La cineasta catalana Carla Simón guanya el Premi Dunia Ayaso amb «Estiu 1993»

Text – Redacció-Premsa SGAE. Foto – Pipo Fernández.

Estiu 1993 , l’òpera prima de la guionista i directora de cinema Carla Simón (Barcelona, 1986), ha guanyat el Premi Dunia Ayaso 2017 de la Fundació SGAE. Carla Simón rebrà el guardó avui divendres, 24 de març, a partir de les 20.00 hores, en el marc de la gala de Zonacine y Cortometrajes del Festival de Málaga. Cine en Español, que se celebra al Museo Picasso de Málaga. El premi, dotat amb 5.000 euros, reconeix la pel·lícula que transcendeix els estereotips i llocs comuns que amb tanta freqüència falseja la realitat de les dones, les seves possibilitats i la seva memòria històrica.

Carla Simón durant la presentació d’ Estiu 1993 al Festival de Málaga. Cine en Español. Foto – Pipo Fernández.

«Em fa molta il·lusió aquest premi ja que, a més, és un projecte que es va gestar en el Laboratori de Guió de la Fundació SGAE, iniciativa que considero que ha estat molt útil i necessària per a la pel·lícula», expressa Carla Simón. La cineasta catalana, que considera que Estiu 1993 és un film «de personatges femenins, idea que va estar present durant tot el desenvolupament del guió», afegeix que «se sent satisfeta d’haver sabut transmetre la complexitat d’aquests personatges i que li arribi al públic».

El jurat, integrat pels cineastes Helena Taberna, Yolanda García Serrano i Félix Sabroso, encarregat de visionar els films, ha decidit atorgar el premi a Carla Simón perquè «es tracta d’una jove cineasta que en la seva òpera primera ofereix un retrat veraç i subtil de la infància, mostrant un profund equilibri en el tractament dels personatges femenins».

Inés París, directora institucional d’Audiovisuals de la Fundació SGAE, farà lliurament de la primera edició del guardó que està concebut com un homenatge a Dunia Ayaso, cineasta canària que va morir el 2014 i l’obra de la qual era plena de vitalitat, complexitat i humor, a més d’inoblidables personatges femenins.

Estiu 1993 aprofundeix en la pèrdua recent de Frida, una nena de sis anys que, després de la mort de la seva mare, afronta el primer estiu amb la seva nova família adoptiva que són els seus oncles i la seva cosina. Simón s’atreveix amb un relat centrat en el creixement psicològic i moral de la seva protagonista: «He explicat tantes vegades la meva història que s’ha convertit en una rondalla, però fer la pel·lícula em va fer entendre molt millor què em va passar i descobrir els punts de vista de les persones que m’envolten», explica.

Més enllà del procés literari, Carla Simón també s’ha encarregat de la direcció, tasca que ha qualificat d’allò més complicada. «Vaig sentir la necessitat de prendre certa distància amb tot el que fos molt personal, perquè la meva relació emocional no sempre era positiva per a la pel·lícula, a vegades forçava elements perquè anessin com en les meves memòries o tallava la llibertat dels actors… Conciliar la realitat del rodatge amb les imatges de la meva infància no va ser gens fàcil», reconeix.

Un guió que es va gestar en el III Laboratori de la Fundació SGAE el 2015

Estiu 1993 és un guió escrit i desenvolupat per la mateixa Carla Simón durant el III Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic de la Fundació SGAE l’any 2015, experiència que recorda amb afecte i que, confessa, «repetiria sens dubte».

«Escriure és un procés solitari i a vegades dolorós, per això compartir el teu treball amb els companys i el tutor del laboratori no té preu», destaca la cineasta sobre aquesta experiència col·laborativa en la qual va coincidir amb Alfonso Amador, Mar Coll, Valentina Viso, Carlos García Miranda, Rubin Stein i Silvestre García. «De sobte hi havia sis persones que estaven seguint el meu procés de guió, que coneixien el projecte i amb qui podia parlar sobre els meus dubtes de forma molt precisa. D’igual manera, jo també podia llegir els seus guions i opinar. Vaig tenir la sort de coincidir amb guionistes amb projectes interessantíssims», agraeix Simón.

El cineasta Alberto Rodríguez fou l’encarregat de tutelar aquestes trobades, celebrades a la seu de la SGAE a Sevilla, en les quals es va concebre de forma «natural» el guió de Estiu 1993: «Vaig decidir explicar la meva infància, explicar quelcom que coneixia molt bé. Suposo que una també té la necessitat d’explorar-se a si mateixa i el fet que fos una història tan personal em va permetre escriure’n una primera versió molt ràpida», declara. El film, que compta amb els actors Laia Artigas, Bruna Cusí i David Verdaguer entre el repartiment, va guanyar el Premi del Públic de la Berlinale 2017 i competeix en la secció oficial del Festival de Málaga. Cine en Español.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: