La Marató per la Covid-19: “Superar la pandèmia és una feina d’equip”

el

Text – Redacció-TV3. Fotos – Jordi Play.

Aquest dijous s’ha presentat La Marató per la Covid-19 des del plató 1 de TV3, on el diumenge 20 se celebrarà el programa. La 29a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio estarà dedicada a sensibilitzar, divulgar i recaptar recursos per a la recerca biomèdica sobre la Covid-19.  

17.12.2020, Sant Joan Despí Rdp presentació de La Marató 2020, contra la Covid_19. foto: Jordi Play

L’acte de presentació s’ha fet per videoconferència però per primer cop en format híbrid amb Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digital de la CCMA; Àngels Molina, directora de La Marató; Laura Rosel, Raquel Sans, Mònica Terribas i Jordi Basté, presentadors de La Marató, i Roger Escapa, director i presentador d’“El suplement” de Catalunya Ràdio al plató 1 de TV3, on es farà el programa de La Marató aquest diumenge. La premsa s’ha connectat per videoconferència veient la roda i, al final, ha pogut fer preguntes. 

17.12.2020, Sant Joan Despí Rdp presentació de La Marató 2020, contra la Covid_19. foto: Jordi Play

També hi han estat presents la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA i de la Fundació La Marató, Núria Llorach, el Consell de Govern de la CCMA, així com el director de la Fundació de La Marató, Lluís Bernabé

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha estat l’encarregat de presentar aquesta roda de premsa. “Enguany no es podia fer una Marató normal sota cap circumstància, s’havia d’adequar als moments que vivim i sumar-se a la lluita de tantíssima gent per superar aquesta pandèmia. La 29a edició està dedicada a la Covid-19, una decisió que es va prendre a l’abril per la urgència de fomentar la investigació sobre el coronavirus. La Marató dedicada a la salut mental s’ajorna a l’any que ve, en què se celebrarà el 30è aniversari de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio”, ha començat dient. 

“No es tracta de pensar en rècords, seria molt injust intentar fer comparacions en aquesta Marató tan diferent. El que és important és fer una gran xifra al marge de qualsevol altra consideració i aportar el nostre gra de sorra per afrontar la pandèmia”, deia el director de TV3

El director ha volgut remarcar de manera destacada que “la pandèmia també afecta la manera com farem els donatius”. “Aquest any, de manera excepcional, el telèfon de La Marató no serà el canal principal per fer les donacions, sinó que s’incentivaran la resta de canals de donació: internet (tv3.cat/marato), transferència, Bizum (33 333) i caixers automàtics amb un codi QR que es pintarà a la pantalla durant tot el programa. D’aquesta manera, el telèfon podrà absorbir les trucades d’aquelles persones que no disposen d’accés als canals digitals o que tenen dificultats de mobilitat”, ha afegit Sanchis

17.12.2020, Sant Joan Despí Rdp presentació de La Marató 2020, contra la Covid_19. foto: Jordi Play

En aquests primers moments, Vicent Sanchis també ha volgut destacar una bona notícia: “L’èxit del disc de La Marató, que s’ha convertit en l’edició amb més vendes i ingressos en 16 anys d’història, tot i les circumstàncies tan complicades. Se n’han venut més de 200.000 còpies físiques, és el primer cop que s’arriba a aquesta xifra. En digital, el disc és número 1 a iTunes des de fa tres setmanes i és l’edició que més setmanes consecutives ha ocupat la primera posició. El tema ‘Serem més forts’ ja acumula més de dos milions de descàrregues.”  

Els sistemes tradicionals de recaptar fons gràcies a les diverses activitats que es preparaven arreu del territori ha canviat, és diferent, com tot en aquest any de pandèmia. També ho ha explicat el director de TV3, Vicent Sanchis: “S’ha donat pas a alternatives virtuals que permetran seguir col·laborant amb La Marató complint totes les mesures de seguretat sanitària: les competicions esportives, els concursos, els sortejos i la venda de productes artesans es fa de manera virtual, els concerts i espectacles han limitat l’aforament o s’emeten per internet i, en moltes ciutats, s’han elaborat guardioles per recollir donatius en locals i establiments. Una mostra d’esforç i d’enginy per part d’una societat que, el 20 de desembre i els dies previs i posteriors, celebrarà més de 1.400 activitats per donar el seu suport a La Marató.” 

Entre les activitats que ja s’han dut a terme, cal destacar l’èxit de les sessions divulgatives que es fan entre la comunitat educativa. Aquest any s’han fet en format virtual i han assolit xifres que suposen un rècord respecte d’edicions passades: més de 400 professionals de la salut estan impartint al voltant de 8.000 sessions principalment adreçades a centres educatius de secundària, de batxillerat, de cicles formatius, biblioteques i altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya. També ha tingut molt bona acollida el concurs “Pinta La Marató”, amb una participació també rècord, amb 381 cartells elaborats pels joves assistents a les sessions divulgatives. 

Per acabar, Vicent Sanchis ha explicat que s’avança la convocatòria d’ajudes a la recerca sobre la Covid-19: “Per l’emergència sanitària que ha provocat la pandèmia i que ha convertit en urgent tota l’activitat investigadora es farà una convocatòria més matinera que mai. El període per presentar projectes de recerca sobre la Covid-19 començarà l’endemà de La Marató, del 21 de desembre al 18 de gener del 2021, a través del web de La Marató, on el mateix dia 21 de desembre es trobaran les bases i els formularis per participar-hi. Perquè la malaltia que estem patint, no admet esperes.” 

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digital de la CCMA, explicava: “La Marató ha sigut, mai més ben dit, una marató, una cursa de fons, de resistència en la qual tots els programes de la graella de Catalunya Ràdio han fet servei públic i informació, han fet conscienciació, ha publicitat com mai el disc de La Marató, s’ha fet més pedagogia que mai i, a més a més, la ràdio ha brillat en unes condicions excepcionals que ha fet sortir el millor dels professionals de la casa. Aquest diumenge a la ràdio se sent com la culminació de la feina feta internament i de l’esforç de tota la gent de la casa.” 

Des dels mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio hi ha una acció participativa que estava especialment pensava per Instagram però també per Twitter i les altres xarxes socials amb l’etiqueta #HoFemPerTothom. “Ja ha començat en aquestes últimes hores amb presentadors de la casa i consisteix a posar a la mascareta el nom de la persona a la qual vols dedicar La Marató, o la que tu penses, o la que ens ha deixat o la que no volem que ens deixi o la que ens inspira i fa sortir el millor de nosaltres mateixos. És fer-se una foto i penjar-la a les xarxes socials, el que és fer una mica més de taca d’oli per aquesta Marató”, deia Saül Gordillo

“Aquesta setmana ‘El matí de Catalunya Ràdio’, amb Laura Rosel, va fer un especial des de la Vall d’Hebron, i s’ha de posar l’accent que encara que al final del túnel hi hagi la vacuna –s’ha anunciat que a partir del 27 es començarà a administrar–, hi ha tot això que es diu Covid persistent i un munt de seqüeles que afecten molta gent i hi ha molta feina per fer. Encara que hi hagi llum al final del túnel, aquesta Marató és molt necessària i més imprescindible que mai”, afegia Gordillo

Un any més, La Marató començarà aquest diumenge a “El suplement” a les 8 del matí, amb Roger Escapa al capdavant. 

17.12.2020, Sant Joan Despí Rdp presentació de La Marató 2020, contra la Covid_19. foto: Jordi Play

“Què hi trobarem a ‘El suplement’?”, explicava Roger Escapa: “Ens ho hem plantejat amb la idea d’agafar una mica de perspectiva… Han passat 9 mesos des que aquest virus ens va canviar la vida a tots. Si mirem enrere, on va començar tot a Catalunya va ser a la Conca d’Òdena i a Igualada. Nosaltres fa unes setmanes vam anar a Igualada i hem fet un reportatge amb veus i històries humanes d’aquells treballadors essencials. Un reportatge que serà l’epicentre del programa de ràdio. A més, trepitgem la Casa dels Canonges, la residència del president de la Generalitat, que ara és buida i és on es va confinar el president Quim Torra durant dues o tres setmanes quan ell també va passar la Covid. Hi tornem amb ell i sabrem com va ser presidir un país des del confinament que ell també passava. També tindrem la música dels Stay Homas, la veu dels experts, les autoritats polítiques com la consellera de Salut…” 

Per Àngels Molina, directora de La Marató de TV3, “ha estat un camí molt intens”. “Ha estat més que mai una cursa de fons perquè La Marató parla d’una malaltia d’actualitat, parla d’una malaltia aguda, una malaltia absolutament desconeguda. Nosaltres venim de molts anys en què La Marató se centrava en un coneixement científic contrastat durant dècades i aquí ens hem trobat que ningú sabia res i tot s’anava construint a mesura que s’avançava. Això ha estat una dificultat molt gran i una gran diferència respecte al ‘know-how’ d’altres maratons”, ha explicat. 

Àngels Molina explicava: “La pandèmia també ens afecta a nosaltres, el context ha estat extraordinàriament difícil per tirar endavant un projecte d’un programa de televisió de 15 hores en directe. Ha estat el més dur, estem molt contents i cansats, però La Marató és el millor exemple de la feina d’equip que es fa a la televisió. Hem tingut un equip extraordinari i, com diuen els guionistes, s’haurien d’haver gravat les sessions maratonianes virtuals per Zoom, els Meetings i els Teams, les sessions telemàtiques de preparació d’un programa com aquest… mai abans en la història s’havia preparat un programa de tele com La Marató de manera pràcticament virtual.” 

Es treballa amb la XAL, per segon any consecutiu, amb la qual s’ha signat un conveni de col·laboració. “Ens han ofert els seus mitjans tècnics, de producció i periodístics per ajudar-nos a arribar a tot el territori. Nosaltres no només treballarem des d’aquest estudi, volem trepitjar els diferents espais sanitaris, on hi ha tantes persones que continuen deixant-s’hi la pell per ajudar a erradicar aquesta pandèmia”, afegia Àngels Molina

Al matí, La Marató mostrarà territori, centres de salut, de primària, hospitals, emergències mèdiques. Amb els presentadors repartits pel territori però no només ells sinó també molts dels professionals de la CCMA. Aquesta franja vol ser un homenatge a totes aquestes persones essencials. 

A la tarda La Marató torna a casa, a Sant Joan Despí, on segons explica Àngels Molina es farà “una petita i segura trobada d’amics, converses amb caliu, parlar amb els que viuen o han viscut en primera persona aquesta malaltia”. “Com ja sabeu, els testimonis són l’espina central del programa, acompanyats de veus científiques i també amb humor i molta música”, afegeix. 

Àngels Molina ha volgut remarcar les diverses maneres amb què es podran fer arribar els donatius: “Siguem del segle XXI i deixem les trucades per a aquelles persones que no tenen internet o no es poden desplaçar. És molt important que aquest any cap donatiu quedi a mig camí, aquesta Marató és més necessària que mai.” 

Laura Rosel, realitzadora d’“El matí de Catalunya Ràdio”; Raquel Sans, presentadora del “TN Migdia” i directora dels últims programes especials sobre la Covid-19, i Mònica Terribas i Jordi Basté, que estan preparant un projecte per a TV3, seran els presentadors de La Marató de TV3 per la Covid-19.  

“Fa 29 anys que va començar La Marató de TV3, jo era a Catalunya Ràdio i s’ha aconseguit des d’aquesta època fins ara una cosa extraordinària, i que és que aquesta Marató sigui global, per això s’ha de felicitar la CCMA, a TV3, a Catalunya Ràdio per aquesta generositat amb tothom i com la gent, tots, ens aboquem. Jo considero que és dels millors programes que es fan a Europa perquè ens uneix a tots. Uneix la gent que pensa d’una manera i la que pensa diferent, homes, dones, joves, gent gran… La Marató és un orgull de país, pensem com pensem,” ha explicat Jordi Basté

“Aquesta Marató ha de ser un punt endavant i un punt d’obrir la finestra i dir que la vacuna no soluciona el problema, no és la solució. La solució ha de ser que quan ens arribi un altre coronavirus, que segons diuen els experts ens arribarà, la recerca ens agafi molt més preparats. Que les seqüeles que deixa aquest virus, que són molt invalidants com es podrà veure a La Marató, tinguin remei. Hi ha moltes d’aquestes persones que han patit la malaltia que no tornaran a ser les mateixes per culpa del coronavirus i tot això s’ha d’investigar. La vacuna ens protegirà però hi ha tota una sèrie de conseqüències de la Covid-19 que ens acompanyaran durant molt temps i ens hem de protegir de mutacions i alteracions d’aquest coronavirus”, ha dit Mònica Terribas

Segons Laura Rosel, realitzadora d’“El matí de Catalunya Ràdio”: “Dos missatges molt importants en aquesta Marató. Per una banda, posar noms i cognoms a les xifres del coronavirus, persones a les quals els ha canviat la vida. Conèixer-les per nosaltres ha estat una de les coses més colpidores i diumenge se sabrà què ha estat aquesta malaltia de la mà dels que l’han viscut. I l’altre missatge important és que la pandèmia també ha demostrat que si no estem units, si no som solidaris els uns amb els altres, no ens en sortirem. Demostrar, com ho demostra La Marató, que superar la pandèmia és una feina d’equip.” 

Finalment Raquel Sans, presentadora del “TN Migdia” i directora dels últims programes especials sobre la Covid-19, ha dit: “Aquesta Marató ens acompanyarà i ens emocionarà. La malaltia ha tocat a tothom, d’una manera o una altra, i costarà no reconèixer-se en algun moment o altre des del minut zero. En un moment que hem d’estar aïllats, i no ens podem tocar o abraçar-nos, La Marató serà un acompanyament col·lectiu i un gran aprenentatge que esperem que ens porti més conscienciació.” 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s