Rodatge de «Merlí», dirigida per Eduard Cortés, la nova serie de TV3

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

L’Escola VITAE, de cicles formatius, s’ha convertit des del mes de maig i fins a finals de juliol en l’Institut Àngel Guimerà. Conquerida per les càmeres i equips tècnics i envaïda per actors i actrius, és el plató on es grava “Merlí”, la nova sèrie de Televisió de Catalunya, produïda per Nova Veranda 2010, amb idea i guió d’Hèctor Lozano i direcció d’Eduard Cortés.

TV3 Merli 05 06 2015 JS-20-14m copia portadaMerlí Bergeron és un professor “que quan entra a la classe li passen tots els mals”. Així el descriu Hèctor Lozano, el creador i guionista de la sèrie. Per a Lozano és la seva primera sèrie original. Després de treballar durant tres anys el guió, en parla amb l’orgull d’un pare. El projecte va sorgir d’una conversa amb un professor amic seu: “Em va agradar la idea d’un professor que sabés engrescar els seus alumnes”. El fet de triar filosofia com la matèria a impartir pel mestre va ser simple: “sempre m’ha agradat”.

Protagonitzada per Francesc Orella, “Merlí” gira al voltant d’un professor de Filosofia i de la relació amb els seus alumnes de Batxillerat. “Us vull veure desperts, amb les antenes posades…” Aquesta és una de les primeres coses que diu a aquest grup d’alumnes de Batxillerat, que acaba convertint en els seus peripatètics del segle XXI. Les seves classes no són normals. “Camineu mentre reflexioneu”, els diu, fent-los aixecar del seient. Merlí vol que “els nois deixin de ser només consumidors d’informació i d’oci”, comenta Orella. “La filosofia és una ciència que qüestiona les coses. Vol que els alumnes siguin observadors, es mullin i tinguin esperit crític”, afegeix.

TV3 Merli 05 06 2015 JS-20-1m orella copia

Francesc Orella no havia fet mai de professor, però comenta que treballar amb tant de jovent al voltant li “dóna energia”, i afegeix que “fer de professor obre moltes finestres”. La seva inspiració, no en té cap dubte, és Joan Gonyalons, el seu professor de Filosofia, pare d’Àngels Gonyalons, l’home que li va despertar el gust per aquesta matèria i a qui recorda amb estima i admiració.

Merlí és un professor atípic, amb moltes cares, que desconcerta a tots aquells que l’envolten i que mira d’aconseguir objectius lloables, fent servir mètodes alguns cops censurables. En Merlí és un provocador nat, àcid, irònic i “críticon”. És un Peter Pan amb les dones –potser per això està divorciat– i no ha sabut mai fer de pare. Mai fins ara, quan, per circumstàncies diverses, el seu fill Bruno (David Solans) va a viure amb ell i, a més, es converteix en un dels seus alumnes.

Francesc Orella, quan li pregunten pel to de la sèrie, la defineix com a “inclassificable”, però després troba l’adjectiu que hi escau: “realista”. L’actor pensa que és un producte que posa en valor “la feina dels mestres”, al mateix temps que mostra el complex món de l’adolescència. La sèrie té drama, comèdia, fets socials. Tracta temes com el “bullying”, l’autoritarisme dels pares, dels professors, problemes psicològics dels alumnes…

El Merlí ressuscitarà per als alumnes Sòcrates, Hume, Nietzsche i altres figures de la història del pensament…, i els ajudarà, tot i els conflictes, a resoldre els seus problemes quotidians.

Al voltant d’aquest mestre imprevisible, hi ha els Peripatètics, aquests deu alumnes tocats per la filosofia. En Pol (Carlos Cuevas), repetidor de dos cursos, el rebel de la classe; la Berta (Candela Antón), fatxenda, és l’única que no suporta en Merlí; en Marc (Adrian Grösser), un noi sense pèls a la llengua, amic de tothom; l’Ivan (Pau Poch), que ha passat dos mesos tancat a casa sense voler anar a l’escola ni a cap altra banda: la Tània (Elisabet Casanovas), una noia extravertida, confident d’en Bruno; el Gerard (Marcos Franz), un noi enamoradís amb una mare sobreprotectora; en Joan (Albert Baró), un noi tímid a qui la pressió familiar no deixa viure ni pensar lliurement; la Mònica (Júlia Creus), que acaba d’arribar d’una altra escola i descobreix un altre món, l’Oliver (Iñaki Mur), un noi alegre sense complexos i que sap que cau bé a tothom, i en Bruno (David Solans), el fill d’en Merlí.

Francesc Orella  - Merlí- i els seus alumnes: Bruno Bergeron (David Solans), Berta Prats (Candela Antón), Joan Capdevila (Albert Baró), Marc Vilaseca (Adrian Grösser), Gerard Piguillem (Marcos Franz), Ivan Blasco (Pau Poch), Mònica de Villamore (Júlia Creus), Pol Rubio (Carlos Cuevas), Tània Illa (Elisabet Casanovas), Oliver Grau (Iñaki Mur), Diana (Cristina Colom), Laura (Clàudia Puntí), Ori (Pol Hermoso), Xavi (Marc Arias)
Francesc Orella – Merlí- i els seus alumnes: Bruno Bergeron (David Solans), Berta Prats (Candela Antón), Joan Capdevila (Albert Baró), Marc Vilaseca (Adrian Grösser), Gerard Piguillem (Marcos Franz), Ivan Blasco (Pau Poch), Mònica de Villamore (Júlia Creus), Pol Rubio (Carlos Cuevas), Tània Illa (Elisabet Casanovas), Oliver Grau (Iñaki Mur), Diana (Cristina Colom), Laura (Clàudia Puntí), Ori (Pol Hermoso), Xavi (Marc Arias)

Un professor no és res sense els seus alumnes, i aquest grup de joves actors i actrius estan entusiasmats d’omplir aquestes aules de ficció. Mentre es fa una sessió de fotos i parla amb ells, es veu que fan pinya i que s’ho passen molt bé. L’èxit d’aquest grup de treball tan ben avingut i cohesionat es basa en els tres mesos d’assajos previs que han fet amb un “coach”, l’actor Isaac Alcayde (conegut pel seu paper de Rafa a “El cor de la ciutat” i a qui també hem vist a “La Riera”) i un cap de setmana de colònies. Aquesta feina prèvia ha estat clau.  “Ha permès aprofundir en la relació dels personatges i  saber els antecedents no només dels seus personatges sinó dels altres”, comenta Hèctor Lozano, que s’ha mantingut molt proper a tots aquests nois i noies: “M’he empapat de la seva realitat i el guió s’ha reescrit i enriquit convivint amb ells”.

L'equip dels professors: Merlí Bergeron (Francesc Orella), Eugeni Bosc (Pere Ponce), Toni (Pau Durà), Santi (Pep Jové), Glòria (Assun Planas) , Mireia (Patrícia Bargalló), Laia (Mar del Hoyo) i Albert (Actor: Rubén de Eguía)
L’equip dels professors: Merlí Bergeron (Francesc Orella), Eugeni Bosc (Pere Ponce), Toni (Pau Durà), Santi (Pep Jové), Glòria (Assun Planas) , Mireia (Patrícia Bargalló), Laia (Mar del Hoyo) i Albert (Actor: Rubén de Eguía)

I dirigint-los a tots rere la càmera hi ha Eduard Cortés. Només llegir els guions va pensar que “entre mans teníem un gran producte que ens donaria moltes satisfaccions i que aniria creixent a mesura que anéssim treballant”. Per ell, “Merlí” és “una sèrie on conflueixen moltes energies: la del creador, l’Hèctor Lozano, i la dels actors, tant els veterans com aquest grup de joves, que aporten una gran energia i entusiasme i que ho fan tot molt maco”. Cortés es mostra “satisfet” per la manera com s’està desenvolupant el projecte: “la sèrie promet molt”, afirma. Treballar amb adolescents no ha estat un problema: “Funciona molt bé. Jo estic molt content. He d’agrair un treball previ que va fer el mateix Hèctor amb l’Isaac Alcayde, i a mi m’han entregat un grup molt cohesionat, amb moltes complicitats entre ells. M’ha arribat tot molt ben cuinadet. Per mi, inclús les escenes de l’aula, amb molta gent que interactuen entre ells, en què hi ha xivarri i es desendreça el rodatge i, que podrien ser molt dures, són les que més m’agrada fer. És molt agraït veure com interactuen entre ells, la veritat que desprenen, que és una de les coses que sorprendrà molt de la sèrie. Et dóna sempre la sensació que veus una classe de veritat, amb alumnes de veritat. Amb totes aquestes coses que no estan preparades, que els surten espontàniament i que acabes copiant. Ostres, torna-ho a fer, perquè estàs veient alguna cosa que t’està convidant que ho absorbeixis i ho incorporis. Aquesta veritat i aquesta frescor que tenen, si estàs atent i amb les antenes posades, enriqueix moltíssim la feina. ”

TV3 Merli 05 06 2015 JS-20-9m copia

“Merlí és un personatge imprevisible. Això fa que la sèrie també”, afirma rotund quan se li demana pel to de la ficció. “La sèrie flueix una mica com la vida, amb moments més còmics i altres més dramàtics, però sense que la forcem en un sentit o en un altre. Tot flueix de la manera més natural possible. La naturalitat que pot tenir un institut amb uns alumnes. A partir d’aquí hi ha de tot: hi ha qui s’ho passa millor, hi ha qui s’ho passa pitjor, hi ha qui sembla que s’ho passi molt bé i en realitat no, i hi ha qui s’ho passa molt malament i, al final, s’ho acaba passant bé. Hi ha de tot”.

Una sèrie d’institut i d’adolescents molt diferent del que s’ha vist fins ara. “La gràcia, per dir-ho d’alguna manera, és que és una sèrie molt del món adolescent –estic segur que la meva filla adolescent embogirà amb els meus alumnes-, però penso que, a l’estar articulada al voltant d’un personatge que és el professor, el Merlí, el protagonista, molts de nosaltres, la generació que no és adolescent també hi trobarà un punt de connexió”, afirma Cortés. “No només hi ha el món dels adolescents, encara que té molt de pes, sinó el món aquest irreverent, poc ortodox i un pèl gamberro del Merlí, que des d’una perspectiva molt transgressora també sap transmetre valors i que a l’espectador li agradarà, malgrat que pugui escandalitzar una mica”.

Així doncs “Camineu mentre reflexioneu, Peripatètics” a l’espera d’aquesta sèrie de 13 capítols que s’estrenarà la temporada que ve a TV3.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: