Montenegro (Comedias bárbaras), de Valle-Inclán, amb versió i direcció d’Ernesto Caballero i protagonitzat per Ramón Barea, arriba a la Sala Gran del TNC

el

Text – Redacció-Premsa TNC. Fotos – Valentín Álvarez.

Montenegro (Comedias bárbaras) és la versió que ha fet Ernesto Caballero, director artístic del Centro Dramático Nacional (CDN), de les Comedias bárbaras de Ramón María del Valle-Inclán, un espectacle en castellà, produït pel CDN, amb un gran repartiment encapçalat per Ramón Barea, Premio Nacional de Teatro 2013.

Montenegro (Comedias bárbaras) es podrà veure, del 15 al 26 d’octubre, a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya.

montenegro1

Aquesta és la primera vegada que el Centro Dramático Nacional visita el TNC des que Ernesto Caballero en va assumir la direcció, l’any 2012. L’última vegada que el CDN va estar al TNC va ser amb Platonov, d’Anton Txèkhov, en versió de Juan Mayorga i direcció de Gerardo Vera, el juny del 2010 a la Sala Gran.

Montenegro

(Comedias bárbaras)

montenegro3

Les Comedias bárbaras narren l’esplendor i la decadència d’una nissaga gallega d’altius i despòtics senyors feudals encarnats en la figura de Don Juan Manuel Montenegro. La poderosa paraula de Valle-Inclán retrata l’apogeu i la decadència d’un home que emprèn un viatge expiatori de penediment i redempció fins a immolar-se juntament amb un grup de pidolaires: les veus ardents dels desposseïts confrontades amb les dels hereus, llops degradats d’un llinatge que va renunciar als valors de l’èpica feudal per una cobdícia devastadora, els udols dels quals anuncien una nova era salvatge i banal…

«¡Malditos estamos! Y metidos en un pleito para veinte años.» La trilogia es tanca amb aquesta frase, que l’autor va incorporar després de les primeres edicions, quan el segle vint ja començava a apuntar maneres; un final indecorosament prosaic que esdevé grotesc en agermanar-lo magistralment amb allò que era sublim… Després d’aquest final obscur, retorna la realitat; una realitat estrafolària, desproveïda de la grandesa de les grans epopeies…

Ramón Barea —Premio Nacional de Teatro 2013— protagonitza aquesta versió de lesComedias bárbaras que ha fet el director artístic del Centro Dramático Nacional, Ernesto Caballero, condensant en un sol espectacle les tres peces que formen el cicle de Valle-Inclán, i rebatejant-lo com a Montenegro.

Activitats entorn de l’espectacle:

montenegro4

-Col·loqui amb Bernat Dedéu

17 d’octubre, després de la funció, a la Sala Gran

Activitat gratuïta

-Conferència: Lo sobrenatural en Valle-Inclán, amb Ignacio García May

22 d’octubre, a les 18.30h, al Restaurant del TNC

Activitat gratuïta

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s