Jordi Évole i Nick Hornby mereixedors del Premi Internacional de Periodismo Vázquez Moltálban

Text i Fotos Noelia Baldrich.

“Per la seva feina en la renovació dels gèneres periodístics, la seva aproximació sense complexos a una realitat, la de la crisi”, el periodista català Jordi Évole, Salvados (La sexta), ha estat mereixedor del IX Premio Internacional de Periodismo Manuel Vázquez Montalbán en la categoria generalista. En la vessant esportiva el premiat ha estat el periodista i  escriptor britànic Nick Hornby, autor del llibre de Fever Pitch (Fiebre en el campo) considerat com “un magnífic periodista y escriptor, que ha sabut interpretar l’esport com un dels grans fenòmens de nostre temps, amb estil, grandesa i creativitat«.  Aquestes han són algunes de les qualitats destacades pel jurat d’aquest premi, organitzat pel Col·legi de Periodistes i el FC Barcelona.

El Periodista Jordi Évole, del programa Salvados (La sexta) reben el premi de mans del Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell juntament amb Sandro Rosell, el president del FC Barcelona,  i Josep María Martí, degà del col·legi de Periodistes de Catalunya.
El Periodista Jordi Évole, del programa Salvados (La sexta) reben el premi de mans del Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell juntament amb Sandro Rosell, el president del FC Barcelona, i Josep María Martí, degà del col·legi de Periodistes de Catalunya.

Durant la cerimònia d’entrega, al Palau de la Generalitat, aquest dimarts, i presidida pel conseller de cultura, Ferran Mascarell, els guardonats van rebre paraules d’elogi per la seva tasca.  El degà Col·legi de Periodistes de Catalunya Josep Maria Martí  va recolzar “les noves apostes per gent jove” i referint-se al periodisme d’ Évole va subratllar la seva manera d’abordar   “un moment difícil, el de la crisi de manera molt especial”  i que “sense fer trampes s’apropa a la gent”. En la mateixa tònica, el president del FC Barcelona, Sandro Rosell, va lloar el periodisme esportiu de Nick Hornby. Rosell va posar l’accent en la similitud d’estil d’en Hornby i d’en Manolo (Vázquez Montalbán) “els dos des de una vessant diferent”. Tanmateix va fer sortir en defensa del periodisme esportiu, “en ocasions menystingut”, per posar en relleu la dificultat afegida que suposa “la feina d’investigació i  recavar la informació que mou el món del esportiu”.

En els parlaments d’agraïment, Évole, que va dedicar el guardó al seu pare “sempre has tingut la raó en tantes coses”,  va recórrer a un fragment de l’obra de Vázquez Montalbán, Un polaco en la corte del rey Juan Carlos, per ficar el dit a la nafrà e il·lustrar el moment de confrontació sobiranista entre Catalunya i Espanya “polèmiques més politiques que reals en les que viu instal·lat el país”, llegia. Amb un llenguatge directe i sense embuts, al que ens te acostumats el periodista de Salvados, va continuar el seu discurs amb certa ironia, posant noms a la corrupció i sense salvar a cap de la crema: Rodrigo Rato, Blesa,  Millet. Va criticar als polítics per les «inservibles polèmiques mediàtiques i polítiques» i  va fer autocrítica: “el periodisme dels últims anys, i jo el primer, en el moment de bonança, de les vaques grasses també varem voler participar de la festa. Ara des del nostre púlpit del periodisme li llancem la culpes als polítics però també nosaltres varem decidir mira cap un altre cantó. Hem estat molt a prop del poder i cada cop més lluny del ciutadà”. Malgrat els desencerts i les dificultats d’un ofici que “no és una professió còmoda, estem perdent la por perquè cada cop tenim menys a perdre. Ara és el moment en que més es pot gaudir fent periodisme, la societat te més ganes de saber que mai”.

El periodista britànic Nick Hornby, durant el seu parlament en el Palau de la Generalitat, va ser premiat en la categoria esportiva per la seva grandesa i creativitat i la seva manera diferent de tractar el món de l’esport.
El periodista britànic Nick Hornby, durant el seu parlament en el Palau de la Generalitat, va ser premiat en la categoria esportiva per la seva grandesa i creativitat i la seva manera diferent de tractar el món de l’esport.

Per la seva banda, Nick  Hornby va començar el seu discurs fent gala del humor britànic “he vingut fins aquí per fer una reclamació pels jugadors que el Barça li ha pres a l’Arsenal». En un to més seriós, Hornby va lamentar algunes actituds «l’esport no necessita gent que es queixi o critiqui. Ara més que mai és important escriure amb una mirada clara», i va  apel·lar al treball “seriós i  rigorós”.

Finalment, va ser el conseller de Cultura, Ferrán Mascarell, en el seu discurs de cloenda, qui  va resumir l’essència del bon periodisme que practiquen els dos guardonats amb una cita de l’escriptor George Orwell (Rebelión en la granja) que sempre acompanya a Évole: “Si la llibertad significa quelcom, serà, sobre tot, el dret a dir-li a la gent allò que no vol sentir”.

El Premio Internacional de Periodismo Manuel Vázquez Montalbán va néixer a l’any 2004 amb la voluntat de recordar la figura de l’escriptor i periodista català. Altres guardonats en anteriors edicions han estat  Santiago Segurola, Eduardo Galeano, Ramon Besa, Simon Kuper, Juan Villoro, Joaquim Maria Puyal, Candido Cannavò o Patrick Mignon.   És el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació FC Barcelona qui entrega aquest reconeixement en dues categories:  Periodisme Cultural i Polític i Periodisme Esportiu, i compta amb el suport de diaris com El País, El Periódico de Catalunya; el Grupo Planeta i Random House Mondadori.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: