“Com si fos ahir”, la bogeria de la vida quotidiana, dilluns 11 de setembre estrena a TV3

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

L’edifici Il·lumina d’Esplugues de Llobregat amaga en el seu interior els sets de rodatge de la nova sèrie de TV3, “Com si fos ahir”, que s’estrena l’11 de setembre, a les 22.35. Un petit univers amb el seu bar, el Flora i els diferents espais dels pisos d’aquest grup d’amics que es retroben, anys després, per culpa d’un fet tràgic.

La premsa ha pogut visitar els sets de rodatge de la sèrie, veure’n un fragment –capitanejat per Esteve Rovira i amb Sílvia Bel com a protagonista– i parlar amb alguns actors que la protagonitzen: Eduard Farelo, Elena Gadel, Marc Cartes, Àurea Márquez, Andrés Herrera, Montse Germán, Manel Barceló, Marta Angelat, Cristina Genebat, Sílvia Bel, Alícia González, Santi Ricart, Jordi Rico, Olalla Moreno i Marc Martínez.

Abans, en roda de premsa, Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Sònia Sánchez, directora de la sèrie; Jordi Roure, productor executiu, i Carles Mallol, creador de l’argument de “Com si fos ahir”, han donat detalls del que trobaran els espectadors de TV3 a partir de l’11 de setembre.

La sèrie “Com si fos ahir” s’afegeix a les novetats d’aquesta tardor a TV3: “una novetat amb un cert punt de risc, però també plena d’esperança. L’equip ha treballat amb tota l’ànima i tot el cor”, ha explicat el director de TV3, Vicent Sanchis. “La sèrie suposa un trencament respecte a “La Riera”. Planteja una història que pot passar a qualsevol de nosaltres. És una ficció plena de situacions quotidianes i, com se sol dir, la realitat supera molts cops la ficció”, ha afegit.

Un tràgic accident és el punt de partida de “Com si fos ahir”. Un accident, però, que té un efecte positiu: la retrobada d’uns antics companys d’institut que, després de vint-i-cinc anys, es veuen en el funeral d’un d’ells.

Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3 ha definit “Com si fos ahir” com “la gran aposta de la temporada que agafa el relleu de ‘La Riera’, que va acabar amb bones dades: un 18,8% de quota de pantalla, reunint 324.000 espectadors de mitjana, però les trames estaven esgotades.”

La nova sèrie suposa un canvi tecnològic. Aquesta nova ficció de sobretaula passa a tenir la qualitat que ja tenen les sèries del “prime time” perquè es treballa amb càmeres cinematogràfiques digitals. El segon canvi és la localització. “La sèrie passa a Barcelona, però l’espectador no trobarà la ciutat elegant de ‘Cites’ ni la de barri d’‘El cor de la ciutat’. Es mostra una ciutat més àmplia, on els personatges, encarnats per actors de primera talla, es mouen còmodament”, ha explicat el cap de Ficció i Cinema.

“Com si fos ahir” s’estrenarà l’11 de setembre, per la Diada, a les 22.35, amb un capítol de 40 minuts. Després, la sèrie ocuparà el seu espai darrere del “Cuines”, a les 15.50, de dilluns a divendres. Els espectadors, a més, podran recuperar-la, cada dia, a les 21.20, al canal 33.

Jordi Roure, productor executiu, ha parlat dels aspectes més tècnics de la nova producció i de la dificultat de solapar totes dues produccions: el final de “La Riera” amb els inicis de “Com si fos ahir”. La primera va acabar al maig, i el 10 de juliol ja es començaven a gravar els primers capítols de la nova sèrie. Els 9 sets que acull l’edifici Il·lumina d’Esplugues de Llobregat produeixen, cada dia, 25 minuts de la ficció. Aquesta feina es combina amb la gravació del que es coneix com interiors naturals. En una setmana es combinen 5 dies de platós amb 2 d’exteriors, i Barcelona es converteix en un set de rodatge més, malgrat les dificultats de la massificació, però amb les facilitats que dona la Barcelona Film Comission.

Hi treballen 4 equips de producció i realització, capitanejats per la directora de la sèrie, Sònia Sánchez. “El millor de treballar aquí és la llibertat que tens. T’encarreguen aquest projecte i et diuen ‘com l’explicaries?’, i fan que sigui molt fàcil. Rodar a Barcelona sempre és complicat, però tenim uns equips que de seguida diuen ‘endavant, fem-ho’. I hem pogut rodar al tramvia, al carrer Urgell, i ens n’estem sortint molt bé”, deia la directora de “Com si fos ahir”.

“El to de la sèrie és el naturalisme”, ha explicat Sònia Sánchez, “sense caure en el costumisme. En aquest sentit, es distingeix de les anteriors telenovel·les. Amb un repartiment que sap treballar molt bé el subtext, més que el diàleg. Té diàlegs no explícits, on es parteix de les situacions dels personatges. El gruix principal dels protagonistes arriba a la cinquantena, quan sembla que ja ho tenen tot fet, però no, la vida sempre et sorprèn. Això, sense cap punt melodramàtic ni tràgic. Estem al voltant de la dramèdia. La sèrie juga amb aquest ‘no s’ho creuria ningú’, amb que la vida et sorprèn i que tothom gestiona com pot”.

L’últim de parlar en la presentació ha estat Carles Mallol, creador de l’argument de “Com si fos ahir”.  Per ell, la sèrie té “aquells lloc comuns que tothom coneix. La Núria (Furió), que és la ideòloga de tot això, planteja una història de gent que pots tocar. No són segrestadors, ni assassins… És més la hilaritat de la vida quotidiana. Gent que coneixes i que et pot sorprendre el que fan. Els protagonistes acaben fent bogeries molt grans per gaudir de la vida, i la viuen tan intensament que creen trames. I es fiquen en llocs on l’espectador pot pensar que ell també voldria arribar…”.

Una sèrie que, malgrat que té el punt de partida en la mort, no està enfocada al dol. És una sèrie generacional, d’anar passant etapes en la vida i que té la seva base en l’amistat, els bons i mal rotllos d’aquest grup que es retroba, i en què es tractaran temes com les crisis de parella o els problemes a la feina.

“El meu personatge és un tio normal com qualsevol veí, qualsevol germà, qualsevol amic…”, explica Marc Cartes, que interpreta l’Andreu. “És infermer, el germà del que mor i, a partir d’aquell moment, es fa càrrec, com a fill únic, de cuidar els pares, la cunyada i el seu fill. En certa manera, ell és el nexe d’unió entre aquest grup d’amics que es retroba”.

En la vida de l’Andreu és molt important la Gemma (Àurea Márquez), “una dona molt expeditiva, intel·ligent i que no s’acaba de portar del tot bé amb les dones del seu voltant”. Fa dos anys que es van separar.

Andrés Herrera i Montse Germán són el Jordi i la Sílvia, un matrimoni que es troben en aquell moment en què “els fills ja marxen de casa i es troben sols després de vint i pico anys de casats… És com tornar a començar”. Quan eren joves tenien un grup de música mod, però no s’hi van poder dedicar professionalment per motius que ja s’aniran veient a la sèrie”.

Eduard Farelo és el Miquel, que era “el més idealista del grup, però que ara s’ha convertit en un tauró de les finances”. Al seu costat, la Noe (Elena Gadel), la seva secretaria i la seva temptació: “divertida, decidida i amb les coses molt clares”.

La Cati (Olalla Moreno) està casada amb el Quim (Jordi Rico), una parella amb “un nivell de vida bastant elevat”. L’Eva (Alícia González Laà) treballa amb el Pep (Santi Ricart), amb qui també comparteix la vida.

L’Helena (Cristina Genebat) és la viuda del Ferran. Manel Barceló i Marta Angelat són el Vicens i la Joana, els pares del Ferran i l’Andreu: “Els seus personatges acaben de perdre un ser molt estimat i miren de superar, com poden, aquesta situació”.

Sílvia Bel interpreta la Marta, un personatge amb “un passat trist que, de vegades, utilitza aquest fet per fer-se estimar”.

Marc Martínez interpreta el Cesc, un personatge que defineix com “pertorbador, misteriós, catalitzador i alguna coseta més”.

A partir de l’11 de setembre arribarà el moment de saber-ne més, d’aquesta colla d’amics i de les seves vides.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s