Bàrbara Mestanza: “Per mi, avui en dia, és absurd no fer un teatre que no sigui arriscat”

Text – Albert Roca. Fotos – Sheyla Butsems. 

Bàrbara Mestanza és la directora i coautora de l’obra “La mujer más fea del mundo” que es pot veure a la Sala Atrium, a Barcelona, fins al 6 de gener. Aquesta és la primera obra de la nova companyia “La otra bestia”, amb una trilogía. A més de directora de teatre Bàrbara és actriu i també cantant, com a integrant de l’exitosa formació “The Mamzelles”.

barbara portada.jpg copia
Copyright – Sheyla Butsems.

Com vas arribar al món de la direcció?

Des de petita volia dedicar-me al món del teatre, i no tenia referents de dones directores i dramaturgues. I aleshores primer vaig ser actriu, ja que pujar als escenaris m’omple molt.  Però sempre tenia el tema pendent de la direcció i així va succeïr i després escriure. Tinc ganes  de poder ajudar a aquest panorama teatral a avançar, amb la nova generació de creadors.

barbara 2.jpg copia
Copyright – Sheyla Butsems.

 

 

‘La mujer más fea del mundo’ és l’inici d’una trilogía

Aquesta peça parla molt de la dona present,  consqüència del consumisme. La seguent será ‘ Pocahontas y la verdadera historia de una traviesa’, que parla del passat, de quina és la veritat de l’esser humà. Aquí es parla més del buit. No és una resposta sinó una pregunta llençada al buit. Estem tots igual?

barbara ent.jpg copia
Copyright – Sheyla Butsems.

En l’obra es parla de les vivències de les dones, però els homes poden ajudar a comprendre més l’univers femení?

Com que som dones parlem de les nostres experiències. Però no parlem de la dona sinó de la persona. Si  durant tota la vida les dones hem empatitzat amb les histories protagonitzades per homes ells també  ells poden empatitzar amb nosaltres. Estem parlant d’humanitat.

Com va anar tot el procés de creació de l’obra?

Nosaltres vem partir d’experiències de l’Ana i també meves. Jo he fet la dramaturgia. Jo entenc el process creatiu com una bèstia que maim or. Tot element extern està mutant i entenc que ha de ser així. Això també porta uns riscos, a nivell d’estrés, que és superior. Sempre s’estan modificant coses. Inclos ahir ens plantejavem treure o posar un text més.

barbara 4.jpg copia
Copyright – Sheyla Butsems.

I quina és la teva manera de veure el teatre com a directora?

M’agrada que sigui verdader, que no sigui poruc i que parili de les coses. Que ensenyi les coses tal com són. Per mi, avui en dia, és absurd no fer un teatre que no sigui arriscat . Com a creadors tenim el deure que aquesta societat evolucioni. El teatre com a sofà no serveix de res. Entreten sí, pero les coses que entretenen també em canvien. Sortir del teatre igual que has entrat no serveix de res.

Vas tenir clar que la protagonista havia de ser l’Ana Rujas?

Realment és necessari el seu cos, el seu carácter. Estem parlant d’una serie d’experiències que jo no he viscut i això és important. L’obra necessita totalment a l’Ana Rujas, que a més no és una actriu qualsevol. L’obra ha estat creda amb l’Ana Rujas. Aporta l’interpretació, text, part de la creació, idees i la seva personalitat i el seu pes. Només això té sentit ara mateix.

barbara 3.jpg copia
Copyright – Sheyla Butsems.

I què es pot trobar el públic al veure l’obra?

Riuran segur. Es trobaran una peça que intenta anar lluny. Visibilitzar els interiors del pit de cada pesona que participa en aquest projecte. Entraran en una situación on empatitzaran perquè parla de l’esser humà. Es veuran conduits en aquesta xarxa veriginosa i a vegades densa. Es un mirall al buit de cadascú.

DSC_6774-bn.jpgcopia
Copyright – Sheyla Butsems.

Per finalitzar. Era fonamental l’escenari de la Sala Atrium per aquesta obra?

La Sala Atrium va ser la primera opció. Per mí és familia. He fet vàries coses. És casa meva. L’estructura de la sala és perfecte perquè es un cub que ajudava a la sensació de buït.  Si fos en un altre lloc seria  un altre peça. És una sala molt acollidora. El public està molt unit. Hi ha molt de caliu. És com un niu.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s