RNE atorga a l’actor Imanol Arias el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria

Texto – Redaccció-Premsa RNE. Fotos – Albert Roca-Carlos Ferriz.

RNE reconeix la carrera professional i la labor destacada de l’actor Imanol Arias amb el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria. Els guardons, que aquest any celebren la seva 60ena edició, es lliuraran el proper 11 d’abril. En el palmarès destaca ‘Isla bonita’, de Fernando Colomo, com a millor pel·lícula espanyola.

ima portada

El Premi RNE Sant Jordi a la Trajectòria a Imanol Arias és el reconeixement a la qualitat dels treballs d’aquest popular actor, que representa a tota una generació de intèrprets que han destacat tant al cinema, com al teatre i la televisió al nostre país.

Nascut a Riaño, León, en el 1956, Imanol Arias deixa els seus estudis de mestria industrial en electrònica a la Escuela de Armería de Formación Profesional d’Éibar, per dedicar-se al món del teatre i de la interpretació en companyies de teatre independent del País Basc. Participa en el muntatge de El sombrero de tres picos, de Pedro Antonio de Alarcón, que guanya el Premio Nacional de Teatro de les universitats laborals d’Espanya.

IMG_7547 copia

Debuta al cinema en el 1976, amb un petit paper en la pel·lícula La Corea, de Pedro Olea. Aquest mateix any aconsegueix personatges amb frase en els muntatges de teatre La vida es sueño i Los cuernos de don Friolera, dirigits per José Tamayo. Amb la creació el 1978 del Centro Dramático Nacional fundat per l’Adolfo Marsillach, és contractat per intervenir en tres de les seves primeres obres: Bodas que fueron famosas del Pingajo y la Fandanga, Retrato de dama con perrito i Sopa de pollo con cebada.

En 1980 viatja a Cuba per interpretar el seu primer paper cinematogràfic protagonista a Cecilia, cinta dirigida per Humberto Solás que es presenta en el Festival de Cannes en 1982. Aquest any encadena els rodatges de quatre pel·lícules importants: Laberinto de pasiones, de Pedro Almodóvar; La colmena, de Mario Camus; Demonios en el jardín, de Manuel Gutiérrez Aragón i Bearn o La sala de las muñecas, de Jaime Chávarri.

En aquesta dècada participa en les pel·lícules La muerte de Mikel i El Lute: camina o revienta amb la que aconsegueix la Concha de Plata al millor actor en el Festival de San Sebastián i el Fotogramas de Plata. Al 1996 fa la seva primera incursió en la direcció cinematogràfica amb el thriller Un asunto privado, que compta amb Pastora Vega i Antonio Valero en els papers principals.

Imanol Arias ha treballat de manera molt intensa a televisió, adquirint força popularitat pel seu treball en les sèries de TVE Anillos de oro, Brigada Central i, sobretot, Cuéntame cómo pasó, on al costat d’Ana Duato formen el matrimonio Alcántara en aquesta sèrie d’èxit de Televisió Espanyola. En emissió des del 13 de setembre del 2001 és la més longeva de la història de la televisió generalista a Espanya. Antonio Alcántara esdevé un dels personatges més populars i reconeguts de la seva trajectòria.

imanol arias

En reconeixement a la seva extensa carrera cinematogràfica, Imanol Arias rep en el 2003 el Premio Málaga atorgat en el marc del Festival de Cine Español de Málaga. Compta també amb una Concha de Plata al millor actor en el Festival de San Sebastián, un Fotogramas de Plata, un Premio Nacional de Cinematografía Nacho Martínez del Festival Internacional de Cine de Gijón i quatre nominacions als Premis Goya.

El Premi RNE Sant Jordi a la Trajectòria a Imanol Arias se suma al palmarès dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia, on destaquen la millor pel·lícula espanyola, ‘Isla bonita’ de Fernando Colomo (participada per TVE) i la millor opera prima ‘El camí més llarg per tornar a casa’ de Sergi Pérez entre d’altres. Amb aquest premi a Imanol Arias, tan sols resta per conèixer el Premi RNE Sant Jordi a la Indústria, que s’atorgarà properament.

La gala de lliurament dels premis tindrà lloc el dia 11 d’abril a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm a Barcelona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: