Mario Gas: «El filósofo declara està entre la reflexió i la comèdia. És pur teatre»

Text – Redacció-Premsa Focus. Foto – David Ruano.
Aquest matí en roda de premsa el Teatre Romea ha presentat El filósofo declara, obra de Juan Villoro, dirigida per Antonio Castro i protagonitzada per Mario Gas, Rosa Renom, Ricardo Moya, Meritxell Calvo i Jordi Andújar. “Un espectacle del qual gaudeixes, surts millor del que has entrat i t’emportes alguna cosa a casa”, ha explicat Jordi González, Vicepresident d’Arts i Continguts de Focus.
Foto - Copyright: David Ruano
Foto – Copyright: David Ruano

El filósofo declara és una obra escrita per Juan Villoro, un dels autors més importants de les lletres contemporànies que arriba al teatre –aquesta és la seva segona dramatúrgia- amb veterania i maduresa. En aquest muntatge “l’autor sotmet a judici la figura del pensador i de l’intel·lectual”, ha explicat Antonio Castro i aquest fet és el que precisament el va commoure quan va llegir per primera vegada el text.

Sota una mirada crítica, aquest muntatge observa la relació que s’estableix entre els pensadors i el seu entorn. Tant els actors com el director han volgut posar èmfasi en el fet que El filósofo declara no és un tractat sobre filosofia, sinó sobre la gelosia, l’amistat, la vellesa, la misantropia i la simulació. Segons Castro, el punt entranyable de l’obra és que “no hi ha ni una explicació de la conducta, ni una tesi, ni una moralitat per a l’espectador”. «Estem acostumats a veure als filòsofs com a jutges de la societat, però no d’ells mateixos”, ha afegit el director.

Mario Gas, protagonista de l’obra, ha volgut remarcar que El filósofo declara “és un text fronterer que està entre la reflexió, la comèdia, la paradoxa i l’absurd”. Al muntatge les paraules “són coets i bombes que esclaten en la dialèctica dels personatges, és pur teatre”, ha afegit Gas. Durant tota la funció hi ha situacions anòmales, còmiques, tràgiques, dramàtiques o sensibles.

Els personatges

L’obra gira al voltant d’un triangle de personatges: una de les puntes és Mario Gas (El Profesor), un filòsof que acusa una dificultat per conviure amb el món quotidià fent gala de la seva “misantropia desapiadada”, ha puntualitzat Castro. En aquesta aventura l’acompanya Clara (Rosa Renom), la seva esposa i còmplice, amb qui té una profunda relació. El seu contrincant és el Pato Bermúdez (Ricardo Moya), la nèmesi d’El Professor perquè en lloc d’haver fet una vida de la ment, ha decidit fer una vida del món.

L’obra lidia al voltant d’aquestes tensions juntament amb el personatge de Meritxell Calvo, la neboda d’El filósofo “que representa la mirada de l’espectador”, ha explicat l’actriu; i un xofer “amb moltes capes” que es va destapant durant tota la funció, ha indicat Jordi Andújar, que interpreta aquest paper.

DADES PRÀCTIQUES
carftel
Del 23 d’octubre a l’11 de desembre
Autor: Juan Villoro
Direcció: Antonio Castro
Amb: Mario Gas, Rosa Renom, Ricardo Moya, Meritxell Calvo i Jordi Andújar
Coproducció: Teatro Romea i les institucions mexicanes Fondo Nacional para la Cultura y las Artes (Fonca), Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA) i Secretaría de Cultura.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: