Carme Portaceli: «La casa de los espíritus és una lliçó de tolerància»

Texto – Redacción-Focus. Fotos – Francisco Soler Oviedo.

Aquest matí, el Palau de la Virreina ha acollit la presentació de La casa de los espíritus, una coproducció del Teatro Español, Teatre Romea i Festival Grec. El text d’Isabel Allende està adaptat per Anna Maria Ricart i dirigit per Carme Portaceli. L’obra, amb dramatúrgia de Ricart i Portaceli, està protagonitzada per Jordi Collet, Carmen Conesa, Inma Cuevas, David Fernández “Fabu”, Gabriela Flores, Francesc Garrido, Miranda Gas, Borja Luna, Pilar Matas i Guillermo Serrano.

© Francisco Soler Oviedo

L’acte ha comptat amb la presència de Josep Maria Pou -director artístic del Teatre Romea-, Cesc Casadesús -director del Festival Grec-, Carme PortaceliAnna Maria RicartCarmen Conesa -Clara del Valle a l’espectacle-, Ferran Carvajal -coreografia- i Paco Azorín -escenografia-.

Cesc Casadesús s’ha mostrat molt il·lusionat per aquesta producció monumental i molt esperada. 

© Francisco Soler Oviedo

Josep Maria Pou ha explicat que «ha estat una producció amb una gestació tan llarga que em dona la sensació que ja hem estrenat. És una obra una mica meva, perquè he treballat amb l’equip artístic en altres espectacles.» Pou ha afegit que «el realisme màgic també és el teatre. Avui en dia el teatre ha de buscar històries i elaborar-les. Aquesta obra serà un èxit brutal perquè tenim l’experiència de l’èxit a Madrid». 

© Francisco Soler Oviedo

Carme Portaceli ha explicat que «vaig parlar de seguida per fer l’adaptació amb Anna Maria Ricart, ja ens coneixem de treballar a Jane Eyre. Ella s’implica molt i és molt interessant treballar juntes». Respecte a la història, Portaceli comenta que «Esteban Trueba representa una estructura patriarcal quadrada que no deixa desenvolupar res i està enfrontada als valors dels Del Valle, una família tolerant i progressista amb molt respecte als altres. A la família Del Valle hi ha més dones i representen la civilització de la societat.» La directora ha confessat que es va emocionar molt en els assajos i va plorar per la història perquè «és d’una bellesa indescriptible. La casa de los espíritus és una lliçó de tolerància.»

© Francisco Soler Oviedo

Anna Maria Ricart ha confessat que «li agraeixo molt a la Carme Portaceli per pensar en mi. Vaig dir sí de seguida, però vaig pensar que era un gran repte, una novel·la molt complexa per adaptar. Hem aconseguit reflectir bé la història» i ha afegit «a vegades les coses s’aposenten. Vam revisar l’obra retallant una hora.»

Per Carmen Conesa «hi ha màgia en aquest espectacle. Clara del Valle és un regal. Va ser l’àvia de debò d’Isabel Allende. Carme Portaceli va dir «només podem canviar la ment de les persones amb el cor» i això es fa en aquesta obra». L’actriu ha afegit «Carme Portaceli s’implica perquè les dones són essencials i columnes vertebrals. Clara del Valle és espiritual, amb una saviesa que emociona.»

© Francisco Soler Oviedo

La Casa de los Espíritus es representarà al Teatre Grec el 18 i 19 de juliol de 2021.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: