Texto: Pollyana Hernández. Fotos: Teatre Gaudí.
El monòleg ‘Van Gogh’ torna amb la seva segona temporada al Teatre Gaudí, concretament a la Sala Petita. Amb una producció de la companyia Versus Teatre, Jaume García Arija, dóna vida a tan especial personatge, sota la direcció de Maria Clausó i Ever Blanchet. I amb el Vídeo Art a càrrec de Nito Cilitano plena d’obres del pintor acompanyant diferents moments de la seva vida. Menció apart mereix el guió, carregat d’una intensitat i de molts de missatges enriquidors i atemporals per a la vida de qualsevol ésser humà.

Van Gogh és moltíssim més que unes pinzellades per la vida de l’artista. Aquesta obra fa posar-se, juntament amb el Jaume, en la pell d’un pintor, d’un artista, però no en la pell de qualsevol pintor, no en la pell de qualsevol artista, sinó en la d’un home, ara estimat, però abans relegat, ignorat, oblidat. Ara considerat un geni, però abans un boig.
A la seva vida no va aconseguir el reconeixement del seu entorn; en contrast, per exemple de Rembrandt, Degas, els quals són mencionats durant l’obra amb un toc de rebuig, o al menys de tenir diferències amb ells.

‘Van Gogh mostra els moments del pintor carregats d’intensitat, tan de la seva lucidesa, com de la seva bogeria. El guió li parla l’espectador de les principals preocupacions a la seva època, que són, peró, d’actualitat ara mateix, com poden ser la soledat, la pobresa, la vanitat, la segregació social, la natura i sí, l’amor. En veu del Jaume García Arija, parla de l’amor i de com aquest sentiment fa la diferència a les vides humanes, de com, si es fan les coses sense amor, no paguen tant la pena com quan es fan amb ell. Amb molta tendresa, molta malenconia i aconseguint molta d’empatia, fa una mena de comparació entre les sensacions i emocions que produeix el pintar i el viure. Es pot entendre si la vida sencera de Van Gogh era la seva dedicació a pintar, però la interpretació del Jaume és única.

Jaume encarna magníficament a Van Gogh. Durant més d’una hora s’apodera de l’escenari i fa màgia amb la seva veu i el seu cos. Aconsegueix transmetre un ventall de sentiments amb la seva gran capacitat dramàtica. Trencant una vegada darrera l’altra la quarta paret afegeix encara més bogeria al personatge. Fa que el públic pugui percebre la llàstima, la solitud, la desesperació, la impotència, la llibertat, l’amor: ‘…l’amor és una recompensa per a aquells que tenen cura’. (Part del text).
Maria Clausó (Directora)
Fundadora de la companyia Versus Teatre, Teatre de la Nau i de les Sales Versus Teatre i Teatre Gaudí Barcelona.
Fa més de trenta anys que compagina l’actuació amb la pedagogia. Ha donat classes al Centre dramàtic del
Vallès Oriental.
Ever Blanchet (Autor)
Fundador de la companyia Versus Teatre i de les sales Versus Teatre i Teatre Gaudí Barcelona. Fa més de 45 anys que està dedicat a escriure i actuar; a més de donar classes de tècniques d’interpretació a Uruguai, Brasil, França, Portugal i Espanya. Ha donat classes a l’Institut del Teatre de Terrassa, al Centre de Teatre de Granollers i a l’Aula de Teatre de Lleida.
Jaume García Arija (Actor)

És actor, professor d’interpretació i director en els muntatges teatrals dels centres cívics de Barcelona (Cotxeres, Borrell, Urgell, Sagrada Família); i dels tres grups de teatre de la companyia l’Artístic. Guanyador de molts premis a la interpretació. Amb una llarga trajectòria artística des del 1993, no només al teatre, sinó també a la televisió i al cinema. (‘Madres’, ‘Cuéntame cómo pasó’, ‘El Ministerio del Tiempo’ ‘La Riera’, ‘Hospital Central’, ‘Vent del Pla’, ‘El Comisario’…).
Programació
‘Van Gogh es pot veure fins al 30 de juny a la Sala Petita del Teatre Gaudí, dimarts i dimecres a les 20h en català.
Deja una respuesta