La Fundació Stämpfli retrata la trajectòria de Jacques Villeglé amb una antològica amb més de 60 obres

Text – Redacció-Premsa Fundació Stämpfli. Fotos – Ajuntament de Sitges.

Jacques Villeglé. Els murs tenen la paraula és l’exposició antològica que la Fundació Stämpfli – Art Contemporani de Sitges dedica a l’artista francès, una de les figures més rellevants en l’univers artístic de la segona meitat del segle XX.

villegle 1

 

Jacques Villeglé amb l'artista Pere Stämpfli i la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, en la inauguració de la mostra, el passat dissabte.
Jacques Villeglé amb l’artista Pere Stämpfli i la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, en la inauguració de la mostra, el passat dissabte.

Es tracta de la primera exposició que Villeglé (Quimper, Bretanya, França, 1926) realitza a Catalunya i mostra una acurada selecció dels tres eixos fonamentals de la seva obra (els affiches lacérées, els alfabets sociopolítics i els grafismes), seleccionats pel comissari de la mostra, Ferran Martínez Sancho, junt amb el mateix artista.

L’exposició ocupa els Espais 2 i 3 de la Fundació, mentre que l’Espai 1 està dedicat a una selecció del fons permanent. Es tracta de la tercera exposició que organitza la Fundació des de la inauguració de les seves instal•lacions, l’abril del 2011, després de la monogràfica de l’artista islandès Erró (abril 2012) i la mostra d’art òptic Cinetik ! (abril 2013). Com en les dues anteriors ocasions, aquesta exposició aporta al públic un conjunt d’obra mai abans exposada a Catalunya i la revisió d’artistes d’un paper rellevant en l’univers recent de l’art contemporani.

villegle 4

Els murs tenen la paraula ofereix un recorregut representatiu de la trajectòria artística de Jacques Villeglé, a través de les línies que han marcat i distingit la seva carrera: els affiches lacérées (cartells esquinçats), els alfabets sociopolítics i els grafismes. La mostra també exhibeix tres escultures de Villeglé i dotze documents sobre el procés de creació d’Hepérile éclaté (1950-52), un dels experiments ultralletristes que va liderar l’artista francès junt amb François Dufrêne i Raymond Hains.

L’exposició consta de 63 obres que abracen bona part de la trajectòria de Jacques Villeglé des del seu primer treball realitzat el 1947 a partir de restes de filferro a la platja de Saint-Malo que formava part de l’escenari dels combats en la II Guerra Mundial fins alguns dels seus grafismes més recents, com La Sagrada Família, del 2012. Els murs tenen la paraula fotografia els prop de setanta anys de carrera artística de Villeglé a partir d’una visió global de la seva trajectòria i, alhora, una mostra detallada dels seus treballs més representatius.

villegle 2

Jacques Villeglé té un lloc propi en la història de l’art contemporani tant per l’impacte de la seva obra com per haver protagonitzat, conjuntament amb François Dufrêne, Raymond Hains i Mimmo Rotella, “la primera contribució europea genuïna al desenvolupament d’un nou llenguatge artístic després del dadaisme i el surrealisme”, segons va remarcar Benjamin H.D. Buchloh.

Membre fundador el 1960 dels Nouveaux réalistes, Jacques Villeglé proposa una poètica del paisatge urbà relacionada estretament amb l’estructura social i econòmica europea de la segona meitat dels s. XX. Planteja, al mateix temps, una revisió radical de la tradicional noció d’autor i de les fonts de la inspiració artística.

La col•lecció dels affiches lacérees s’exhibeix a l’Espai 2 de les instal•lacions de la Fundació i mostra 23 treballs de Villeglé que corresponen als anys 60 i 70. Entre les obres exposades, n’hi ha dues dedicades a Barcelona, totes dues de l’any 2000.

L’Espai 3 de la Fundació mostra l’altre gran tema de Jacques Villeglé: l’energia potencial continguda en els signes i les lletres quan se les allibera de la forma i el sentit original. La sala exhibeix una mostra de grafismes i alfabets sociopolítics realitzats per l’artista francès en els darrers trenta anys. Aquesta sala també acull tres escultures (inclòs el seu primer treball, de 1947), alguna de les més rellevants i coneguts, com YES. i dotze documents relatius als exercicis ultralletristes dels anys 1950-53. L’exposició es completa amb una sèrie de magistrals fotografies cedides pel fotògraf francès François Poivret que ens mostren a Jacques Villeglé en acció.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: