núria Florensa i el Raül Tortosa.

Ja l’inici crida l’atenció perquè apareix el ‘Marc’ (abans la “Sílvia” o l’ “Estrella”), en escena amb alguna cosa a la panxa que fa pensar que té un embaràs d’uns quants mesos.

L’Isidre Montserrat té una gran capacidad per a canviar ràpidament de paper. Ximpanzé planteja com és la vida d’una persona trans des dels primers anys de vida fins l’edat adulta.

Descriu els dubtes, sentiments, problemes i fins i tot problemàtiques que pot tenir una persona trans. Una persona que ha nascut en el cos d’una dona, però que des de sempre experimenta un rebuig cap a aquest cos que té. I que, amb l’arribada de l’adolescència i la joventut descobreix que li agraden els nois.

Deixa veure com se sent d’observada una persona que és dona, però que vol ser home. Fa veure que se sent com un ximpanzé al qual tothom mira.

L’obra compta amb imatges presentades en una pantalla que aporten una ajuda a l’hora d’entendre el seu missatge. I que mostren també testimonis reals de persones que s’han vist en situacions similars a les del protagonista.

El monòleg transmet valors com l’amor familiar i el respecte. Aborda indirectament problemes socials com l’assetjament escolar, la manca de comunicació familiar, la pèrdua d’una mare a curta edat dels fills i els atacs d’ansietat. Fa reflexionar sobre la difícil situació que poden trobar-se els pares a l’hora d’intentar entendre un fill o una filla trans.

Amb frases com: ‘odio el mirall perquè no para de recordar-me qui soc’; ‘mai havia vist un penis i ara he de ficar-me un a la boca’; ‘Soc un home amagat en el cos d’una dona, però, perquè m’agraden els homes?’; ‘papa, estic embarassat’; ‘l’important és tenir respecte’; el personatge del Marc, interpretat per l’Isidre Montserrat, deixa molt clar que pateix una lluita contra el seu propi cos al llarg de la seva vida.

‘Ximpanzé’ de ‘La Senyora Produccions’, es pot veure fins al 28 de juliol els dimarts i els dimecres a les 20:30h a la Sala Petita del Teatre Gaudí.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: