El viatge musical, històric i emocional de “Cançó per a tu”, el nou telefilm de TV3

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

Des del 27 de gener es roda el telefilm “Cançó per a tu”, produïda per TV3 i Galápagos Media amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Compacto. Ambientada a la Barcelona del 1966, la dirigeix Oriol Ferrer i està protagonitzada per Candela Serrat, Nao Albet i Félix Herzog.

portada.jpgUna cortina negra cobreix un tros de façana del 69 del carrer Girona de Barcelona. Al darrere, com si es tractés d’un local clandestí, s’hi amaga el Cafè del Centre. Quan s’hi entra el que més sorprèn, ara que ja no es fuma enlloc, és com està d’emboirat l’ambient. Malgrat els cendrers plens de burilles, tot és mentida. El bar s’ha convertit en un plató de rodatge de “Cançó per a tu”.

01022018canco04.jpgPle com un ou de gent atrafegada, quan es roda només la veu de la Candela Serrat trenca el silenci. Canta “La cançó del lladre” mentre toca la guitarra. Interpreta la Laia, una jove cantautora que, als anys 60, estudia a la Universitat de Barcelona. Aquell és el primer dia que canta, la primera vegada que afronta la seva por i treu la veu en públic… Lluita pel seu camí. Davant seu, dos nois, l’Ignasi i el David, queden admirats en sentir-la per primera vegada. Aquest és l’inici d’un triangle d’amor i amistat que es mourà pels convulsos anys 60 i 70.

01022018canco03.jpg“Una història d’amor, d’amistat, de nova cançó i de reivindicacions polítiques i socials”, així la defineix Creu Rodríguez, productora executiva de TV3. La cadena és coproductora, amb Galápagos Media, de “Cançó per a tu”. S’encarrega de presentar a la premsa assistent el director d’aquest telefilm, Oriol Ferrer, que va dirigir una gran producció com “Descalç sobre la terra vermella”; la guionista Marta Grau i els actors protagonistes Candela Serrat, Nao Albet i Félix Herzog.

01022018canco20.jpg“És una història d’amor, un triangle d’amor entre tres joves estudiants a la Universitat de Barcelona dels anys 60”, explica Oriol Ferrer. “Una època en ple franquisme, en dictadura, on es desperten les ganes de viure, de llibertat, de revolta, la necessitat de reclamar llibertats perdudes… Enmig de tot aquest guirigall ple d’emocions ens centrem en tres personatges. Un és l’Ignasi (Félix Herzog), el més sindicalista, el més lluitador, el més aferrat a la terra… L’altre és el David (Nao Albet), un noi de bona família de Barcelona que representa la burgesia catalana d’aquells temps. És el personatge ideòleg, el cervell amagat. I la punta de llança és el personatge de la Candela Serrat, la Laia, una cantautora que viu a Barcelona en una residència. Ella, per la seva fortalesa, les ganes de tirar endavant i per la dificultat que tenien les dones per estudiar i per expressar-se lliurement, s’acaba convertint en el focus d’atenció d’aquests dos amics.”

Cançó per a tu“A partir d’aquí construïm aquest triangle d’amor en aquests anys convulsos. Comencem al 66, amb la Caputxinada i quan es va formar el Sindicat Democràtic d’Estudiants. Viatgem per la Nova Cançó, la Cova del Drac, l’alta burgesia de Barcelona que es movia pel Boccaccio, la Gauche Divine amb els fotògrafs, escriptors i pintors que hi havia per aquell entorn i continuem el viatge amb ells fins als anys 70, amb els últims dies del franquisme, molt dur encara, i les darreres sentències de mort. I aquests personatges, ja més adults, es posicionen políticament per denunciar aquests fets”, continua explicant amb detall Ferrer. “El triangle d’amor creix des de la joventut fins a una edat més adulta i expliquem les emocions. És una pel·lícula que parla de sentiments, de sensacions, d’emocions… de l’amor, en definitiva, en un entorn important en la història de Catalunya i d’Espanya. I el que volem és emocionar, arribar a l’espectador i que entengui tot aquest sentiment profund que és l’amor i l’amistat.”

“És una història original que està pensada com un homenatge a tota una generació. La generació dels meus pares que van viure aquells temps… Ho hem sentit tants cops a casa i hem vist aquells vinils de Serrat, de Lluís Llach, de la Nova Cançó. És un homenatge a tota aquella gent que va creure en uns ideals en un moment de lluita tan important”, explica Marta Grau, guionista de la pel·lícula.

01022018canco12.jpg“Cançó per a tu” és el títol d’aquest telefilm que s’estrenarà l’últim trimestre del 2018. També és el nom del tema central de la seva banda sonora. Un cançó original escrita per Ivette Nadal i que actua com a fil conductor del que va passant en la ficció. “Al llarg de la història es va escrivint una cançó d’amor. L’escriu el personatge de la Candela dirigida a un o a l’altre o a tots dos nois. Un tema que es comença a escriure als anys 60 a l’habitació de la residència on viu la Laia mentre estudia, i que s’acaba d’escriure als 70 en un cap de setmana llarg en una casa a la platja. En el procés de creació de la pel·lícula se’m va ocórrer parlar amb la Ivette (Nadal), ja que m’agrada el seu treball tant com a poeta com a cantautora. Li vaig proposar fer aquesta cançó i ens ha escrit ‘Cançó per a tu’”, explica el director Oriol Ferrer.

Que Candela Serrat, filla de Joan Manuel Serrat, un dels representants de la Nova Cançó, sigui protagonista de “Cançó per a tu” no té res a veure amb el seu cognom. “Ella és aquí per les seves aptituds com a actriu”, comenta Oriol Ferrer. “No teníem ningú clar abans del càsting. Volíem gent jove amb qualitat i d’aquí. També era requisit que la protagonista pogués cantar, ja que no teníem previst doblar. Ella va fer el càsting i ho vam veure clar. El fet que sigui filla de qui és encara em donava una seguretat més absoluta, coneix aquesta història millor que qualsevol altra perquè ho ha viscut a casa seva i ho ha vist reflectit en el seu pare.”

01022018canco07.jpg“Sí, l’he comentat amb el meu pare”, contesta Candela quan li pregunten si ha parlat amb Joan Manuel Serrat del projecte. “De fet vaig demanar més informació sobre la Maria del Mar Bonet o sobre la Guillermina Motta… És important perquè el personatge és femení, no deixa de ser una dona, en la mateixa època, amb la mateixa reivindicació, les mateixes idees, però una dona als anys 60. Per la nostra banda també hem buscat informació. No volíem crear uns personatges que acabessin sent una imitació absoluta d’alguna persona real perquè llavors la història seria diferent, seria la història de Guillermina o de Maria del Mar… I no, els personatges són una idea de molta gent que en aquell moment va fer coses molt importants”, explica Candela Serrat, en el que és el seu primer paper en un film per a televisió i el retorn a TV3, “casa seva”, diu.

Cap dels tres actors han viscut aquesta època que els toca interpretar. Han fet recerca en cinema i documentals.  “L’Ignasi és el que porta una lluita més activa i, evidentment per estar a l’alçada d’aquest tio m’havia d’endinsar una mica en la política. Fins i tot vaig parlar amb un professor meu d’institut, el meu professor d’història, perquè em fes una classe exprés”, explica Félix Herzog quan els seus companys l’acusen de ser el que passa més enllaços amb documentals de referència.

Nao Albet, a qui es pot veure ara mateix a la sèrie revelació de TV3, “Benvinguts a la família”, torna a interpretar un personatge d’època. “A mi sempre m’agrada molt posar-me a la pell de personatges d’altres èpoques. És un repte interpretatiu ja que tenen una manera de parlar i de moure’s diferent de la d’avui dia.”

Cançó per a tuEl cinema de Truffaut o Godard i tots els creadors de la Nouvelle Vague han estat les referències cinematogràfiques d’Oriol Ferrer: “Expliquen molt bé aquella època, d’una manera molt lliure, molt salvatge… D’alguna manera nosaltres també, més modernitzat i portat a l’actualitat, a nivell de direcció hem volgut que els personatges siguin lliures i m’he inspirat en aquest cinema europeu dels anys 60.”

“Cançó per a tu” es rodarà bàsicament a Barcelona fins al 16 de febrer. També es rodarà dos dies a Reus, concretament al Teatre Fortuny, que serà l’espai del concert final de la Laia. I dos dies més a Llavaneres. Oriol Ferrer destaca la importància de poder gravar en llocs reals, com a les galeries de la Model, o de poder reproduir la Caputxinada al mateix monestir dels Caputxins de Sarrià on va passar tot i on han pogut parlar amb testimonis que els han pogut explicar com ho van viure.

“Cançó per a tu” també ha fet crides de figurants per rodar dues de les seqüències més importants del film: les manifestacions del febrer del 76 i una reunió de l’Assemblea de Catalunya.  Ahir, 4 de febrer, va ser el primer d’aquests rodatges i diumenge que ve serà el segon.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: