RTVE Catalunya duplica la programació en català en la temporada 2017-2018

el

Text – Redacció-Premsa TVE Catalunya. Fotos – TVE Catalunya.

RTVE Catalunya ha presentat aquest matí la programació per la temporada 2017- 2018. Entre les novetats de TVE Catalunya hi ha el canvi de la franja horària de les 20 a les 21h i l’estrena de quatre nous espais: el programa esportiu ‘El Rondo’, el debat ‘Ara i Aquí’, la tertúlia humorística ‘Programa Inesperat’ i ‘Vespre 24’. A més, Ràdio 4 aposta per l’espai ‘Realpolitik’ que repassarà cada nit l’actualitat política amb un anàlisi pausat i rigorós.

Aquest matí s’han reunit al plató número 5 del centre de producció de RTVE Catalunya tots els presentadors i directors del programes de TVE Catalunya i Ràdio 4.

El director de RTVE Catalunya, Carlos González, s’ha mostrat il·lusionat amb aquesta nova temporada i amb la gran aportació de RTVE Catalunya al canal infantil Clan i al TDP, així com l’aportació a La 1, La 2 i el Canal 24h. González ha explicat que en aquesta temporada 2017-2018 el centre tenia capacitat per créixer en la franja de desconnexió i ha duplicat les hores d’emissió de programes en català a TVE obrint noves finestres a La 1 i al 24h, s’ha renovat la franja de La 2 i ens horaris que es compaginen entre elles. Per part de RNE a Catalunya ha destacat la altíssima aportació que fa a RNE, Radio 5 i Radio Clàssica i el nou espai de Ràdio 4 ‘Realpolitk’.

Carlos González també ha presentat la campanya publicitària de RTVE Catalunya amb el lema ‘Avancem’, “perquè volem viure un present il·lusionant i sobre aquesta premissa construir un futur per a tots”. El segon lema de la campanya és ‘En català i per a tots’, perquè els espectadors i oients trobin espais i continguts amb els que se sentin identificats.

Anna Cler, directora de programes de TVE Catalunya, ha explicat que a la franja de desconnexió “hem incorporat noves temàtiques que no teníem com l’esport i també altres continguts més arriscats com és un programa d’humor”. “Volem arribar a tothom, al màxim de públic possible, per entretenir, formar, volem programes rics i variats, i per això tenim una programació molt variada”, ha declarat.

Els encarregats de presentar una de les novetats, ‘El Rondo’, han esta el seu director Marc Vila i el presentador de l’espai Albert Lesán. Vila ha explicat que ‘El Rondo’ vol ser un programa que parli de futbol des d’una perspectiva blaugrana, però on els pericos, els merengues i els gironins se sentin a gust, un punt de trobada dels amants del futbol que inclogui informació i també un punt de passió.

Una altra de les novetats és ‘Programa Inesperat’. El seu presentador Sergi Mas ha detallat que “és un espai d’humor absurd, riure per riure, on pot passar qualsevol cosa”.

Carlos Fuentes ha explicat que els pilars del debat ‘Ara i aquí’ , que s’emetrà a La 1, són el respecte, la llibertat, la diversitat i la pluralitat. Josep Ramon Lluch , director del programa, ha afegit que volen donar la veu i la paraula a la societat catalana sobre els temes que els interessen.

El director d’informatius de RTVE Catalunya, Rafa Lara, ha parlat de la nova finestra informativa que s’obre al Canal 24h amb l’espai ‘Vespre 24’. Els informatius diaris han renovat el plató per ajudar a ser més moderns i àgils. Lara també ha volgut destacar les bones audiències de ‘L’Informatiu’ que han passat d’un 4,3% al juliol del 2016 a un 9,6% aquest setembre. També ha volgut destacar els dos programes de referència d’anàlisi política ‘El Debat de La 1’ i ‘Aquí Parlem’.

Per la seva banda Oriol Nolis, editor i presentador de ‘L’informatiu’ cap de setmana, ha explicat que serà una temporada informativament intensa on els Serveis Informatius de RTVE Catalunya explicaran de la millor manera la informació des de la responsabilitat i el servei públic i amb rigor i pluralitat. “El repte és majúscul però estem preparats per fer-ho i per fer-ho molt bé”.

Una de les novetats dels Serveis Informatius és ‘Vespre 24’ que com la seva presentadora Marta Sugrañes ha dit és un espai herència de ‘Vespre a La 2’ que encaixa al Canal 24h perquè és informació continua. Una finestra per explicar què passa a Catalunya, que repassa les notícies més destacades del dia i en desgrana les claus amb una taula d’analistes. “Volem mostrar tots els punts de vista perquè tota la societat catalana estigui representada”.

Pel que fa a RNE Catalunya, la seva directora d’informatius Soraya Rodríguez, ha destacat que els informatius de RNE Catalunya prioritzant la informació de proximitat, explicada de manera rigorosa i profunda i aportant tots els punts de vista. I aquesta temporada L’Informatiu Vespre de Ràdio 4 s’emetrà també per RNE i Radio 5.

El nou subdirector de RNE Catalunya, Vicenç Sanclemente, que s’ha mostrat agraït de tornar a casa, després de la seva etapa com a corresponsal de TVE a Mèxic, ha destacat la solidesa dels programes de Ràdio 4.

Una de les novetats de Ràdio 4, ‘Realpolitik’ l’ha explicat la seva presentadora Olga Ruiz: “Som uns enamorats de la política i volem anar a contracorrent i escoltar a les persones que més saben: els polítics. Una proposta diferent tot i parlar de política, que vol fer una política tranquil·la en un temps que no és tranquil.

Ramon Castelló, ha parlat del seu programa ‘El matí a Ràdio 4’ que en aquesta nova temporada incrementarà la part analítica, per explicar el perquè i què hi ha darrere de les coses, amb pluralitat on estiguin representades totes les veus.

Al capdavant del programa de tarda de Ràdio 4, ‘Anem de tarda’ es troba Goyo Prados que ha destacat que enceta la 4a temporada de l’espai amb confiança, en una temporada de consolidació. A més, ha destacat l’equip d’especialistes i col·laboradors que participen al programa.

L’última a parlar ha estat Sílvia Tarragona que ha presentat el programa dels caps de setmana de Ràdio 4 ‘Amics i coneguts’: “Un espai on volem sentir més que escoltar”. “Espero que aquells que vulguin sentir la ràdio, ens escoltin i gaudeixin de la ràdio”.

Les novetats de TVE Catalunya

 ‘El Rondo’ torna a La 2 cada dilluns de 20h a 21h

Albert Lesán presenta aquesta tertúlia esportiva en directe on un grup de periodistes especialitzats, professionals del futbol i els seus protagonistes analitzaran l’actualitat de la jornada de la Lliga amb una atenció preferent pel FC Barcelona, el RCD Espanyol i el Girona FC.

‘El Rondo’ serà un debat viu i apassionat del que seran testimonis una cinquantena de persones que assistiran com a públic al plató per a viure els aspectes més controvertits de la setmana futbolística amb les decisions arbitrals, les jugades més polèmiques i les declaracions dels entrenadors, dels jugadors i directius.

El programa, que s’estrena el proper 11 de setembre, està dirigit per Mar Vila, presentat per Albert Lesán amb producció executiva de Javier González, producció d’Ana Ruiz i realització de Xavier Arias. http://www.rtve.es/elrondo

‘Programa Inesperat’ omplirà d’humor La 2 els divendres de 20h a 21h

Presentat pel periodista Sergi Mas, ‘Programa Inesperat’ és una tertúlia d’humor amb un to distès i desenfadat, on sempre podrà passar alguna cosa inesperada. A cada programa es convidarà a un personatge famós per comentar algun tema d’actualitat o de la seva professió.

El programa comptarà amb diversos col·laboradors que donaran el seu contrapunt a la seriositat del que se suposa que ha de ser una entrevista formal. Judit Martín, Anna Gras i Toni González entraran i sortiran del set d’entrevistes quan ells ho considerin oportú, amb la intenció d’interrompre la conversa que mantindrà Sergi Mas amb el convidat de cada setmana. També comentaran notícies aparegudes als informatius i oferiran un regal sorpresa al convidat. D’altra banda, la Gina Tost serà la youtuber que, des del seu espai virtual, intervindrà per a donar pas a vídeos que ha trobat a la xarxa per a comentar-los i dir-hi també la seva.

A més, Sergi Mas tindrà el seu espai amb el seu segell peculiar: un monòleg que no necessàriament estarà relacionat amb l’actualitat; tot el contrari, serà una intervenció que no tindrà cap lògica informativa i que servirà per parlar de qualsevol tema que consideri “interessant” per a l’audiència.

El plató de ‘Programa Inesperat’ comptarà amb la presència de públic que en algun moment podran dir-hi la seva i participar-hi formulant preguntes als convidats i/o presentadors. Dirigit per Javier Viza i presentat per Sergi Mas, compta amb la subdirecció de Montse Tejera, la producció executiva de Sònia Sancho, la producció de Núria Raja i Celeste Roig, la realització de Carlos Vidal i Mercè Llorens i els guions de Pep Bras, Xavier Sanjuan i Dani Amor. El primer programa s’emetrà el 22 de setembre. http://www.rtve.es/programainesperat

‘Ara i Aquí’ a La 1 tots els divendres de 23:45h a 01:15h

‘Ara i Aquí’ és un programa de participació ciutadana i de debat. El seu presentador, Carlos Fuentes, donarà la paraula a persones perquè expliquin les seves històries, experiències i opinions sobre els temes i qüestions que els preocupen, per debatre’ls cada setmana al plató.

El programa es desenvoluparà a partir d’un tema genèric d’interès per a la majoria de la societat catalana i que tractaran testimonis en primera persona provinents de totes les comarques i, així, poder donar veu a tots els accents i visions de la geografia catalana.

A partir d’un reportatge periodístic s’introduirà cada setmana al programa un tema de debat que, a banda del seu presentador, comptarà amb una taula de col·laboradors i una altra taula amb persones que explicaran les seves experiències sobre el tema de debat. A més, ‘Ara i Aquí’ comptarà amb una cinquantena de persones que assistiran com a públic i que també podran intervenir al llarg de l’emissió per a dir-hi la seva.

El programa està dirigit per Josep Ramon Lluch, presentat per Carlos Fuentes amb producció executiva de Josep Parés, producció de Núria Raja i realització de Jordi de Febrer i Noelia Ferrer. S’estrena divendres 22 de setembre. http://www.rtve.es/araiaqui

Les novetats i els programes dels Serveis Informatius de TVE Catalunya

‘Vespre 24’, tota l’actualitat diària en català al Canal 24h

És la nova finestra informativa de RTVE Catalunya al Canal 24h. A partir de l’11 de setembre, de dilluns a divendres, de 19:25h a 20h pel 24h en català. Un nou format, més fresc i àgil, conduït per Marta Sugrañes per repassar l’actualitat i analitzar-la des de tots els punts de vista. Les claus de l’actualitat a través de les opinions d’un ampli equip d’analistes que cada dia s’asseuran al plató.

L’actualitat política a Catalunya serà un dels pilars de ‘Vespre 24’, però també s’abordaran temes socials de rellevància informativa. Una aposta dels Serveis Informatius de TVE Catalunya amb els principals protagonistes de l’actualitat i experts que ajudaran a entendre millor tot el que passa. www.rtve.es/vespre24

 ‘El Debat de La 1’

L’espai d’actualitat política que dirigeix i presenta Quim Barnola encetarà aquest curs la seva 7a temporada el proper 14 de setembre. Cada dijous pels volts de la mitjanit a La 1, ‘El Debat de La 1’ repassarà l’actualitat política catalana i espanyola de la setmana amb els analistes habituals del programa i amb entrevistes als protagonistes de l’actualitat. http://www.rtve.es/eldebatdela1

‘Aquí Parlem’

‘Aquí parlem’, dirigit i presentat per Lluís Falgàs, repassa l’activitat parlamentària de la setmana i analitza els moments més destacats de les sessions. Habitualment ofereix un cara a cara entre representants de dos partits sobre els temes més importants que es tracten durant la setmana al Parlament de Catalunya. El programa es fa ressò i obre debat de les qüestions de més actualitat política i també és una finestra al Parlament Europeu. S’emet els dissabtes a les 20:30h al Canal 24h i es torna a emetre els diumenges a les 19:30h. http://www.rtve.es/aquiparlem

Els programes de TVE Catalunya

‘5 dies a…’, tots els dimarts de 20h a 20:30h i els diumenges de 12:30h a 13h a La 2

‘5 dies a…’ és una sèrie documental que s’endinsa en la quotidianitat de llocs ben diversos: de monuments a hotels, d’escoles a equipaments esportius… amb la voluntat d’obrir portes i mostrar quines activitats calen pel funcionament dels espais triats. Sovint són llocs que coneixem prou bé en la seva projecció pública, però en els que hi ha tota una part tan desconeguda com imprescindible. Ens hi apropem a través dels qui hi viuen o hi treballen, buscant diluir-nos al màxim i estant atents a les escenes i moments que revelen el caràcter del lloc. Dirigit per Sole Gomis ‘5 dies a…’ vol escoltar i observar per fer d’ulls i d’orelles de l’espectador. http://www.rtve.es/cincdiesa

‘Noms propis’, els dimarts de 20:30h a 21h a La 2

Dirigit i presentat per Montse Busquets, ‘Noms propis’ és un programa d’entrevistes a persones amb un filosofia de vida optimista, energètica i engrescadora, amb capacitat de contagiar-la i moure’ns a l’acció. Cada setmana, actors, escriptors, psicòlegs, científics, esportistes, viatgers o directius, entre d’altres, donen la seva visió sobre com superar adversitats, gaudir dels petits plaers, prendre decisions importants, educar els fills, tenir èxit a la feina o reinventar-se després d’un fracàs, per exemple. http://www.rtve.es/nomspropis

‘Calidoscopi’ tots els dimecres de 20h a 20:30h a La 2

Cada setmana tracta un tema a partir de les imatges del valuós arxiu de Televisió Espanyola. ‘Calidoscopi’, presentat i dirigit per Raül Díaz, proposa una estoneta d’entreteniment amb els records televisius a través d’imatges curioses i inèdites, cançons i fragments de programes on la ironia i l’humor hi són constantment presents. Raül Díaz li dóna el seu segell inconfusible a cadascun dels capítols en les seves intervencions per a presentar una proposta desenfadada, divertida i entretinguda per a l’audiència. A partir del 25 d’octubre. http://www.rtve.es/calidoscopi

L’espai de música en directe de RTVE Catalunya ‘Músics’, els dijous de 20h a 20:30h a La 2 i dissabtes a les 17h a Ràdio 4

‘Músics’ és el punt de trobada de grups i solistes que no coneixen la por i que saben que el talent ni es ven ni es compra. Aquest programa neix del gust per la bona música i del plaer de descobrir i compartir centenar de formacions que fins ara veien difícil la possibilitat d’oferir les seves composicions a través de la televisió. És un programa dirigit i presentat per Goyo Prados. http://www.rtve.es/musics

‘#tincunaidea’, els dimecres de 20:30h a 21h a La 2

El programa ‘#tincunaidea’, dirigit per Miquel Peralta, amb més de 4 anys en emissió és l’espai televisiu de referència dels emprenedors i emprenedores de Catalunya. El programa busca el testimoni de persones que, amb talent i iniciativa, han engegat algun projecte empresarial o social. Es tracten temes actuals, amb presència a tot el territori, que puguin interessar a tothom i que aportin coneixement a l’audiència. Cada reportatge és una visió calidoscòpica de l’emprenedoria a Catalunya i s’entrevisten tant aquells qui estan a l’avantguarda com els qui comencen; a grans grups empresarials com a microempreses. Per enguany, a més de l’emprenedoria social que és un dels referents del programa, ‘#tincunaidea’ es fixa especialment en els joves. http://www.rtve.es/tincunaidea

Tota l’actualitat cultural a ‘Punts de vista’, els dijous de 20:30 a 21h i els diumenges de 12h a 12:30h a La 2

 ‘Punts de vista’ és el programa d’informació cultural de TVE a Catalunya. Una mirada múltiple, oberta i entenedora a la creativitat i a la imaginació. La cultura entesa com entreteniment i aprenentatge, com assaig – error i, potser, encert, i sobretot, com a mostra de que no tot és blanc o negre, que sempre hi ha la subtilesa d’una immensitat de grisos.

Cada setmana ‘Punts de vista’ ofereix l’actualitat i els protagonistes de tots els àmbits de la cultura defugint de la concepció clàssica d’aquests tipus d’espais i apostant decididament pel risc, la transgressió i l’elegància. És un espai dirigit per Montse Elías i Joan Vilà i presentat per Montse Elías. http://www.rtve.es/puntsdevista

‘La Missa’, tots els diumenges de 10:30h a 11:30h a La 2

 Retransmissió de la Missa cada diumenge des del monestir de les monges dominiques de Sant Domènec, a Sant Cugat del Vallès. La celebració eucarística està presidida per Mn. Carles Cahuana i cada setmana hi pren part una coral diferent. Pensat per a les persones amb problemes de mobilitat per sortir de casa, és el programa en emissió més antic de la televisió en català. Ignasi Miranda és el director de ‘La Missa’.

 Les novetats de Ràdio 4, la primera en català

Ràdio 4, en la seva temporada 41, continua apostant pels magazines, la informació i la cultura. Una programació en català, basada en la proximitat i el servei públic.

 La informació amb rigor, pluralitat i independència segueix sent un dels principals objectius de Ràdio 4. L’emissora compta amb tres informatius diaris, més un el cap de setmana, en la seva programació habitual. La informació d’arreu de forma immediata s’ofereix als butlletins horaris. ‘L’informatiu Migdia’ a les 13h s’emet també conjuntament per Ràdio Nacional i Ràdio 5. Aquesta temporada l’edició Vespre s’avança a les 19h i també es pot escoltar per Ràdio 4, RNE i Ràdio 5.

Pel que fa a la programació diària, Ràdio 4 presenta aquesta temporada el nou espai diari d’actualitat política ‘Realpolitik’ i manté els quatre grans programes de l’emissora: “El matí a Ràdio 4′ amb Ramon Castelló, ‘Metròpoli’ amb Xavi Collado, ‘Anem de tarda’ amb Goyo Prados, i els caps de setmana ‘Amics i coneguts’ amb Sílvia Tarragona.

‘Realpolitik’. Es la nova aposta d’aquesta temporada de Ràdio 4. ‘Realpolitik’, dirigit i presentat per Olga Ruiz, repassarà l’actualitat política amb un anàlisi pausat i rigorós. S’emet de dilluns a divendres de 23h a 24h, ‘Realpolitik’ parlarà cada nit de política i de les seves circumstàncies.

‘El matí a Ràdio 4’. Una temporada més torna el magazine informatiu de matí de Ràdio 4. Cinc hores en directe cada dia per seguir de prop l’actualitat amb els seus protagonistes. Una primera part informativa i d’anàlisi, que es complementa amb entrevistes als més reconeguts actors, cantants o escriptors. Està dirigit i presentat per Ramon Castelló i s’emet de dilluns a divendres de 7h a 12h.

‘Metròpoli’. En aquell moment del dia en que acaba el matí i comença la tarda, arriba ‘Metròpoli’ a Ràdio 4, un espai amable on els convidats poden explicar els seus projectes i ambicions en temes socials i econòmics i on no pot faltar la tertúlia esportiva. De dilluns a divendres de 12h a 13h i de 14h a 16h, dirigit i presentat per Xavi Collado.

‘Anem de tarda’. La tarda de Ràdio 4 segueix tenint una mirada pròpia. El director i presentador del magazine Goyo Prados obre els micròfons de la ràdio pública per acompanyar els oients amb el seu segell personal. Els protagonistes culturals i socials passen per ‘Anem de tarda’, de dilluns a divendres de 16h a 19h.

‘Amics i coneguts’. Els caps de setmana diferents i entretinguts són els de Ràdio 4. Els matins de dissabte i diumenge de 9h a 13h escoltarem les veus més destacades de la cultura i els col·laboradors més especials. ‘Amics i coneguts’ està dirigit i presentat per Sílvia Tarragona.

Ràdio 4 completa la seva programació amb espais culturals, musicals, cinematogràfics, mediambientals, literaris, esportius, d’economia, d’emprenedors i de tendències que han marcat època, com ‘Territori Clandestí’ de Consol Sàenz, present a totes les fires i trobades musicals de Catalunya. ‘Va de cine’ de Conxita Casanovas, que aquest octubre farà 35 temporades, ‘El món rural’ d’en Jesús Riverola, ‘Vida Verda’ de Pilar Sampietro, l’espai cultural ‘Wonderland’ de Rosa Gil, ‘El món possible’ d’iniciatives solidàries amb Olga Rodríguez o ‘L’Hora clàssica’ amb Marga Lluch.

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s