Àlex Rigola presenta ’23 F Anatomia d’un instant’, una crònica de l’intent colpista de 1981

Text – Redacció-Teatre Lliure. Fotos – Sílivia Poch.

Coincidint amb el 40è aniversari de l’intent de cop d’Estat de 1981, el director Àlex Rigola presenta al Lliure de Gràcia del 8 d’abril al 2 de maig 23 F Anatomia d’un instant, una proposta de teatre document sobre aquest fet transcendental de la història de la Transició i la democràcia espanyola.

©Sílivia Poch

El director presenta un muntatge basat en el llibre Anatomía de un instante, a cavall entre la crònica, l’assaig i la història, de l’escriptor Javier Cercas, amb qui l’han treballat junts. «En Cercas ens ha donat llibertat absoluta. Hem mantingut la seva mirada i la seva aproximació complexa als personatges. El que sí hem revisat, sense perdre’n l’esperit, és el text -molt adjectivat- per no esgotar l’espectador», ha explicat Rigola.

©Sílivia Poch

L’espectacle és una crònica a quatre veus sobre els fets ocorreguts al Congrés dels Diputats a Madrid aquell 23 de febrer, els dies previs a l’alçament militar i els posteriors, que ajuden a comprendre com es va desenvolupar la transició envers la democràcia. Concretament, la narració se centra en l’instant en què Adolfo Suárez, president del govern en funcions, resta assegut mentre les bales dels colpistes brunzien al voltant seu a l’hemicicle i tots els altres parlamentaris –tots menys el general Gutiérrez Mellado i el secretari general del Partit Comunista Santiago Carrillo– buscaven refugi sota els seus escons.

©Sílivia Poch

«Dins d’una estructura d’estat franquista, en pocs mesos, es va aconsegueix passar a una estructura democràtica. Si en tant poc temps vam aconseguir un canvi tan gran, com pot ser que en tants anys la nostra democràcia hagi avançat tan poc?», ha reflexionat el director sobre l’actual estat de la democràcia.

Les quatre veus que narren aquests fets són Enric Auquer, Pep Cruz, Xavier Sáez i Roser Vilajosana. Uns intèrprets que, en aquest cas, no es posen a la pell dels personatges històrics, sinó que ens ajuden a comprendre, amb fotos, imatges audiovisuals i altres objectes, què va passar aquell dia i que va significar per a les generacions futures de ciutadans espanyols.

©Sílivia Poch

Tot i que l’eix narratiu gira entorn la figura de Suárez, 23 F Anatomia d’un instant també aborda figures com la de Gutiérrez Mellado, Carrillo, Tejero o el mateix Rei Juan Carlos I. I, segons el director, ho fa «humanitzant-los» i mostrant-los com personatges «polièdrics i propers, fossin de la tendència política que fossin».

Un cop hagi passat pel Teatre Lliure, l’espectacle girarà per Catalunya i Espanya, en català i castellà, a partir del setembre. La gira culminarà amb l’estrena el 23 de febrer al Teatro de La Abadía de Madrid.

23 F Anatomia d’un instant. Del 8 d’abril al 2 de maig. Durada aproximada: 1 h 30′. Idioma: català i castellà. Lloc: Gràcia.


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: