Els filmes “Mientras Duermes” i “Eva” triomfen als Premis Gaudí

El gènere fantàstic, relacionat amb la ciencia ficció i el thriller, molt present en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, va ser el gran protagonista dels Premis Gaudí, atorgats per l’Acadèmia de Cinema Català. La gala es va celebrar dilluns 6 de febrer a l’Arteria Paral·lel.

 

Precissament dos dels films més esperats del darrer festival i que ja havien estat molt ben acollits en diferents certamens, van guanyar el major número de guardons dels Gaudí, “Mientras Duermes”, de Jaume Balagueró –que al festival va rebre La Màquina del Temps-, amb 6 premis –entre els quals destacaven el millor director, pel.licula, millor actor, i “Eva”, ópera prima de Kike Maíllo, amb 5 premis –millor pel.licula, llengua no catalana, millor actor secundari, entre d’altres.

 

El premi a la millor actriu el va rebre Verònica Echegui, pel filme “Katmandú”, de Iciar Bollaín i el premi a la millor actriu secundària, per Vicky Peña, per “Catalunya Uber Alles¡¡”.

 

L’acte va comptar amb la presència de diferents autoritats polítiques i cinematogràfiques, entre les quals es trobava el director del Festival de Sitges, Àngel Sala.

 

Un altre de les grans personalitats, i que va rebre el Gaudí d’honor va ser un dels grans homes de cinema de Catalunya, Pere Portabella, que en els seus parlaments va recordar la figura de l’artista Àntoni Tàpies, que va morir aquest dilluns.

 

La gala, presentada per Xavi Mira i Alba Florejachs, va plantejar-se amb format de musical, on hi va ser molt present l’actualitat política.

 

 marcada per un accent reivindicatiu respecte les retallades, els pactes polítics, el cinema català –es va comentar que més de un 90% de les pel.licules que es projecten eren en castellà, els Oscars –on es va fer referència al desig que l’acadèmia de cinema català pugui triar en el futur un filme català pels Oscars-, les retallades sanitàries, la militància a uns ideals –en referència al desaparegut actor Jordi Dauder- i una reflexió, obrint la ma al futur i l’orgull de la presència arreu del cinema català, del director de l’Acadèmia de Cinema Català.En quant al photocall, el fred molt present en aquests dies no va impedir que els actors i actrius lluíssin les seves millors gales. Entre els més guapos i elegants, en quant podriem triar entre uns quants a Roger Coma i Marc Clotet i les actrius lluint vestits de disseny, la gran revelació de Pa Negre, Marina Comas, la maquísima Mercè Llorens, Cristina Brondo –que fa un mes va donar a llum la seva nena Valentina-, o l’elegant i serena Marta Etura.

 

Cal destacar que la major part dels nominats van ser presents a la gala, malgrat que molts d’ells tenen una agenda cotitzada, com. l’Astrid Bergés –que l’hem pogut veure en el nou film de la saga “Piratas del Caribe”, protagonitzat per Johnny Deep, Juan José Ballesta, l’encantadora parella –Marta Etura i Luis Tosar-.Joel Joan, president de l’Acadèmia de Cinema Català, va comentar en el seu discurs el gran moment que viu el Cinema Català, present en la major part de les produccions de cinema espanyol, i pel qual s’ha de continuar lluitant.

 

L’excel.lent photocall, la qualitat de les pel.licules, l’indiscutible repartiment dels premis i el format de la gala, són la major evidència que després de 4 anys l’acadèmia de Cinema Català segueix imparable i amb bona part dels seus objectius acomplerts.

Text Albert Roca. Fotos Cori Maritan

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s