Talent i risc: protagonistes de La Temporada 2017-2018 del Grup Focus

Text- Redacció- Premsa Grup Focus. Foto – Paco Amate. 
L’Antiga Fàbrica Damm ha estat l’escenari de presentació de la 31 temporada teatral del Grup Focus, celebrat aquest dijous 7 de setembre. Un total de 45 espectacles, protagonitzats per 187 artistes de primer ordre de l’escena nacional, pujaran als escenaris del Teatre Romea, el Teatre Goya, el Teatre Condal i La Villarroel durant els pròxims mesos. L’acte ha estat conduït pel president de Focus, Daniel Martínez de Obregón, i ha comptat amb les intervencions dels directors artístics dels respectius teatres del grup: Josep Maria Pou (Teatre Goya), Carles Canut (Teatre Romea), Tania Brenlle (La Villarroel) i Jordi González (Vicepresident d’Art i Continguts de Focus).
Foto – Copyright: Paco Amate.
Segons ha explicat el president de Focus, la temporada 2017-2018 de Grup Focus està «plena de projectes il·lusionants que ens mantenen arrelats a la nostra marca artística». L’organització destinarà un pressupost d’11 milions d’euros a l’activitat artística de la seva 31ª temporada teatral, que inclourà tretze produccions pròpies i set coproduccions i comptarà amb la participació de vint-i-cinc companyies actives.

Teatre Condal

Comèdia, música i màgia de qualitat ompliran el Teatre Condal aquesta temporada amb «grans propostes teatrals que seduiran el gran públic», ha explicat Jordi Gonzalez, vicepresident d’Art i Continguts de la productora. El pròxim 20 de setembre, la sala obrirà temporada amb DESCONCERTO la nova aventura musical de Jordi Purtí i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Seguidament, presentarà Los vecinos de arriba, l’exìt de Cesc Gay  que estarà protagonitzat per Eva Hache. El tribut de dansa urbana a la música de James Brown de Brodas Bros, Block Party, arribarà al Condal a partir de l’1 de novembre. 25 Il.lusions, la celebració dels 25 anys sobre els escenaris del Mag Lari, s’estrenarà durant les festes de Nadal. El teatre tancarà la temporada amb una gran aposta: El fantasma de Canterville, una versió signada per Joan Yago basada en el conte més famós d’Òscar Wilde. Joan Pera protagonitzarà el muntatge, que estarà dirigit per Josep Maria Mestres.

Teatre Goya

Per a Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Goya, el risc és una de les claus de la nova temporada del teatre. «Hem fet una programació amb la intenció de qui no arrisca no pisca», ha declarat Pou. Tornen tres reposicions exitoses: el Don Joan més descarat de la mà de David Selvas i protagonitzat per Julio Manrique; Incendios, dirigida per Mario Gas i protagonitzada per una gran Núria Espert, que debutarà sobre les taules del Goya; i Art, el fenomen teatral protagonitzat per Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva que «va néixer al Goya i tornarà al teatre després d’una intensa gira», segons ha indicat Pou. Durant l’època nadalenca, Lolita Flores tornarà al teatre per presentar la comèdia Prefiero que seamos amigos. I, a partir de mitjans de gener, el Goya estrenarà la gran aposta de la temporada: Moby Dick, una versió de Juan Cavestany del clàssic d’Herman Melville que reunirà un tàndem artístic de primer nivell: batuta d’Andrés Lima i  Josep Maria Pou com a Capità Ahab.

La Villarroel

La creació contemporània nacional i internacional continuarà sent el mantra de la programació de La Villarroel durant la nova temporada. Segons ha explicat Tania Brenlle, directora artística de la sala, «les relacions humanes en totes les seves versions seran el denominador comú dels muntatges que s’exhibiràn a La Villarroel». La temporada 2017-2018 començarà amb La calavera de Connemara de Martin McDonagh, una comèdia negra irlandesa d’amor i ossos dirigida per Iván Morales i protagonitzada per un binomi artístic d’alt voltatge: Pol López i Oriol Pla. Les noies de Mossbank Road, una coproducció de Bitò i La Villarroel, arribarà a la sala a partir del 5 de desembre, una enginyosa comèdia sobre l’amistat escrita, dirigida i protagonitzada per dones. El final de la temporada vindrà marcat per l’estrena de dues coproduccions amb dues companyies de trajectòria consolidada: Bull, amb Sixto Paz i Fairfly, de La Calòrica. Per a la nova temporada la sala renova també l’aposta pel cicle l’OffLaVillarroel, que durant els pròxims mesos acollirà dos espectacles sorprenents: Inestable, de la companyia argentina Sutottos; i Mos Maiorum, una coproducció de l’Antic Teatre i el CAET-TNT.

Teatre Romea

«Quan semblava que Carles Canut ja ho havia fet tot, avui presenta la nova programació del Teatre Romea», ha comentat orgullós Daniel Martínez. La temporada del teatre arrencarà amb Ahora todo es noche , una coproducció amb La Zaranda amb què se celebren els 40 anys de la companyia històrica. Seguidament presentarà dos èxits signats per Alberto San Juan: España ingobernable i Autorretrato de un joven capitalista español, que s’exhibiran durant el mes d’octubre. El laberinto mágico de Max Aub, dirigida per Ernesto Caballero amb producció del Centro Dramático Nacional, arribarà al Romea a partir del 26 d’octubre. A partir del 10 de novembre el Romea acollirà Calígula, que arriba al teatre després d’un gran èxit al Grec 2017 Festival de Barcelona i al Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida. El 2017 acabarà amb l’estrena d’Adossats, la quarta incursió en l’escriptura teatral de Ramon Madaula, amb direcció de Jordi Casanovas i protagonitzada per un repartiment àmpliament reconegut. Durant el mes de març el Teatre Romea acollirà Troyanas, una producció del Teatro Español dirigida per Carme Portaceli i protagonitzada per una magnífica Aitana Sánchez-Gijón. El darrer espectacle de la temporada serà la tragèdia clàssica Èdip de Sòfocles, que reunirà a Oriol Broggi i Julio Manrique.

Balanç de la temporada 2016-2017

Daniel Martínez ha fet un balanç molt positiu de la temporada anterior, en què Focus ha consolidat les línies artístiques dels diferents teatres i ha mantingut la qualitat artística i el compromís cultural que caracteritzen a l’organització. Durant aquesta, el Grup Focus ha fet onze produccions pròpies i vuit coproduccions, quatre i dues d’autoria catalana, respectivament. A més, set dels muntatges de la temporada 2016-2017 han tingut una presència important a la cartellera de Madrid i en gira, a la resta de l’Estat espanyol. Les produccions Focus han atès la xifra de 391 «bolos» en el conjunt del territori català i espanyol.
Durant la temporada 2016-2017 els quatre teatres del Grup Focus a Barcelona han programat  quaranta espectacles i han ofert un aforament de 617.000 butaques en un total de 1.200 representacions. Martínez ha remarcat que un total de 359.545 espectadors han gaudit de la programació oferta des dels teatres del Grup Focus durant la temporada anterior, fet que suposa un increment del 5% (17.000 espectadors) respecte a la temporada 2015-2016. La recaptació total de la temporada 2016-2017 ha estat de 6.234.335 €, 286.000 més que en l’exercici anterior.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: