
El filósofo declara és una obra escrita per Juan Villoro, un dels autors més importants de les lletres contemporànies que arriba al teatre –aquesta és la seva segona dramatúrgia- amb veterania i maduresa. En aquest muntatge “l’autor sotmet a judici la figura del pensador i de l’intel·lectual”, ha explicat Antonio Castro i aquest fet és el que precisament el va commoure quan va llegir per primera vegada el text.
Sota una mirada crítica, aquest muntatge observa la relació que s’estableix entre els pensadors i el seu entorn. Tant els actors com el director han volgut posar èmfasi en el fet que El filósofo declara no és un tractat sobre filosofia, sinó sobre la gelosia, l’amistat, la vellesa, la misantropia i la simulació. Segons Castro, el punt entranyable de l’obra és que “no hi ha ni una explicació de la conducta, ni una tesi, ni una moralitat per a l’espectador”. «Estem acostumats a veure als filòsofs com a jutges de la societat, però no d’ells mateixos”, ha afegit el director.
Mario Gas, protagonista de l’obra, ha volgut remarcar que El filósofo declara “és un text fronterer que està entre la reflexió, la comèdia, la paradoxa i l’absurd”. Al muntatge les paraules “són coets i bombes que esclaten en la dialèctica dels personatges, és pur teatre”, ha afegit Gas. Durant tota la funció hi ha situacions anòmales, còmiques, tràgiques, dramàtiques o sensibles.
Els personatges
L’obra lidia al voltant d’aquestes tensions juntament amb el personatge de Meritxell Calvo, la neboda d’El filósofo “que representa la mirada de l’espectador”, ha explicat l’actriu; i un xofer “amb moltes capes” que es va destapant durant tota la funció, ha indicat Jordi Andújar, que interpreta aquest paper.
Autor: Juan Villoro
Direcció: Antonio Castro
Amb: Mario Gas, Rosa Renom, Ricardo Moya, Meritxell Calvo i Jordi Andújar
Coproducció: Teatro Romea i les institucions mexicanes Fondo Nacional para la Cultura y las Artes (Fonca), Instituto Nacional de Bellas Artes (INBA) i Secretaría de Cultura.
Deja una respuesta