“Amics per sempre” reviu els Jocs Olímpics a Montjuïc

el

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

Els voluntaris, vestits amb xandall blau i samarreta blanca, baixen de l’autobús Sagalés que acaba d’entrar pel túnel de l’estadi de Montjuïc. Falten poques hores per a la cerimònia d’inauguració, amb La Fura dels Baus damunt de la gespa. Entre el passatge, un home i una dona, vestits de vermell, intenten infiltrar-se: volen parlar amb Michael Jordan. És el 25 de juliol de 1992. Comencen els Jocs de Barcelona 92. Ahir, l’estadi de Montjuïc va reviure aquest moment màgic amb el director Román Parrado i els actors Òscar Muñoz i Betsy Túrnez, protagonistes d’“Amics per sempre”, la coproducció de TV3 que aquesta setmana arriba al final de rodatge.

Ahir al matí hi va haver moments emocionants a l’estadi de Montjuïc. Els figurants trien la seva vestimenta. Els uns, amb samarreta, camisa i texans; els altres, amb la rèplica de l’uniforme dels voluntaris olímpics, pantalons blaus i samarreta blanca, amb el distintiu olímpic de Barcelona 92 imprès al pit. Al fons, una furgoneta amb el logotip de TV3 dels anys 90, representa la unitat mòbil. Es rememora, fins al més mínim detall, un moment, uns dies que van canviar la història de la ciutat de Barcelona i de molts barcelonins. Especialment la dels veïns de la Barceloneta, com en Carles, que, de la nit al dia, veu com el seu barri i la seva vida es capgiren com un mitjó. I ell, també s’haurà de transformar. Aquest és, a grans trets i combinat amb una història d’amistat, l’argument d’”Amics per sempre”, un film que, “malgrat el record d’aquest passat i d’aquesta transformació, no vol ser ni nostàlgic ni reivindicatiu”, segons explicava ahir el seu director, Román Parrado, que destacava que els “Jocs van suposar l’arribada d’un nou món i la desaparició d’un altre món, antic i autèntic”.

Aquest món és l’escenari on es desenvolupa la història d’en Carles, el propietari d’un xiringuito de la Barceloneta, desnonat per les obres de la façana marítima, que veu com el seu món desapareix mentre s’agreugen els problemes de comunicació amb la seva filla adolescent. La pel·lícula reprodueix l’ambient de l’època i, en part, s’ha rodat “en un minúscul pis de la Barceloneta i al barri, on havíem de treballar a les sis i quarts de set del matí per no coincidir amb l’allau de turistes”, segons Román Parrado, que destaca la feina d’ambientació que comporta rodar una pel·lícula que explica una història de fa 25 anys. “La gent es pensa que és fàcil, no entén que estem fent una pel·lícula d’època i que hi ha moltes dificultats d’ambientació. L’any passat, vaig fer un film sobre la guerra (“Ebre, bressol de la batalla”) i va ser més fàcil”. De fet, els uniformes dels voluntaris s’han hagut de fer de nou, perquè, malgrat es va contactar amb l’associació de voluntaris olímpics, no se’n va trobar cap; i la mòbil de TV3 també s’ha hagut de recrear. Tot i així, l’equip d’attrezzo ha recuperat vestits i elements originals de la cerimònia inaugural de La Fura dels Baus, que apareixen al film.

En l’escena rodada ahir, dos dels protagonistes, Òscar Muñoz (Carles) i Betsy Túrnez (Mariluz), intenten entrar a l’estadi el dia de la cerimònia inaugural per poder parlar amb el jugador de bàsquet Michael Jordan. “En Carles, a més de veure com el seu món canvia, té molts problemes de relació amb la seva filla adolescent, una gran fan del bàsquet. Per solucionar-ho, li promet que el seu ídol, Michael Jordan, anirà a sopar al seu xiringuito”, explica Alfred Pérez-Vargas, guionista del film, juntament amb Roger Danés, amb qui ja va coincidir a “Jo, Ramon Llull” i a “13 dies d’octubre”. Segons Pérez-Vargas, “vam plantejar la pel·lícula com un “Bienvenido Mr. Marshall” a Barcelona 92. De fet, ho definim com una comèdia de barri, amb molts personatges característics que retraten un món que va canviar radicalment en aquell moment”.

Òscar Muñoz és en Carles, el propietari del xiringuito amenaçat d’enderroc, tal com va passar en la realitat. Si bé s’ha pogut rodar en un pis del vell barri mariner barceloní, el local del protagonista, El Boquerón, s’ha hagut de localitzar a Calella. “En Carles està orgullós de representar un barri humil de gent humil i treballadora, i es planteja com els poderosos els fan anar per on volen. Però, per damunt de tot, és un home ancorat en el passat, amb dificultats per reconèixer la seva filla com a adulta”, explica l’actor.

Aquesta és la primera pel·lícula que protagonitza Zoe Stein, que interpreta la Sara, la filla d’en Carles. “La Sara està passant per un moment molt difícil. El seu pare no l’entén, els pares estan separats i la mare, que té una parella nova, es vol reconciliar amb ella. El meu personatge ha de decidir entre el pare i la mare. Però la Sara té una passió: el bàsquet, i en Carles, el seu pare, ho sap”, explica la jove actriu, que ha sorprès els actors i l’equip del film amb la seva desimboltura i naturalitat a l’hora d’actuar.

En l’aventura de trobar Jordan i reconquerir la seva filla, en Carles no estarà sol. L’acompanya Mariluz, la cuinera d’El Boquerón, una amiga de tota la vida que interpreta Betsy Túrnez. “Mariluz té un passat fosc que ha superat gràcies al pare Gero i en Carles, a qui coneix de tota la vida i que li dona feina quan més ho necessita. De fet, és la seva mà dreta al xiringuito, on fa de tot, i l’ajuda a canviar. Això sí, sempre en clau de comèdia”, explica Túrnez. L’actriu, per preparar el seu paper, va visitar la Barceloneta i va descobrir que hi tenia parents. “Sobre el canvi que ha patit el barri, hi havia i hi ha contrast d’opinions. Uns, a favor; d’altres, en contra, i, com a problema, el turisme. Tot i així, la Barceloneta encara és com un poble i manté molta de la seva personalitat”, explica. “El meu personatge, la Mariluz, vol retratar la força de les dones de la Barceloneta, un lloc amb un marcat caràcter matriarcal”.

“Amics per sempre” homenatja i recrea una època de canvis profunds i d’imatges que ja formen part del record col·lectiu. “Jo estava de colònies quan es van inaugurar els Jocs. Recordo perfectament en Rebollo llançant la fletxa”, explica Òscar Muñoz, i Betsy Túrnez rememora “com n’estava de guapa la Judit Mascó, amb aquell vestit blanc, durant la cerimònia”. La pel·lícula utilitza imatges d’arxiu, i els moments més icònics del Jocs hi són presents, més enllà del valor documental, ja que algun d’ells influirà decisivament en el guió.

Tal com resumeix el guionista Alfred Pérez-Fargas, “Amics per sempre” és “la història de la transformació d’un barri i d’unes persones, però, per damunt d’això, és una història d’amistat i de segones oportunitats”. A més dels actors Òscar Muñoz, Betsy Túrnez i Zoe Stein, en els papers principals, completen el repartiment Lluís Villanueva, Pol López, Boris Ruiz, Abraham Levy, Marta Bayarri i Ernesto Collado.

“Amics per sempre” és una producció de TV3, Som Batabat i  Lastor Media, amb producció associada d’Impulsa Film i la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Comitè Olímpic Internacional, el CECAAC i Damm.

La pel·lícula, que s’ha rodat entre Barcelona, Calella i Lleida, s’estrenarà el pròxim 24 de juliol, just un dia abans del 25è aniversari dels Jocs, en una programació que TV3 dedicarà a aquesta efemèride.

<

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s