La Casa Batlló comptarà amb un equip de persones neurodiverses per atendre els visitants

el

Text: Redacció, Casa Batlló. Foto: Casa Batlló.

La Casa Batlló ve apostant des de fa més de tres anys per un canvi de mentalitat organitzativa, buscant la integració i diversitat dels treballadors.

Això s’ha aconseguit gràcies a col·laboracions prèvies amb empreses com DKV Integralia i Praxxisen projectes d’accessibilitat i inclusió. Així com treballant en la participació de múltiples causes socials i culturals emmarcades dins del full de ruta de l’Agenda 2030 i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

La Casa Batlló serà la primera organització cultural a nivell internacional que comptarà, gràcies a la col·laboració amb l’organització Specialisterne, amb tota una plantilla de persones neurodiverses (amb autisme, dislèxia, TDH, etc.), persones ques’encarregaran fonamentalment de l’atenció del visitant i vetllaran per la qualitat de l’experiència dels visitants.

El propòsit fonamental d’aquest projecte, tant per a la Casa Batlló com per a Specialisterne, és obrir-li les portes a persones amb meravelloses qualitats i riqueses personals i professionals que no gaudeixen de les mateixes oportunitats laborals que la resta perquè Casa Batlló és: la Casa de tots.

“Hem descobert talents que mai haguéssim imaginat. Gràcies a aquest nou equip d’atenció al visitant, tenim solucions creatives per a situacions complexes. Amb ells hem obert una altra finestra al món.” Gary Gautier, Director General de la Casa Batlló.

Una visió organitzativa innovadora enfront dels coneguts models tradicionals que freqüenten en les organitzacions. La Casa Batlló, com a Monument i Patrimoni Mundial, vol demostrar que més enllà de qualsevol projecte museogràfic, el més important són les persones.

“Un equip lliure, autèntic, connectat amb el seu propòsit individual i apassionat per un propòsit organitzatiu que hem construït entre tots són els ingredients per crear un equip feliç i il·lusionat, cada dia.” Gary Gautier, Director General de la Casa Batlló.

Aquest projecte demostrarà que les persones neurodiverses també poden realitzar tasques de cara al públic, trencant pors i estereotips que té la societat enfront les persones amb autisme, dislèxia, dispraxia, etc.

Aquest projecte s’ha fet en col·laboració amb Specialisterne, que compta amb una àmplia experiència de més de 17 anys en el món de l’autisme, i gràcies a aquesta oportunitat brindada per la Casa Batlló, ha obert les seves contractacions a tot l’àmbit de la neurodiversitat. Tot un repte que il·lusiona i que comparteixen les persones que hi treballen.

“És un plaer col·laborar amb la Casa Batlló per la motivació que tenen en aquest projecte. En aquest cas, a més, se li afegeixen dos nous reptes: treballar en un entorn cultural de referència i, de l’altra, ajudar a trencar els mites que la gent té sobre les persones amb autisme i altres condicions dins de la neurodiversitat, demostrant que poden treballar, poden estar envoltats de gent o fer tasques relacionades amb la comunicació i la interacció social.”Francesc Sistach, Director General de Specialisterne.

La neurodiversitat avui en dia i la feina que queda per davant

El concepte de neurodiversitat té el seu origen en l’autisme, tot i que abasta moltes altres condicions. En el cas concret de l’autisme, estudis internacionals xifren la desocupació d’aquest col·lectiu en edat de treballar en un 85%, la qual cosa provoca un greu problema social.

La prevalença de l’autisme i de moltes altres condicions dins de la neurodiversitat ha augmentat de forma notable durant les dues últimes dècades, en la mesura que ha millorat el nivell de diagnòstic o, en alguns casos, per augments reals del nombre de casos.

En el cas de l’autisme, la xarxa dels CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties) dels Estats Units indica actualment una prevalença d’1 de cada 54 persones, valor que no difereix molt del que s’està reportant en altres països (1 de cada 66 al Canadà) o d’estudis recents a Europa (1 de cada 81 a Catalunya).

Contemplant la neurodiversitat en general, és a dir, incloent casos de TDAH, dislèxia, Tourette i moltes altres condicions, s’estima que afecta al voltant del 10-20% de la població.

Per davant queda, doncs, un ampli treball de conscienciació de la societat, a més de la necessitat d’oferir a aquest col·lectiu programes adaptats a les sevesnecessitats, que permetin una formació adaptada i els suports necessaris perquè puguin tenir una carrera professional i, en general, perquè estiguin plenament inclosos en la nostra societat.

Una aliança que ve de lluny

L’aposta de la Casa Batlló per la sensibilització de problemàtiques socials

Aquesta contractació és el fruit d’un procés que es va iniciar el 2015 amb l’aposta de la Casa Batlló per la sensibilització de problemàtiques socials amb el seu compromís amb l’Agenda 2030 i la implicació en els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de Nacions Unides.

L’Agenda 2030 està formada per 17 ODS relacionats amb la fi de la pobresa i la fam, la lluita contra la desigualtat, la injustícia i l’acció pel planeta i el desenvolupament sostenible. Els 17 ODS s’agrupen en 5 grups que la Casa Batlló ha anat treballant amb diferents campanyes i accions.

El primer grup és el de ‘Persones’, destinat a la consecució de la igualtat entre els éssers humans i està constituït pels objectius de posar fi a la pobresa, la promoció de la salut i el benestar, l’educació de qualitat i la consecució de la igualtat de gènere on destaquen les campanyes de la Casa Batlló amb Arrels Fundació, Banc de Sang, Aldees Infantils, Pallassos sense fronteres, la participació en Oxfam Trailwalk, Compromís per la Sostenibilitat Turística, Barcelona Biosphere, European Heritage Program, així com múltiples il·luminacions de la seva façana a favor de diferents temàtiques.

El segon grup, ‘Planeta’, té la missió de protegir el medi ambient, i està integrat pels objectius de manteniment i sanejament d’aigua, la promoció i el consum responsable, acció pel clima, la conservació de la vida submarina i ecosistemes terrestres. Destaca la campanya amb Plastic Oceans, Oxfam Trailwalk, la promoció de l’artesania local, el Compromís per la Sostenibilitat Turística, Barcelona Biospherei les formacions amb ReZeroi Creu Roja.

El tercer grup, ‘Prosperitat’, es centra en la consecució d’una energia assequible i no contaminant, l’avanç cap al treball decent, la reducció de les desigualtats i la consecució de ciutats i comunitats sostenibles. Destaca aquí el Compromís per la Sostenibilitat Turística, Barcelona Biosphere, la subcontractació de personal a través de Praxxis, DKV Integraliai, finalment, aquesta nova col·laboració amb Specialisterne.

El quart grup, ‘Pau’, té com a objectiu la consecució de la pau i la justícia, on destaca la campanya amb Sofar Soundsjuntament amb Amnistia Internacional.

Per últim, el cinquè grup, ‘Aliances’, fa referència a promoure la generació d’aliances per aconseguir els objectius proposats, on destaca l’aliança amb Haagen Dazs internacionalitzant l’obra de Gaudí i les múltiples exposicions de la Casa Batlló a gran escala en centres comercials de la Xina. I, a nivell local, les col·laboracions amb múltiples fundacions, organitzacions o associacions indicades en el grup u, així com la col·laboració amb entitats locals com Turisme de Barcelona, Bus Turístic, Barcelona Card o Barcelona Convention Bureau.

Terminologia

El concepte de neurodiversitat explica que els éssers humans som diversos en la manera com comprenem, processem, ens comuniquem i interactuem, ja que posseïm diferents estils cognitius.

Neurodivers. Un grup de persones on un o més membres del grup difereixen substancialment d’altres membres, en termes del seu funcionament neurocognitiu, és a dir en el qual es representen múltiples estils neurocognitius. Per referir-se a una persona s’usa: neurodivergent.

Neurodivergent. “Tenir un cervell que funciona de maneres que divergeixen significativament dels estàndards socials dominants de ‘normal’’”. Neuro-atípic és equivalent a neurodivergent.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s