Barcelona torna al segle XIV amb “La catedral del mar”

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Albert Roca-Patrícia Galdón.

Uns nuvis forçats surten de la capella de Santa Àgata. Una pila de fusta coronada per una desena de cadàvers és la decoració macabra de la plaça del Rei. Uns flagel·lats hi passegen sense rumb. No semblen notar el dolor de les marques vermelles de la seva esquena. El barri Gòtic de Barcelona ha viatjat durant uns dies al segle XIV envaït per l’equip de rodatge de “La catedral del mar” per convertir-se en una atracció més dels milers de turistes que s’hi passegen.
portada-catedral

La coproducció de TV3, Diagonal TV i Antena 3 amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya “La catedral de mar”, dirigida per Jordi Frades, roda aquests dies a Barcelona.  Amb bona part del repartiment com Aitor Luna, Michelle Jenner, Silvia Abascal, Pablo Derqui, Críspulo Cabezas, Andrea Duro, Ginés García Millán, Nathalie Pozas, Eva Rufo, entre d’altres, trepitjant les llambordes del barri Gòtic i més de 400 figurants, es treballa sense descans per convertir el llibre d’Ildefonso Falcones “La catedral del mar” en una ficció històrica televisiva de 8 capítols de 50 minuts de durada.
catedral-1

Els mitjans han pogut estar presents en algunes de les escenes que s’hi estan rodant aquests dies. L’Arnau sortint de la capella de santa Àgata amb la seva nova esposa, Elionor. “Ella és noble i la casen amb la filla d’un serf, amb un vassall. I no és perquè s’hagin enamorat, és per ordre del rei. Una boda feliç no és”, explica Silvia Abascal, que dóna vida a Elionor. L’actriu destaca la feina que suposa una sèrie d’aquesta mida: “Hi ha molt de treball, molt poques hores de son i de vida personal. No és una sèrie tranquil·la d’interiors, no. Aquí cada dia hi ha un munt de figuració, quan no es cremen jueus és la pesta, hi ha cavalls, viatges…i vinga matinar. Et sona el rellotge a dos quarts de cinc, i tot això són queixes, però és un gustàs poder estar en aquesta sèrie.”
catedral-3

silvia

Aitor Luna és qui posa el rostre al protagonista de la novel·la d’Ildefonso Falcones, el bastaix Arnau Estanyol. “Un salvador, un home amb valors, amb codi ètic, molt honest”, el defineix l’actor. Fa broma afirmant que “és superestressant” tenir el paper principal però després afegeix: “Estic encantat de portar tot el pes i intentaré salvar-ho, espero.”

aitor

Joan Bas i Jaume Banacolocha, productors executius de Diagonal TV, estan segurs que els lectors reconeixeran el llibre que han llegit malgrat que s’han reduït algunes coses i s’han adaptat personatges. Ildefonso Falcones ha llegit el guió i no ha posat gaires pegues. “Té clar que és una adaptació i que són dos mitjans diferents”, aclareixen.

 “Està basada en una novel·la molt coneguda i això és un plus perquè hi ha molta gent que la voldrà veure però també és un risc, una llosa de pressió. Però és una oportunitat que estic vivint molt a gust”, comenta Pablo Derqui. L’actor a qui els espectadors de TV3 han vist a “Nit i dia” en un personatge ple de llums i ombres explica que al seu nou personatge també “el tempta el costat fosc de la força”. Derqui és Joan, un orfe criat com a germà d’Arnau. Un home “ple de fèrria moral dogmàtica” que acabarà sent dominic i inquisidor.

En la imatge, Pablo Derqui, al centre, acompanyat d'Andrea Duro, Jordi Frades -director de la serie- i Sílvia Abascal.
En la imatge, Pablo Derqui, al centre, acompanyat d’Andrea Duro, Jordi Frades -director de la serie- i Sílvia Abascal.

“El 90% és tal com surt a la novel·la, les mateixes coses en el mateix ordre. Algunes coses han canviat bé per temes de producció, bé perquè el codi narratiu és diferent i altres perquè són vuit capítol i no hi cap tot. La descripció política del moment, per exemple, s’ha reduït”, explica el director de la sèrie, Jordi Frades. També aclareix que l’espectador estarà al davant d’una “sèrie d’època, no històrica. És una ficció on sí que hi ha certs personatges reals com el rei Pere o Berenguer de Montagut o la Santa Maria del Mar, però és una ficció pura, una novel·la. Hi ha moltes més llicències que en una sèrie històrica no es prendrien però no ens hem volgut limitar a rodar en certs llocs encara que no es conservin exactament igual. Amb tot hem volgut ser fidels amb la cruesa de l’època.”,

dsc_9750

Sí, una època crua. En un altre punt de la plaça del Rei, sota la mirada atenta dels turistes davant d’un espectacle més de la ciutat, s’amunteguen sobre un munt de troncs una desena de cadàvers perfectament embolcallats.  Els espera el foc purificador. La pesta que va assotar la Barcelona del 1348 serà protagonista en una de les moltes seqüències impactants de la ficció. Els bombers de Barcelona no es perden detall atents que les flames del rodatge no malmetin res del voltant.

Crua i molt complicada per a les dones, a més. “La història d’Arnau com un cant a la llibertat. Com, en una època tan complicada, un home aconsegueix ser lliure. El tema de les dones ja és una altra cosa”, explica Nathalie Poza, Francesca a la ficció, la “mare coratge” d’Arnau. “Personatges com el de Francesca vivien atrapats en un món on la dona no significava absolutament res”, explica. El seu personatge, de jove interpretat per Natalia de Molina, té les escenes més cruentes de la sèrie. Una dona que somiava de portar una vida feliç al costat de Bernat i acaba vivint un drama quan els seus somnis es trenquen el mateix dia del casament en ser violada pel senyor de les terres que exerceix amb ella el dret de cuixa.
img_1148

Mentrestant, una segona unitat de rodatge grava al Palau Montcada, que es transforma en la casa de Grau Puig, un artesà que, per la seva ambició, acabarà sent noble i acollirà, a desgrat seu, Arnau Estanyol. Ginés García Millán l’interpreta, ell és l’antagonista de “La catedral del mar”. A l’actor li està bé fer de dolent: “Són personatges molt rics, per fer de bo ja hi ha la vida.”
img_1119

Eva Rufo és Isabel, una noble “vinguda a menys que es veu obligada a casar-se amb Grau perquè té diners. Ella intenta mantenir la seva posició com sigui, i certa gent la molesta…”. Per Rufo, el rodatge “és molt fàcil, perquè el pes de la història et cau a sobre amb les localitzacions, el vestuari i és molt senzill posar-se en situació”. Al seu costat Lucia Diez, la jove actriu que interpreta la seva fillastra Margarida fins al 18. A partir d’aquí li pren el relleu Anna Moliner.
dsc_9942

També s’ha rodat, com no podia ser d’una altra manera, dins i als voltants de la gran protagonista de la història: la Basílica de Santa Maria del Mar. No s’hi ha pogut rodar tant com es voldria, tallar durant massa setmanes l’accés del turisme és impossible. Estem al davant d’una superproducció  que reuneix uns 180 actors i una mitjana de 300 figurants per dia. Dels actors principals els que no s’havien llegit el llibre abans ho han fet un cop van ser triats per al paper perquè “l’espectador ha de creure que el personatge que ell ha llegit i imaginat ets tu”, comenta Andrea Duro, que interpreta Aledis, el primer amor, l’amor passional de l’Arnau. Una dona rebel per naturalesa que es saltarà moltes normes.
andrea

Michelle Jenner interpreta Mar, la fillola d’Arnau. El seu personatge, per l’època en què es troba, té uns moment complicats però l’actriu el defineix com “el més lluminós de la sèrie”. Jenner, que es va tornar a llegir el llibre quan li van donar el paper, ha mirat de “quedar-me amb el que li va transmetre el personatge quan el vaig llegir”.
michelle-2

Potser el que millor resumeix l’ambient de rodatge és Críspulo Cabezas. Quan li pregunten si és dur el rodatge contesta: “Hauria de dir que sí, però ens ho estem passant com nens.” Ell és Genís Puig, “el cosí dolent d’Arnau”.  El seu pare, Grau, acull Arnau. “El meu personatge es creua amb Arnau la resta de la seva vida i cada cop que es creuen és per mal trobar-se”, explica.

img_1037

El rodatge no s’atura. Avui mateix marxa a Tarragona, a Altafulla-Tamarit, per rodar les escenes d’una batalla naval en què es mira d’evitar que les naus castellanes entrin a Barcelona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s