Josep Miquel Aixalà, Jordi Grangel i Carles Grangel, Antonio Llorens Sanchis, Ramón Martos Vivar i Rosa Novell, Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català

Text – Premsa Premis Gaudí-Albert Roca. Fotos – Albert Roca. 

Un any més, Xavier Trias, alcalde de Barcelona, va rebre al Palauet Albéniz de Barcelona els nominats als VII Premis Gaudí i els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català en un emotiu acte, celebrat aquest passat dimecres i conduït per l’actor i vicepresident de l’Acadèmia, Sergi López. Enguany han estat distingits com a nous Membres d’Honor el realitzador i muntador de cinema publicitari Josep Miquel Aixalà; els mestres de l’animació Jordi i Carles Grangel; l’exhibidor i director de cinema valencià Antonio Llorens Sanchis; l’etalonador i fundador d’Image Film Ramón Martos Vivar i l’actriu Rosa Novell.

grup

La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, va obrir l’acte amb unes paraules per cadascun dels nous Membres d’Honor i va dir que en un moment especialment crític pel sector “no és temps de competir” sinó una ocasió perquè “els que se’n surten arrosseguin els altres”, a més va dir que «hem passat la gran travessia del desert, encara la passem i malgrat tot ressistim».

presidenta copia

Quique Camín —un dels fundadors de la productora Ovideo, juntament amb el desparegut  Pepo Sol i Montse Abad, present a la sala— va fer  els honors al realitzador, productor i muntador de cinema i televisió Josep Miquel Aixalà, una de les figures centrals de la realització publicitària dels darrers anys, de qui va dir que “ens ha ensenyat a escriure en imatges” després de crear sensacions completament noves en televisió —amb programes com Arsenal i Estoc de Pop, entre d’altres—. També va destacar el reconeixement internacional amb què Aixalà compta com a realitzador.

publicitat

El vocal de l’Acadèmia i guionista, director i productor, Edmon Roch, va glossar la projecció mundial del treball dels dissenyadors de personatges d’animació Jordi i Carles Grangel, fundadors dels Grangel Studio, juntament amb Carlos Burgès “Triomfar a Hollywood fent cinema d’animació des de Catalunya és un miracle que fa vint-i-cinc anys que passa gràcies a ells”, va dir. Carles Grangel, positiu i convençut, va exclamar  “l’única manera de fer créixer el País és creure en nosaltres i la nostra feina». També van recordar les ofertes per comprar el seu estudi i on van contestar «que no. Volem continuar lluitant per treballar des de Barcelona per a tot el món».

grangel 1 grangel 2

El cineasta Ventura Pons, que rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2015 a tota la trajectòria, va glossar la figura del crític, programador i director de cinema Antonio Llorens Sanchis, “el de València” “figura polièdrica i pou de saviesa, capaç de portar a València els grans cineastes europeus i gran difusor del cinema català” a la capital del Túria, a banda de “cineasta amb un món propi i gran capacitat d’anàlisi”. Llorens va aprofitar  el seu discurs d’acceptació per reclamar un canvi al País Valencià, un lloc on “si tinguéssim una acadèmia del cinema, ja l’hauríem venut a Coppola”.

pons

Ramon Martos Vivar, etalonador i fundador dels laboratoris Image Film, ha va ser presentat pel director de fotografia Tomàs Pladevall –Membre d’Honor de l’Acadèmia- que va recordar la seva gran trajectòria —des de Fotofilm fins a Deluxe passant per Image Film—, el suport a les institucions culturals catalanes i la feina de conservació del patrimoni cinematogràfic, amb l’únic laboratori de la península que manté tots els processos fotoquímics en actiu. Martos va explicar que la seva idea sempre havia estat “tenir el millor laboratori que podia tenir aquest país i fer de Barcelona la capital inversa del Pont Aeri”.

martos

El moment més emotiu de la cerimònia va arribar amb l’actriu Marta Molins i la seva glossa dedicada a Rosa Novell —nominada en dues pel·lícules als VII Premis Gaudí, de la mà de Maria Ripoll a Rastres de sàndal i del director i productor Lluis Miñarro a Stella Cadente—. Molins, amiga personal de Novell i que la va recolzar en molts moments de la seva vida,  va lloar una feina interpretativa marcada “per un segell personal: el desig de perfecció i l’esforç”, constants a la trajectòria d’una actriu “a qui no s’ha regalat res” i que “s’ha hagut de reinventar fent el paper més difícil de la seva vida”. El discurs de Molins ha estat seguit d’una llarga ovació per Rosa Novell, absent avui a la cerimònia.

rosa 1 rosa 2 rosa 3

L’acte el va tancar l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va demanar que la societat prengui exemple del cinema per “tirar endavant des de la diferència” en uns moments “econòmicament feixucs”. Segons Trias, “el món de cinema a casa nostra és extraordinari” i Barcelona la ciutat europea on més es roda». De manera més distesa es va referir a un dels guardonats de la jornada, el realitzador, productor i muntador Josep Miquel Aixalà «ha fet molts anuncis per nosaltres i en un d’ells la meva dona em va dir que no se’m veia mai». Una anècdota que va provocar molts somriures entre els assistents.

trias

Els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia van rebre un guardó commemoratiu pel seu nomenament, després del qual es van fer la tradicional foto de família amb els nominats i els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

famili 2 famili 1

Tot seguit, els assistents van poder degustar un refrigeri per gentilesa de l’Ajuntament de Barcelona i Jean Leon, amb la col·laboració d’Estrella Damm i The Market Barcelona, alta gastronomia de cuina peruana, que van servir  tastets dels plats més paradigmàtics d’una tradició culinària reconeguda mundialment. El maquillatge i la perruqueria dels nominat va anar a càrrec de Cazcarra i L’Oréal.

La Gala dels Premis Gaudí es celebrarà aquest proper diumenge 1 de febrer, al Sant Jordi Club.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: