‘El noi de Buchenwald’. La història real de Robert Waisman, un dels últims supervivents de l’Holocaust

Text – Redacció-Planeta. Fotos – Planeta.

Demà, 2 de juny, arriba a les llibreries una de les novetats més impactants de l’any: El noi de Buchenwald, una història real sobre la força d’un jove per superar l’horror nazi.

El protagonista del llibre és Robert Waisman, un dels pocs supervivents de l’Holocaust que encara és viu, i el seu relat parteix de l’alliberament dels nens de Buchenwald, un episodi famós del final de la Segona Guerra Mundial. El testimoniatge, que es llegeix com una novel·la, és ple d’intriga, sentiments i conflicte.

Waisman és un símbol viu d’esperança que ens recorda el que mai no ha de tornar a succeir.

La història real d’un dels últims supervivents de l’Holocaust

Quan va sortir de Buchenwald, en Romek va retornar a la vida: havia passat part de la seva infantesa en un dels camps de concentració nazis més cruels, on havia après massa aviat què era patir. Havia conegut la maldat humana en estat pur. Havia vist allò que mai cap noi no hauria de veure. I havia sobreviscut…

Però el seu alliberament li va obrir les portes de l’esperança. Gràcies al suport d’un professor que mai no es va donar per vençut, de mica en mica va anar recuperant el passat, la confiança en el món i els plans de futur. Un camí difícil i dur, però que val la pena fins i tot en les pitjors circumstàncies: de la foscor a la llum, de la desesperança a la il·lusió, de l’odi al perdó.

Els nois de Buchenwald fent-se una foto.
Robbie, a l’extrem esquerre. Abe, assegut, a la dreta.

Sinopsi:

Els soldats americans no estaven preparats per al que trobarien al camp de concentració de Buchenwald. No esperaven veure que, amb els captius adults, també hi havia un grup de nens que havien aconseguit sobreviure a l’horror. El que hi van descobrir els va sobrepassar de tal manera que no van saber què fer-ne. Van alliberar el camp, però van deixar els nens allà.

Abandonats a la seva sort, els nois es van veure obligats a sobreviure sense comptar amb ningú més. I allà van passar dos mesos fins que els van traslladar a Écouis, un centre on intentarien aprendre a superar l’horror i a adaptar-se de nou a la vida. En Romeck, el protagonista d’aquesta història, es veurà perseguit per traumes i sense una família a la qual poder acudir. No obstant això, tindrà l’enorme sort de conèixer un professor, decidit a ajudar-lo en la seva integració, que canviarà el rumb de la seva vida per sempre. Una relació inspiradora i emocionant que ens recorda la influència beneficiosa que un ésser humà pot exercir sobre un altre fins i tot en les circumstàncies més difícils.


Alguns dels nois a las classes amb el professor Manfred Reingwitz

Els autors

@iluminada.studio

Robbie Waisman (Polònia, 1931) va arribar al Canadà el 1948. És comptable i un home de negocis, a més de pare, avi i un aclamat orador internacional en qüestions referents a l’Holocaust, la reconciliació i el perdó. Fa xerrades a joves en risc i visita amb regularitat les reserves d’indígenes canadencs.

Ha guanyat multitud de premis, concedits per universitats, organitzacions de drets humans i comunitats jueves d’arreu del món, i també ha estat guardonat pel seu activisme pels governs d’Alemanya, Estats Units i el Canadà.

Robbie Waisman.jpg

Susan McClelland és autora i coautora de diversos llibres. Pel que fa a la seva tasca periodística, ha escrit per a mitjans com el Sunday Times Magazine, Glamour, Marie Claire, Ms., The Walrus i The Guardian. Les seves històries han estat adaptades com a documentals per les televisions públiques britànica i canadenca.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: