Les ‘Ferides’ només curen des de la veritat

Text: Redacció. Teatre Gaudí. Fotos: Teatre Gaudí.

El trauma d’una dictadura acaba afectant la intimitat de moltes famílies, de vegades, fins al punt de trencar-les.

El pròxim 3 de març (demà), el Teatre Gaudí de Barcelona estrena ‘Ferides’, una obra del dramaturg Frank Bayer. L’espectacle, amb el segell de La Gàrgola Produccions Teatrals, ens transporta durant setanta minuts al 13 de juny de 1977, dos dies abans de les primeres eleccions democràtiques després del franquisme.

En Robert (Xavier Mercadé) porta la mateixa vida rutinària dels darrers vint anys regentant la papereria i cuidant a la Carme (Mònica Pardo), la seva mare, que viu una vida grisa enyorant el seu marit difunt i custodiant el dia a dia del seu fill. Tot és aparentment normal, fins quel’arribada per sorpresa de la Magda (Laura Porta), remourà el passat d’una família que, com totes, amaga els seus secrets més tèrbols.

Frank Bayer explica que “els grans canvis històrics i concretament les dictadures, provoquen que la història global d’un país canviï i això té influències en la dimensió personal, en els petits relats anònims de cadascú. Això és el que intenta plasmar l’obra, històries individuals o familiars que són extrapolables als relats col·lectius d’un país”. A l’obra, doncs, l’espectador trobarà un paisatge humà i social que reflecteix les violències, les pors i les il·lusions de la transició del franquisme a la democràcia. “És un relat de secrets i mentides, però també d’amor, perdó i de sacrifici personal. Volem que el públic surti remogut, però l’obra també té tocs d’humor per evidenciar que en qualsevol drama també és necessari riure”, explica Bayer.

Dur l’obra al Teatre Gaudí, que disposa d’una sala a quatre bandes, ha suposat una feina de readaptació de l’espectacle per part dels dos directors, Ricard Martí i Núria Florensa, canviant la concepció estètica de la mateixa producció. Ara el públic s’endinsa encara més en l’escena des de qualsevol perspectiva de la sala: “Ens fa molta il·lusió aquest exercici, perquè és estrenar de nou l’obra”.

Bayer defensa que ‘les ferides només curen des de la veritat, no s’han d’amagar a sota de la catifa en nom de la pau social. Aquesta visió entronca amb el pensament que sorgeix del 15M, on es parla del règim del 78, que té les seves coses positives, però, evidentment, té les seves ombres, que tan bé explica el Lluc Salellas a El franquisme que no marxa. El tema és que les ferides no és que estiguin mal curades, és que no es varen voler curar’.

‘Ferides’ és la segona producció de La Gàrgola’ després d’’El Brindis’, que després de més de 40 funcions arreu del territori, es va estrenar a Madrid aquest desembre a la Sala Tarambana en la seva versió castellana.

Fitxa Artística:

Dramatúrgia: Frank Bayer Direcció: Núria Florensa i Ricard Martí Interpretació: Xavier Mercadé / Mònica Pardo / Laura Porta Escenografia: Ricard Martí Il·luminació: Bernat Llunell i Ricard Martí Disseny cartell: Ricard Martí i Eduard Marzá Producció: La Gàrgola Produccions Teatrals CoProducció: Disfauna.

‘Ferides’ és un drama social de 70 minuts. Els dies 3, 4, 5, 6 i 7 de març de dimecres a dissabte a les 20h; i diumenge a les 19h a ‘La Claca’, la Sala Gran del Teatre Gaudí.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: