Festa d’Estiu al Cinema Català. Una nit plena d’atraccions, al Tibidabo

Text – Redacció-Prensa Acadèmia del Cinema Català. Fotos – ©Paco Amate

Aquest passt dijous, el centenari Parc d’Atraccions del Tibidabo va ser l’escenari de La Festa d’Estiu del Cinema Català 2016, una de les cites més esperades de l’inici de la temporada estival. L’Acadèmia va reunir als seus més de 460 membres i representants del sector,  institucions i mitjans per celebrar els premis que han rebut les pel·lícules catalanes arreu del món des de la darrera Festa d’Estiu i compartir els projectes i les estrenes de la propera temporada. Els professionals més destacats del món del cinema, cineastes consolidats i valors emergents, actors, tècnics i productors, assisteixen a la Festa on es polsarà en favor de la creació, impuls i consolidació d’unes relacions que són vitals per a la bona salut del sector.

©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate

Catifa vermella de l’star system català

La Festa va comptar amb una llarga llista de convidats, entre els quals es trobaven cares conegudes pel públic, ja sigui directament relacionades amb el cinema o amb el món de la cultura en general.

En quant als actors i actrius de l’star system català van ser presents  Ruth Llopis, Betsy Túrnez, Miki Esparbé, Aina Clotet,  Joan Dausà, Ferran Lahoz, Xavi Lite, Andrea Montoro, Lolo Herrero, Maria Molins, Mercè Rovira, Anna Ycobalzeta, Mireia Ros, Nil Cardoner, Abel Folk, Alain Hernández. Les directores, directors i guionistes Marcel Barrena, Jordi Cadena, Marc Crehuet, Judith Colell, Lluís Danès, David Fernández de Castro, Lluís Galter, Alberto Marini, Maria Ripoll, Dani de la Orden, Sergi Pérez, Ramon Térmens, Ventura Pons, Rosa Vergés, Carles Torras, José Luis Montesinos, Antonio Chavarrías, Hammoudi Al-Rahmoun Font, David Casademunt, Joan Frank Charansonnet, entre molts d’altres, participaran a la VIII Festa d’Estiu del Cinema Català acompanyant les seves pel·lícules. De la mateixa manera, productors i productores com Marta Esteban, Ferran Cera, Aritz Cirbián, David Matamoros, Ventura Durall, Marta Figueras, Tono Folguera, Oriol Maymó, Isabel Jubert, Sergi Moreno, Antonia Nava, Loris Omedes, Albert Solé, Paco Poch, Míriam Porté, Anna Soler-Pont o Martín Samper. Crítics de cinema com Conxita Casanovas, Jaume Figueras, Àlex Gorina, Salvador Llopart, Pere Vall, directors de festivals com Mike Hostench, Carlos R. Ríos, Joan Gonzàlez, i representants institucionals com Juanjo Puigcorbé (Diputat Delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, patrocinador de la Festa d’Estiu), Quim Torrent (Director General de Creació i Empreses Culturals -ICEC), Xavier Díaz (Director de l’ICEC), Francisco Vargas (Director de l’àrea d’audiovisuals de l’ICEC), Raimon Masllorens (President de PROA), Camilo Tarrazón (President del Gremi d’Empresaris Cinemes de Catalunya), Jordi Cuixart (President d’Òmnium Cultural), Rosa Ortiz, (Directora del Tibidabo) entre molts d’altres, seran presents a la Festa.

©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate

L’acte,  va ser presentat pels actors i acadèmics Cristina Brondo i Roger Pera. Des de la pantalla situada a la Plaça dels Somnis es van anunciar les properes estrenes de produccions catalanes -56- així com les que han estat premiades en festivals i mostres internacionals -50 produccions i 162 premis-. Enguany, com a novetat, també es va donar visibilitat a les produccions catalanes estrenades el primer semestre de 2016 -25-.

©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate
©Paco Amate

La Academia de las Musas de José Luis Guerin,, Premi Pepón Coromina 2016

©Paco Amate
©Paco Amate

 El Jurat d’aquest any, format per Sergi Belbel, Teresa Enrich, Ingrid Guardiola i Sergi Pérez –guanyador de la tercera edició del premi pel seu film El camí més llarg per tornar a casa–, juntament amb la presidenta d’honor, Marta Molins, han decidit atorgar el Premi Pepón Coromina 2016 al director José Luis Guerin per la seva pel·lícula La Academia de las Musas. El Jurat, d’entre les 18 propostes i inscripcions rebudes, premia “la gosadia de José Luis Guerin, productor, guionista i director de La Academia de las Musas, de parlar de l’amor des de la literatura, aconseguint un insòlit experiment cinematogràfic on el que sembla ser un documental «pur» ens sorprèn amb uns girs propis de la ficció més «pura», per on transiten els personatges des de la seguretat d’una càtedra universitària al patetisme i la misèria dels seus protagonistes”.

 

El guardó

©Paco Amate
©Paco Amate

L’Acadèmia del Cinema Català encarrega cada any el guardó del Premi Pepón Coromina a un artista diferent que  interpreti d’una manera personal l’esperit “Pepón Coromina”, reivindicant el seu risc de fer les coses “d’una altra manera”, amb convicció i imaginació.

El guardó del premi d’enguany l’ha concebut i realitzat l’artista Francesca Llopis, prenent el relleu de Curro Claret, Tona Coromina i Àngels Ribé. Consisteix, segons la seva autora, “en una bola de vidre contundent, des de la qual veiem el sòlid futur, la llum de l’il·luminat, la fragilitat alhora necessària per crear, revelació i enlluernament dels sentits atents. Llum pròpia. La base de la bola és un carret de pel·lícula daurada, que és el que dóna estabilitat al cineasta en el seu futur. Dins de la bola hi ha rastres de cel·luloide, essència material del cinema vinculada a la memòria de Pepón Coromina. Aquesta pel·lícula interior evoca als vaixells que habiten dins les ampolles; viatges i nous horitzons. L’or del guardó és de 24 quirats de puresa, resistent a la calor. Or congelat dins del vidre que no arriba als 21 grams anímics. La peça anirà dins d’una caixa d’arxiu autèntica, referència al fons d’un personatge que, com a bon productor, havia de conservar molts documents. L’interior és daurat en relació als èxits aconseguits i com a bressol dels que vindran. Dins hi haurà confeti, provocant una pluja de colors en el moment de l’entrega, ja que és una festa d’estiu”.

©Paco Amate
©Paco Amate

Ha recollit el reconeixement la protagonista de la pel·lícula, Rosa Delor, de les mans de Marta Molins en el marc incomparable de la Plaça dels Somnis del Tibidabo.

Per segon any consecutiu, el guanyador del Premi Pepón Coromina serà un dels convidats al Festival de Cinema Europeu de Sevilla, que tindrà lloc el novembre de 2016.

José Luis Guerín. És un dels màxims representants del cinema d’autor europeu, per la capacitat de crear una obra singular, poètica, en continua renovació del llenguatge fílmic i de la mateixa idea de bellesa. Debuta amb el llargmetratge Los motivos de Berta (1985) que obté, entre d’altres guardons, el Premi Sant Jordi de Cinematografia (RNE). A aquesta pel·lícula la segueixen Innisfree (1990), i Tren de sombras (1997). José Luis Guerín es dóna a conèixer al gran públic amb En construcción (2001), Premi Goya al millor llargmetratge documental, Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastià, Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional al mateix certamen i Premi Nacional de Cinematografia d’Espanya del 2001. L’any 2007 Guerín participa a la Mostra de Cinema de Venècia i al Festival de Cinema de Toronto amb els projectes Unas fotos en la ciudad de Sylvia i En la ciudad de Sylvia. Aquell mateix any concep la instal·lació fotoseqüencial Las mujeres que no conocemos per al pavelló espanyol de la 52ª Biennal d’Art de Venècia. Li seguiran Guest (2010) i la instal·lació expositiva La dama de Corinto. El 2011 s’edita la seva correspondència fílmica amb Jonas Mekas. La seva darrera pel·lícula, La Academia de las Musas, va estrenar-se internacionalment al Festival de Locarno i va guanyar el Giraldillo d’Or a la Millor pel·lícula al Festival de Sevilla de 2015.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s