Wim Wenders rebrà el Premi d’Honor del BCN Film Fest 2023

Text – Redacció-BCN Film Fest. Fotografia – Albert Roca.

El Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (BCN FILM FEST), que aquest any se celebra del 20 al 28 d’abril als Cinemes Verdi de Barcelona com a seu principal, ha presentat aquest matí el cartell oficial de la 7a edició i les primeres novetats confirmades de la programació. L´acte ha estat presentat per la directora del BCN FILM FEST, la periodista i crítica de cinema Conxita Casanovas.

«Seguim avançant a velocitat de creuer. La bona valoració i resultats de la darrera edició ens dóna impuls per a seguir endavant amb el nostre projecte de crear nous públics i seguir creixent en número d’espectadors, cara a una setena edició que ja va agafant un bon perfil. Després de diverses edicions titàniques, lluitant contra els elements, ara que sembla que el públic desperta, hem d’aprofitar l’onada i plantejar un festival motivador. Arribar a tota aquella gent que vol ampliar cultura i estirar el fil cinematogràfic continua sent el nostre gran objectiu», comenta Conxita Casanovas.

Aquest any el festival ret homenatge a Wim Wenders, cineasta essencial del cinema contemporani, que rebrà el Premi d’Honor. A més, el BCN FILM FEST dedica la Secció d’Imprescindibles al treball de l’artista alemany amb una retrospectiva que, en col·laboració amb la Fundació Wim Wenders, recull els seus treballs més representatius, entre els quals hi ha “Paris, Texas”, “Buena Vista Social Club” o ”Pina”, entre d’altres. El lliurament del premi tindrà lloc el 20 d’abril durant la gala de la inauguració del festival.

©Albert Roca

«En aquesta edició, tornarem a tenir, combinant amb el nostre talent, visites de figures internacionals de gran renom i relleu que ens posen focus. Ens fa molt feliços anunciar que aquest any el festival té com a imatge a un dels directors europeus més emblemàtics i reconeguts, Wim Wenders, un cineasta, admirat i premiat, que simbolitza un esperit de recerca constant. La seva inspiradora filmografia, que ha connectat el cinema amb la música, la literatura, la fotografia o la dansa, ens servirà aquest any de navegador. És en aquest aspecte, que el cinema de Wim Wenders, tan polièdric i en permanent renovació, ens va com anell al dit i entronca amb un BCN FILM FEST ferm en la seva intenció de millorar i de ser útil a la indústria cinematogràfica reforçant la imatge de Barcelona», afegeix Casanovas.

SICA dirigida per Carla Subirana serà l’encarregada de clausurar el festival. La pel·lícula seleccionada pel Festival de Cinema de Berlín es un coming-of-age rodat a la Costa da Morte i protagonitzada per Thais García Blanco en el paper d’una jove de 14 anys que espera que la mar li retorni el cos del seu pare pescador i Núria Prims (“Incerta glòria”).

El cartell del BCN FILM FEST 2023 ret homenatge a Wim Wenders, un director que ha marcat diferents generacions d’aficionats al cinema i que entra en aquest grup d’artistes únics que han aconseguit contagiar l’amor pel cinema amb les seves pel·lícules. Wenders és, en definitiva, un dels directors amb la capacitat i el poder de crear i formar nous cinèfils. Això es podrà comprovar i gaudir al BCN FILM FEST, que oferirà una selecció de la seva obra més representativa. Per aquest motiu, el cartell del festival està inspirat en la seva pel·lícula més emblemàtica, “Paris, Texas”, un dels films que molta gent recorda el moment i el lloc on el va veure per primera vegada. La imatge de Nastassja Kinski que es pren com a referència al cartell, dissenyat per Joel B. García, és un moment mític de la història del cinema i que simbolitza la carrera del nostre protagonista, Wim Wenders.

AVANÇ DELS PRIMERS TÍTOLS DEL BCN FILM FEST 2023

La 7a edició del festival comptarà amb una programació de prop de 70 títols entre les diferents seccions. A continuació, un primer avançament de la programació:

SECCIÓ OFICIAL

ALMA & OSKAR
De Dieter Berner / Amb Emily Cox, Valentir Postlmayr, Anton von Lucke
Àustria / Première espanyola

EL COLIBRÍ
De Francesca Archibugi
Amb Pierfrancesco Favino, Nanni Moretti, Bérénice Bejo, Laura Morante
Itàlia / Première espanyola

EL PRIMER DÍA DE MI VIDA
De Paolo Genovese
Amb Toni Servillo, Margherita Buy, Valerio Mastandrea, Sara Serraiocco
Itàlia / Première espanyola

FATHER & SOLDIER
De Mathieu Vadepied / Amb Omar Sy, Alassane Diong, Jonas Bloquet
França / Première espanyola

LA IMPACIENCIA DEL CORAZÓN
De Bille August / Amb David Dencik, Lars Mikkelsen, Rosalinde Mynster
Dinamarca / Première espanyola

LA URUGUAYA
De Ana García Blaya

Amb Sebastian Arzeno, Fiorella Botaiolli, Gustavo Garzón
Argentina / Première internacional

LE VOYAGE DE TALIA
De Christophe Rolin / Amb Nadège Bibo-Tansia, Aminata Sarr, Oumy Sow
Bèlgica / Première espanyola

SECCIÓ OFICIAL (FORA DE COMPETICIÓ)

EL CASO PADILLA
De Pavel Giroud
Cuba / Première catalana

NO BEARS
De Jafar Panahi / Amb Jafar Panahi, Mina Kavani, Naser Hashemi
Iran / Première catalana

PEL·LÍCULA DE CLAUSURA

SICA

De Carla Subirana / Amb Thais García Blanco, Núria Prims

España / Première Catalana

ASIA NOIR BY CINEASIA

EL INFIERNO DEL ODIO (1963)
D’Akira Kurosawa / Amb Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Kyôko Kagawa
Japó

PERFECT BLUE (1997)
De Satoshi Kon
Japó

MEMORIES OF MURDER (2002)
De Bong Joon-ho / Amb Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Roe-ha Kim
Corea del Sud

PSYCHO RAMAN (2016)
De Anurag Kashyap

Amb Nawazuddin Siddiqui, Vicky Kaushal, Sobhita Dhulipala

Índia

MISSING (2021)
De Shinzô Katayama / Amb Aoi Itô, Jirô Satô, Hiroya Shimizu
Japó / Première catalana

HUNT. CAZA AL ESPÍA (2022)
De Lee Jung-jae / Amb Lee Jung-jae, Jung Woo-sung, Heo Sung-tae
Corea del Sud

IMPRESCINDIBLES
RETROSPECTIVA: WIM WENDERS

EL MIEDO DEL PORTERO ANTE EL PENALTI (1971)
ALICIA EN LAS CIUDADES (1974)
EL AMIGO AMERICANO (1977)
EL ESTADO DE LAS COSAS (1982)
PARIS, TEXAS (1984)
CIELO SOBRE BERLÍN (1987)
HASTA EL FIN DEL MUNDO – Director’s cut (1991)
¡TAN LEJOS, TAN CERCA! (1993)
LISBOA STORY (1994)
BUENA VISTA SOCIAL CLUB (1999)
THE MILLION DOLLAR HOTEL (2000)
PINA (2011)

RETROSPECTIVA: WIM WENDERS
(EN COL·LABORACIÓ AMB LA FUNDACIÓN WIM WENDERS)

Wim Wenders és un dels autors més innovadors de la seva generació. Va formar part del corrent cinematogràfic conegut com a Nou Cinema Alemany, que va reubicar el cinema germànic al mapa de les cinematografies de referència europees. A més, el seu èxit amb “Paris, Texas” va revolucionar i va marcar tendència al cinema independent nord-americà. Wenders ha treballat amb mestria tant al camp de la ficció com del documental i independentment del seu format, ja sigui llargmetratge, curtmetratge o, fins i tot, videoclip. També ha destacat en el terreny de la fotografia artística.

A la retrospectiva que el BCN FILM FEST dedica al cineasta podran veure’s alguns dels seus treballs més premiats com “El estado de las cosas” (1982), Lleó d’Or a Venècia, “Paris, Texas” (1984), Palma d’Or a Cannes, “El cielo sobre Berlín” (1987), Premi Millor Director al Festival de Cannes, “¡Tan lejos, tan cerca!” (1993), Gran Premi del Jurat a Cannes, “Buena Vista Social Club” (1999), Millor Documental als Premis del Cinema Europeu, o “The Million Dollar Hotel” (2000), Ós de Plata a Berlín.

NOUS TALENTS

Amb l’objectiu de promoure i donar suport al talent emergent, el BCN FILM FEST estrena la secció Nous Talents on es programaran una mostra de 18 curtmetratges seleccionats, entre els seus alumnes, per ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), Blanquerna Universitat Ramon Llull, Universitat Pompeu Fabra, FX ANIMATION Barcelona 3D and Film School i Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i La Casa del Cine. Cada centre escollirà tres curts per competir en aquesta secció que optaran al Premi al Millor Curtmetratge-Nous Talents dotat amb un premi en metàl·lic de 2.000€.

Nous Talents és la continuació i ampliació de la secció de curtmetratges d’estudiants d’ESCAC que el BCN FILM FEST va presentar el 2022. Aquesta iniciativa, a més de promoure el nou talent cinematogràfic català, també cerca potenciar els aspectes pedagògics del festival, que des dels seus inicis han representat un dels elements distintius del festival.

LA SETMANA DE L’ESCOLA DEL BCN FILM FEST

LA SETMANA DE L’ESCOLA del BCN FILM FEST tindrà lloc del 27 al 31 de març, fora de les dates oficials del festival, amb una programació de vuit títols que inclouen algunes de les pel·lícules que més han destacat pels valors educatius. Dirigida a professors i alumnes, la programació d’aquesta edició compta amb títols com “Alcarràs”, “Cinco Lobitos”, “Lunana, un yak en la escuela”, “El gran Maurice”, “La brigada de la cocina”, “Oink oink” i “Hopper, el polloliebre”.

SEUS I ENTRADES A 3,90€

El festival comptarà amb projeccions i activitats als CINEMES VERDI, CAIXA FÒRUM, CASA SEAT, INSTITUT FRANÇAIS i LA PERLA 22.

Les entrades continuaran a un preu popular de 3,90€ i amb sessions gratuïtes a centres cívics de la ciutat de Barcelona com El Pati Limona, Fort Pienc, Can Clariana o Vil·la Florida.

En aquest LINK es pot recuperar el vídeo resum de l’edició del 2022 del BCN FILM FEST que va comptar amb més de 17.000 espectadors i les sessions 100% presencials. El procés d’acreditació per a premsa i indústria per a la setena edició del BCN FILM FEST començarà demà 1 de febrer i s’acabarà el 22 de març.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: