‘Viaje a la Luna’, un Lorca sense paraules ideat per Marta Pazos, al Teatre Lliure de Gràcia

Text – Redacció-Premsa Teatre Lliure.

La directora gallega Marta Pazos porta a escena l’únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca. Pazos dirigeix una proposta carregada de simbolisme i erotisme que es podrà veure del 3 al 14 de febrer al Lliure de Gràcia. L’espectacle és una coproducció del Teatre Lliure i el projecte IT Teatre de l’Institut del Teatre amb la voluntat de promoure el contacte dels graduats amb les expressions escèniques més interessants i innovadores d’Europa.

L’únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca, Viaje a la Luna, arriba al Teatre Lliure de la mà de la creadora gallega Marta Pazos i alumnes graduats de l’Institut del Teatre. Pazos, una de les artistes més inquietes del panorama recent de l’escena espanyola i francesa, porta a escena una adaptació carregada de simbolisme i erotisme.

Escrit el 1929 durant l’estada de Lorca a Nova York, el guió és una contesta a Buñuel i a Dalí després d’haver vist el film Un chien andalou [Un gos andalús]. El manuscrit original, però, no va ser descobert fins al 1989 a la tauleta de nit de l’artista plàstic Emilio Amero.

El guió de Lorca són 72 seqüències sense text que Pazos ha convertit en una proposta plàstica i amb una clara connexió amb l’univers del cinema. «En escena veurem la materialització de les imatges que es plantegen a les seqüències del text de Lorca, gairebé com si estiguéssim en un plató cinematogràfic dels anys 20, construint el que la càmera veuria», explica.

L’espai escènic i il·luminació de Cube.bz transportaran l’espectador al hall d’un gratacels novaiorquès, totalment groc, amb dos grans pianos enmig, en referència a Un chien andalou. La músca original d’Hugo Torres, el vestuari d’Alejandra Lorenzo i la coreografia d’Amaranta Velarde completen un muntatge que promet ser una festa per als sentits.

L’espectacle és una col·laboració amb el projecte IT Teatre de l’Institut del Teatre, a partir del qual alumnes graduats de les darreres quatre promocions formen part de l’equip artístic d’un espectacle. «Volem integrar els joves talents que surten de l’lnstitut del Teatre al món laboral i professional, i fer-ho obrint-los la porta a treballar amb creadors i creadores que tinguin alguna cosa per explicar», explica Ramon Simó, un dels coordinadors del projecte. En aquest sentit, el Teatre Lliure ha signat un acord de col·laboració per coproduir, durant dues temporades, l’espectacle anual del projecte IT Teatre.

A Viaje a la Luna són 8 intèrprets i 2 ajudants de direcció els qui han format part d’un procés de creació en el qual s’han sentit molt còmodes. «No només ets un intèrpret, la Marta ens ha deixat brillar a cada un, investigar la nostra essència», explica l’actriu Rut Girona. Pazos destaca la qualitat del seu treball, la seva llibertat i els pocs prejudicis que tenen. «Ells volien muntar una festa, parlar de la seva identitat i d’allò que significa ser artista en aquest moment», explica. «Hi ha un gran paral·lelisme entre allò que Lorca estava passant com a artista en aquell moment i el que poden estar passant els artistes d’aquest espectacle», conclou.

Viaje a la Luna es podrà veure del 3 al 14 de febrer al Lliure de Gràcia.

Viaje a la Luna. Del 3 al 14 de febrer. Durada: 1h 30′ Idioma: espectacle sense text. Gràcia.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: