Arquillué: «Art parla de la dificultad de posar-se en la pell de l’altre»

Text – Redacció-Premsa Focus. Foto – Premsa Focus.
A partir del 20 d’octubre el Teatre Goya acull un dels fenòmens teatrals més internacionals: Art de la dramaturga francesa Yasmina Reza. Estrenada el 1994 a París, Art és una comèdia intel·ligent i enèrgica sobre l’art i el valor de l’amistat. Jordi Galceran signa l’adaptació del text i Miquel Gorriz és l’encarregat de la direcció d’aquest espectacle. Un quadre en blanc i el preu de la seva adquisició posarà a prova l’amistat de tres homes, interpretats per tres grans noms de l’escena catalana reunits per primera vegada damunt de l’escenari: Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva, que semblava impossible de trencar.
Foto - Premsa Focus.
Foto – Premsa Focus.

Durant la presentació de l’espectacle, que va tenir lloc aquest dimarts, el director artístic del Teatre Goya, Josep Maria Pou, es va mostrar orgullós d’incloure Art com a plat fort de la present temporada del teatre. «L’obra de Yasmina Reza és un dels grans clàssics del teatre contemporani del segle XX», va destacar Pou, qui va protagonitzar la versió d’Arte dirigida per Josep Maria Flotats l’any 1998. Segons Pou, aquesta peça ha creat un gènere teatral nou que fuig de la comèdia de bulevard lleugera i aposta per una comèdia intel·ligent, protagonitzada per personatges masculins, urbans, que reflexionen sobre temes com el valor de l’amistat i les relacions personals. L’èxit d’Art rau en el fet que «és una funció perfectament escrita, que tracta temes actuals i connecta amb el públic», va explicar el director del Teatre Goya. «I, per damunt de tot, parla de la por a quedar-se sol, a ser exclòs, que és el gran mal del segle XX», va afegir.

Miquel Gorriz, director de l’espectacle, va explicar que la proposta que s’estrena oficialment al Teatre Goya el pròxim 26 d’octubre és un muntatge encarat amb seriositat i respecte envers el text de Yasmina Reza, i defuig la successió d’esquetxos. «Hem volgut extreure tota la teatralitat a la comèdia de Reza per donar el màxim relleu al joc teatral que s’estableix entre els tres actors», va aclarir. La tasca de Gorriz ha estat assumir la partitura d’aquest engranatge perfecte que és Art i trobar l’efectivitat de les paraules i els silencis. «És tan important allò que es diu com allò que no es diu», va indicar Gorriz. Per aquest motiu la seva proposta és «un muntatge honest, coherent, no convencional i amb forta personalitat». Amb Art Miguel Gorriz celebra els seus 30 anys en l’ofici teatral.

«Hem convertit el magnífic conte de Yasmina Reza en una partitura d’emocions», ha explicat Lluís Villanueva, que interpreta el paper de Sergi a l’obra. Per a l’actor, Art mostra com es transforma la gent al davant d’un quadre blanc. «Tothom queda exposat i només s’hi pot enfrontar des de l’honestedat», va afegir. La compra d’un quadre blanc de 200.000 € per part del seu personatge és, segons Villanueva, el «fetitxisme portat a l’extrem, el gran mal de la nostra societat».

image6
Francesc Orella, que trepitja per primera vegada l’escenari del Teatre Goya, va confessar estar molt engrescat amb aquest espectacle. Per a l’actor, Art és «una comèdia deliciosa que compta amb un llenguatge brillant». «És un tipus de text que dóna valor a la paraula i dóna sentit al fet de fer teatre», va assegurar.

Feia 16 anys que Art no es representava a Barcelona i per a Pere Arquillué val la pena recuperar-la «hi ha una generació que no ha gaudit d’aquest clàssic», va declarar. Rellegint aquesta obra, l’actor va descobrir que va molt més enllà de la comèdia i «parla de la dificultat de posar-se a la pell de l’altre i d’un problema tan important d’avui en dia com és la incomunicació».

L’espectacle va iniciar funcions al Festival Temporada Alta el passat 8 d’octubre i farà temporada al Teatre Goya fins al mes d’abril de 2017. Després està previst que realitzi una intensa gira per Catalunya.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: