Rodatge del telefilme «Laia», dirigit per Lluís Danés i protagonitzat per Miranda Gas, Ivan Benet, Roger Casamajor i Miquel Fernández, entre d’altres

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

El 2 de novembre es va iniciar el rodatge del telefilm “Laia”, que dirigeix Lluís Danés. Una coproducció de TV3 i Brutal Media basada en la novel·la de Salvador Espriu, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén. Aquest passat dimecres es va va fer una visita al rodatge que aquests dies s’està fent a la platja del Cavaió a Arenys de Mar.

portada laia

“Laia” és la història d’una dona que no es pot escapar del seu destí fatal. La protagonista destaca enmig d’una societat tancada, religiosa i masclista, on el paper de la dona queda relegat a una vida de submissió. La Laia, però, és diferent i pagarà amb un preu alt la seva diferència.

Els actors protagonistes són Miranda Gas (Laia), Ivan Benet (Quelot), Roger Casamajor (Esteve), Miquel Fernández (Anton), Clàudia Benito (Anneta), Anna Casas (Paulina) i Joan Crosas (Fenoses).

LAIA136 copia

En el set de rodatge es va poder veure la gravació d’una escena en què els pescadors preparen la barca per a un dia de pesca. La Laia els ajuda.

LAIA031 copia

Tota la “TV movie” es rodarà en tres setmanes i es farà íntegrament a Arenys. A la platja, on s’ha instal·lat una àgora que representa “Sinera”, aquell espai d’on els protagonistes no poden sortir i on tothom sap què fan els altres. La resta d’escenes s’han rodat també al poble.

A banda de veure el rodatge, es va poder conversar amb els actors, el director i un dels guionistes.

Els tres protagonistes, Roger Casamajor, Miranda Gas i Ivan Benet van coincidir a dir que és un regal gravar aquesta “TV movie” basada en l’obra d’Espriu.

Miranda Gas és la Laia. “Un regal molt gran per a una actriu jove com jo. Espriu m’enamora, Danés, m’enamora, el personatge m’enamora”. Així és com descriu Gas la seva aventura en aquesta “TV movie”. En paraules de Miranda Gas: “ara començo a conèixer la Laia, tot i haver llegit l’obra mil vegades. La Laia del film és la de la novel·la, però passada pel cap del director, que l’ha traduït molt bé”. Ha afegit que “per preparar el personatge he fet un viatge pel món d’Espriu, que m’ha aportat molts matisos per poder-la entendre i interpretar-la millor” perquè “la Laia és un personatge molt difícil, necessites conèixer molt bé tot el que l’envolta, sobretot Sinera, per adonar-te que ella no hi cap allà, està tancada, com molt bé representa l’espai de rodatge. La Laia busca el seu lloc, però no el troba.”.

marina

La protagonista defineix la Laia com “una dona universal més que contemporània. Té llegenda, té exemple, és com un mite”. Miranda Gas ha aportat a la Laia “una mica de color, perquè ella és tranquil·la, mira cap a dins i jo sóc totalment al revés.”

L’actriu ha destacat l’admiració que sent pels seus companys de rodatge, “de qui estic aprenent moltíssim, en tots els aspectes perquè el cinema per mi és un mitja nou i em costa veure des de fora el que estic gravant”. I ha afegit que “és una experiència meravellosa, molt potent i tinc moltes ganes d’aprendre’n més”.

Ivan Benet és Quelot, el marit de la Laia, el pescador que al final aconsegueix tenir-la, però que aleshores la tracta molt malament. Per Benet es tracta “d’un personatge molt intens, violent verbalment i físicament. S’acaba alcoholitzant i no és capaç d’empatitzar amb ningú.”.

noi 1

L’actor ha destacat “el caire poètic que hi ha donat el director, tot i que és un film molt gràfic, en què es veu molt la violència tant verbal com física i sexual.” Ha afegit que “l’obra d’Espriu utilitza un llenguatge mol precís i això es manté. És molt fidel tenint en compte que l’autor és mort”. Per ell, “Espriu escriu coses que han passat, vivències dels temps dels seus avis.”

Ivan Benet creu que “l’adaptació és genial. He llegit la novel·la diverses vegades i Espriu explica molt bé els personatges. Per tant, ho fa fàcil i jo he connectat molt bé”. Una de les escenes que li ha costat més de gravar ha estat una baralla sota l’aigua amb l’Esteve, l’amant de la Laia. Hi havia tota una coreografia i no era fàcil.

El tercer protagonista de la història és l’Esteve, amant de la Laia i interpretat per Roger Casamajor. Ell sempre ha sentit un amor especial per la Laia, des de petits, el té atrapat, com a molts altres. S’acaba consumant, tot i que ella es casa amb el seu millor amic.

noi 2

Casamajor “no coneixia la novel·la, però me l’he llegit i també he treballat altres contes d’Espriu per preparar el personatge”. Ha afegit que “la novel·la és molt precisa, amb paraules molt ben triades i això és molt d’agrair. No és de fàcil lectura, perquè cal una reflexió constant. Però jo he disfrutat molt i penso que la pel·lícula convidarà a reflexionar. A més, el director ha sabut traslladar molt bé el món d’Espriu”.

Per l’actor “l’adaptació és molt fidel, amb molt poc diàleg i en què s’expliquen moltes coses amb mirades, actituds”. I això “és molt agraït tant per a l’actor com per a l’espectador”.

El guionista, Lluís Arcarazo, està molt satisfet de la feina. “Em van dir que era molt difícil adaptar ‘Laia’, però Maria Jaén i jo vam trobar una línia dramàtica molt clara”. També va explicar que “els personatges d’Espriu són molt potents perquè Espriu no t’ho explica tot, has de deduir tu moltes coses. De fet, la Laia té un punt molt fascinant, l’estimes i la detestes depèn del moment. I això és molt atractiu per als guionistes i també per als espectadors”.

Arcarazo va dir que “no és un film llarg, no arribarà als 90 minuts, però és que la novel·la tampoc ho és, i això ens va facilitar molt les coses. Hem fet una versió molt fidel, però amb un canvi estructural”. També ha destacat que “està plena de moments molt potents com la pesta o una espectacular baralla sota l’aigua. De fet, trobo genial l’ambientació que s’ha donat a tota la pel·lícula”.

Lluís Danés, el director, ha començat explicant la gran relació que hi ha entre Espriu i ell. Per començar ell també viu a Arenys de Mar i el primer espectacle que va fer també era un Espriu, perquè se’n declara un gran admirador. També ha explicat que els primers assajos es van fer amb la família d’Espriu al davant i també van fer una excursió amb els actors pels diferents llocs d’Arenys que tenen a veure amb l’autor.

director

Danés explica que “volia fer una pel·lícula molt explícita en el tema de la violència, i tinc la sort que l’autor no és viu, perquè jo he portat l’obra a un estadi més oníric i fellinià. No s’amaga res, tot i que tampoc hi ha la voluntat d’ensenyar. Crec que pot sorprendre perquè hi ha molt sexe, una violència extrema en el tracte i en el tipus de societat. Es veu clarament com es tracta d’un món on tothom controla els altres.

El director també ha parlat del rodatge: “tot s’ha fet a Arenys, perquè la meva idea és convertir el poble en Sinera, en un món de record, que està a la memòria i que és magnífica. Està ple de trucs escènics i, per exemple, s’aprofiten els exteriors de les cases més realistes amb una il·luminació molt abstracta i al revés.”

Lluís Danés ha volgut destacar una de les grans fites que han aconseguit i és que “gravarem una processó nocturna en què ballaran els esquelets de Verges. I això és una cosa històrica que ha hagut d’aprovar l’assemblea de Verges, perquè no poden sortir a ballar fora del poble. Només ho han fet dues vegades abans, una a Mèxic i una altra perquè Franco els va obligar a ballar. Hem tingut la sort que han acceptat i ho han fet amb moltes ganes. Això dóna una gran importància al patrimoni cultural.”

Finalment, Danés ha volgut agrair com s’ha bolcat el poble d’Arenys en el rodatge.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: