Justo Tejada: records d’un gran extrem del F. C. Barcelona

el

Text i Fotos Albert Roca. 

Als seus 82 anys Justo Tejada segueix essent estimat pel barcelonisme. Durant els seus 8 anys va guanyar lligues i copes, i malgrat que després va jugar en el Reial Madrid i l’Espanyol sempre es va sentir molt culer. Als seus 82 anys va gimnasia, juga a dobles en Tennis i gaudeix del seu Barça, molt sorprès pel fenòmen Messi.

justo portada

Preg. Durant la seva trajectòria va jugar al Barça però també en rivals com el Madrid i l’Espanyol. ¿ Com va encaixar el seguidor blaugrana aquest canvi?

Jo vaig jugar durant 8 anys al Barça, dos al Madrid i dos a l’Espanyol. Vaig marxar però no va passar com amb el Figo, el soci em seguia estimant.

Preg. Un gran moment seu va ser haver marcat el dia de la inauguració del Camp Nou

Sí, però en aquells moments no te’n adones d’aquest fet històric, i que anys després ho segueixi recordant. Vaig marcar el segon gol i el primer d’Eulogio Martínez, va ser després d’una passada meva.

Preg. I com va anar el canvi de Les Corts al Camp Nou

Un canvi important. De jugar amb 50-56.000 persones a les Corts a la vora dels 100.000 al Camp Nou hi havia diferència. Era necessari donar aquest pas, paral·lel al canvi que s’estava produint, i fent crèixer la categoria del Barça, com. un dels millors clubs del món.

justo 2

Preg. ¿Com a jugador com es definiria?

Un extrem, que m’agradava molt el fútbol, i marcar… ja que en 253 partits vaig marcar 129 gols.

Preg. Quan va decidir la seva retirada

Jo tenia 32 anys, i tenia una oferta del Sabadell per dos anys més. Aleshores tenia un negoci muntat i vaig pensar en que era el millor moment.

Preg. ¿ I no va pensar en ser entrenador ?

Tenia el títol d’entrenador, però hi havia una normativa on no es podia entrenar fins dos anys després de retirar-te com a jugador, i com t’he dit al tenir aquell negoci, no vaig continuar vinculat com a entrenador.

Preg. ¿ Quin va ser el millor entrenador que va tenir?

Helenio Herrera. Era el millor. Ell veia el fútbol uns 12 anys per endavant. Savia portar els jugadors i donava molt la cara per nosaltres. Era molt psicòleg, i un bon preparador físic. Volia inculcar que els seus jugadors eren millor que els adversaris.

Preg. ¿Va jugar amb Kubala, no?

Sí. Era extraordinari. Llàstima d’aquella greu lesió que va patir a San Mamés i li va deixar seqüel·les.

Preg. ¿ I vostè va patir lesions ?

Doncs em sento afortunat amb això. Vaig tenir molts tirons i esguinços –potser per la velocitat que tenia- i les més greus que vaig tenir van ser una lesió al bessó i al taló d’Aquiles.

Preg. ¿ Quin ha estat el millor jugador amb el que va jugar ?

Alfredo Di Stefano. Era un jugador complert, molt hàbil amb la pilota, i es passava els 90 minuts corrent. Vem agafar una gran amistat fins al punt que quan el Barça em va posar de transferible després d’haver perdut a Berna, Di Stefano que m’havia vist marcar 4 gols amb la selecció, va voler que anés al Madrid.

justo 1

Preg. ¿ I què li sembla Messi ?

Saps. Fa pocs anys, vaig veure al recordat Di Stefano i li vaig dir a cau d’orella “Ha sortit un astre, un sol, que és Messi”. Pens que he jugat amb els millors jugadors del mòn, contra els millors jugadors del món com. Pelé o Garrincha, però cap és com Messi. Quina manera de jugar¡¡¡

Preg. La final de la Copa d’Europa a Berna, que el Barça va perdre… molt mala sort no?

Va ser una catàstrofe. Va haver molt mala sort amb els pals, i aquell gol a Ramallets, enlluernat pel sol. Però penso que també va haver una errada tècnica, al posar Orizaola a cinc arquitectes per fer un edifici, però on es necessitava un paleta i un ma d’obra. Hi havia massa cracks per jugar amb un equip contra el Benfica. Treballar la pilota era complicat.

Justo Tejada amb Luis Suárez, amb qui va jugar la final de Berna.
Justo Tejada amb Luis Suárez, amb qui va jugar la final de Berna.

Preg. ¿ Un jugador de la qualitat de vostè podria jugar en el actual Barça?

Penso que cada cosa a la seva època. És com. si ens plantegessim si Santana podria jugar ara, o Bahamontes….

Preg. Per finalizar, quina valoració fa de l’Agrupació Barça Jugadors

Fan una tasca extraordinària i on els exjugadors ens sentim molt ben recolzats. Tenim un gran president com. el Ramon Alfonseda, però els anteriors han fet una gran feina. També tenim un gran contacte i relació amb el F. C. Barcelona a través de la seva junta, i que ens dona tot el seu suport.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s