Tarta Relena publica aquest divendres «PACK PRO NOBIS»

el

Text – Redacció-The Indian Runners. Fotos – THe Indian Runners.

The Indian Runners i el coeditor Urpa i musell anuncien el llançament del nou disc de Tarta Relena, titulat Pack Pro Nobis.

Pack Pro Nobis és un doble LP editat en vinil. El primer LP recull els treballs editats fins al moment pel duo, dos intensos i sòlids EP: ‘Ora Pro Nobis’ (editat en CD per The Indian Runners el 2019) i ‘Intercede Pro Nobis’ (publicat digitalment per The Indian Runners el 2020). Els dos llançaments han rebut elogis per la premsa especialitzada, com el premi Enderrock a millor disc de folk del 2019, el premi Calàndria del Núvol a millor disc del 2019 o el premi Rockdelux al millor EP Nacional del 2020.

El segon LP, ‘Remixos’, compren una sèrie de reinterpretacions de les peces de Tarta Relena, remesclades per a l’ocasió per productors de gran talent de l’escena electrònica barcelonina: John Talabot, Ex Continent, Shelly, Mans O i Garru.


Tarta Relena són l’Helena Ros i la Marta Torrella, un duo vocal que se centra en les cançons folklòriques mediterrànies. Basen la seva música en la combinació de les seves veus; concentrant-se en l’expressivitat i l’empatia per sobre de la bellesa i l’ornamentació. Utilitzant una àmplia gamma de registres i combinacions, la seva música es tradueix en una emoció plaent en tot el disc. A més de les seves veus, hi trobem elements vocals addicionals que juguen amb l’espai (ecos, cops de mans, etc.) fins a l’ús de sintetitzadors i samplers.

Combinant la tradició i l’avantguarda, el treball dur i un curiós sentit de l’humor, Tarta Relena ha
aconseguit un equilibri únic: tenir els peus arrelats en el terreny de la tradició i les ments i les veus levitant elegantment més enllà.

Tarta Relena presumeix d’un ventall ambiciós d’idearis, com es mostra a les cançons dels dos EP:
‘Ora Pro Nobis’: ‘Ma ezevgarósan’ és una melodia de Creta que Tarta Relena va aprendre de l’Evgenía Toli a Creta mateix. ‘Tota pulchra’ és una polifonia tradicional de Còrsega. ‘D’ençà’ és la unió de ‘Polifonia CDG’ de Maria Arnal i Marcel Bagés amb ‘D’ençà que ella partí’ de Toti Soler. ‘Morenika’ és una melodia sefardita.

‘Cecília’ és una versió de la cançó menorquina ‘Hereu Riera’. ‘Tou Votanikoú’ és una cançó de rebetiko que van escoltar cantada per Tomas Karamazaki. ‘Figues’ és la Björk collint figues a Mallorca. ‘So de pastera’ és un copeo mallorquí.

‘Intercede Pro Nobis’: ‘Desigs’ és un poema de Kavafis traduït per Carles Riba. Reflexiona sobre la
fragilitat del temps i la solitud de la veu poètica. ‘Peproteico’ és un postludi de ‘Desigs’, un viatge acústic pels escenaris i records del procés creatiu. ‘Tres Morillas’ és una cançó popular recollida del segle XV en el Cancionero de Palacio, versionada a partir d’Arcàngel i l’Accademia del Piacere.

‘Christos’ és una cançó del rebetiko versionada a partir de Prodromos Tsaousakis i Marika Ninou. Un home molt ebri balla en una taverna mentre sent el Christos tocant el buzuki. ‘Infans qui nascitur’ és una melodia de Chela. Cançó tradicional georgiana versionada a partir de Hamlet Gonashvili, i amb lletra tàntrica que Tarta Relena va escriure en llatí.

Com es pot veure, el repertori del grup prové d’una àmplia sèrie de fonts. La Marta i l’Helena se senten lliures de manipular cançons i portar-les al seu territori. Per aquesta raó, és fàcil entendre que tenien molta curiositat per veure com altres jugaven amb la seva música. D’aquest interès neix el segon LP ‘Remixos’.

La llista de remescladors mostra diferents generacions de productors de Barcelona, així com diversos enfocaments de la música electrònica: Ex Continent, el projecte multimèdia d’Arnau Sala, una figura clau de l’escena experimental de la ciutat; Mans O, que representa la nova generació de productors combinant música, dansa, disseny i pensament, amb un èxit considerable; Shelly, un dels secrets més ben conservats de l’escena electrònica de Barcelona, també de la nova generació; Garru, baixista i ment pensant d’algunes grans bandes novelles, aquí explorant nous territoris; i, finalment, John Talabot, probablement la figura més reconeguda internacionalment en l’escena electrònica de Barcelona.

A més dels LP, el pack inclou un material digital addicional: una segona remescla de John Talabot i un megamix que barreja les remescles, de la mà de PLOM, un productor i artista català subterrani, acompanyat del vídeo de l’artista Alejandra Pastrana.

Pack Pro Nobis dóna l’oportunitat de submergir-se en les aigües profundes del folk mediterrani i, al mateix temps, conèixer els últims sons a Barcelona. Per estrany que pugui semblar, aquesta mescla ha estat una realitat recurrent en la cultura catalana durant anys, per la qual cosa ens sentim molt contents de continuar alimentant-la. Com va dir una vegada el poeta J.V. Foix: ‘m’exalta el nou i m’enamora el vell’.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s