El 33 recorda Martí i Pol amb una nit temàtica

el

Text – Redacció-TV3. Foto – TV3.

El 33 recordarà Miquel Martí i Pol diumenge que ve, dia 10, amb una nit temàtica que s’emetrà amb motiu del desè aniversari de la seva mort, a la seva població nativa de Roda de Ter. La programació d’aquesta nit temàtica de record del poeta inclourà tres programes. Començarà a les 21.50, amb una edició monogràfica del programa “Via Llibre”. El programa de llibres del 33 oferirà els testimonis de diverses persones que el van conèixer i van tractar.

Llui s Llachweb

El cantautor Lluís Llach serà el primer que acostarà els espectadors a la vida i l’obra del poeta. Des de Porrera, Llach recordarà les converses, els moments viscuts i la profunda amistat que els unia i que podem descobrir en el llibre “Estimat Miquel”. El biògraf de Martí i Pol, Ignasi Pujades, presentarà “Miquel Martí i Pol, amb vidres a la sang”, últim volum de la biografia, en què s’explica què va significar l’aparició de l’esclerosi múltiple en la vida i la poesia de Martí i Pol i com va assumir la malaltia. Per la seva part, els actors Carme Pla i Jordi Bosch també retran homenatge a Martí i Pol recitant “L’Elionor” i “Si parlo dels teus ulls”.

Finalment, aquesta edició de “Via Llibre” dedicada a Martí i Pol oferirà un reportatge sobre el poble del poeta, Roda de Ter, que inclou un recorregut pels seus carrers, amb Ramon Martí i Pol, germà del poeta, que ens guiarà pels racons de la població més pròxims al poeta.

Els trets fonamentals de la seva obra, en un documental de “Noms”

Després, aquesta nit temàtica dedicada al poeta de Roda reemetrà un capítol del documental de la sèrie “Noms”, produïda l’any 2004 i dirigida per Joan Úbeda, que explica els trets fonamentals de la seva obra. Aquest treball, titulat
“Noms: Miquel Martí i Pol. El poeta i el poble”, dóna a conèixer els trets fonamentals de la personalitat i de l’obra d’un dels poetes catalans més populars del segle XX i explica la seva poesia, que parla de l’home amb un llenguatge directe i sintètic.

El capítol detalla també que l’esclerosi múltiple que patia des dels quaranta anys el va lligar definitivament a Roda de Ter, que sovint retrata i reivindica en la seva obra. Tot i així, Martí i Pol va aconseguir ser conegut i reconegut, tant a Catalunya com a l’estranger. Amb Lluís Llach l’unia una bona amistat i uns quants projectes comuns. «Molta gent es pensa que jo el vaig ajudar a ser conegut. Mediàticament potser sí, però la meva sorpresa era que, quan anàvem pels poblets, la gent li anava sempre a demanar, amb un llibre a la mà, que els signés coses», explica Llach.

Al programa hi intervenen els seus germans, Josep M. i Ramon; els seus fills, Mariàngels i Jordi Martí i Feixas; la seva viuda, Montserrat Sans; Àngels Prat, professora de didàctica de la llengua;, Miquel Obiols, escriptor i guionista; el poeta Lluís Solà; el metge Josep del Hoyo i el cantautor Lluís Llach.

El tercer programa que s’oferirà en aquesta nit temàtica dedicada a Martí i Pol serà “Tons (poesia x cantar)”, una producció del 33 que l’any 2006 va emetre el primer capítol sobre el poeta de Roda de Ter. Dirigit per Lluís Marrasé, l’espai ret tribut, d’una banda, a les veus d’alguns dels poetes més significatius de la nostra literatura, com ho va ser Martí i Pol, i, de l’altra, als millors aliats i als divulgadors més efectius del seu treball: els cantautors.

A partir d’un perfil biogràfic, el programa traça l’aspecte humà que connecta amb la seva obra i destaca la importància de la seves aportacions literàries. També hi intervenen els actors Roger Pera i Vicenta N’Dongo.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s