El Liceu acull l’estrena a Espanya de la coreografia de John Cranko del ‘Llac dels cignes’ interpretada pel Ballet Nacional Txec

Text – Redacció-Premsa Liceu. Fotos – Francisco Soler Oviedo.

La reputada companyia de dansa Ballet Nacional Txec arriba al Gran Teatre del Liceu amb l’espectacle El llac dels cignes, el primer dels tres grans ballets escrits per Txaikovski, que es pot veure del 26 al 30 de maig.

© Francisco Soler Oviedo

Per primer cop a Espanya, al Teatre s’estrena la coreografia de John Cranko, basada en l’obra original de Marius Petipa i Lev Ivanov, i amb direcció d’escena de Birgit Deharde, Andria Hall i Filip Barankiewicz. En paraules de Crako, la proposta ‘es basa en l’estil classicoromàntic de Marius Petipa’ però amb lleugeres variacions, com ‘l’eliminació de moviments musicalment repetitius i el realçament del drama, convertint el príncep en un veritable ésser, un home que experimenta la tragèdia’.

© Francisco Soler Oviedo

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Václav Zahradník, donarà vida a la partitura del compositor rus, icona de la dansa clàssica. I és que Txaikovski s’ha convertit, sens dubte, en un dels més grans compositors de ballet amb les seves tres grans obres mestres: El llac dels cignes, El Trencanous i La bella dorment.

© Francisco Soler Oviedo

El llac dels cignes, estrenat el 1877 al Teatre Bolxoi de Moscou, el compositor rus s’inspira en el món romàntic característic del segle XIX, amb paisatges romàntics basats en èpoques medievals, nits misterioses i escenes palauenques de gran pompa musical, sense oblidar els ritmes populars, de gran vitalitat sonora, a la vegada que explora les dicotomies que existeixen entre la innocència i fragilitat més pura i la maldat més despietada en el doble personatge del cigne blanc i cigne negre Odette/Odile.

© Francisco Soler Oviedo

L’argument

© Francisco Soler Oviedo

El pèrfid Rothbart, un mag meitat humà meitat animal, obsessionat amb el príncep Sigfrid, utilitzarà un dels seus bells cignes encantats com a carnada per a la condemna del jove. L’amor neix entre Sigfrid i Odette, qui, per l’encanteri del mag, es transforma en cigne. La mort és imminent, però l’amor pot vèncer el mal.

La companyia 

El Ballet Nacional Txec de Praga ocupa una posició sòlida en el context centreeuropeu de dansa. La seva fundació el 1883 va donar lloc a la contínua tradició evolutiva de la dansa professional txeca, sent la companyia més gran de la República Txeca amb ballarins de divuit nacionalitats. Aquesta diversitat li proporciona una escala de diferents colors d’expressió, amb una varietat de naturaleses i temperaments. El resultat és una combinació de nombroses escoles i estils de dansa, d’enriquiment mutu i inspiració. El seu actual director artístic és Filip Barankiewicz.

Liceu, espai segur

Les noves mesures sanitàries anunciades recentment pel Govern de la Generalitat de Catalunya respecte els aforaments en els esdeveniments culturals dictaminen que es podran ampliar els aforaments dels recintes culturals fins a un 70% amb un màxim de 3000 persones. D’aquesta manera, a partir del Llac dels cignes el Gran Teatre del Liceu amplia el seu aforament a un màxim d’un 70%, amb una distribució que mantindrà una butaca de separació entre els grups de contacte habitual, ja siguin per parelles o amb seients de forma individual.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: