Presentació de la docuficció de TV3, “Jo, Ramon Llull”, que s’estrenarà l’11 de setembre

el

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

Aquest dilluns a la tarda s’ha presentat a la Filmoteca de Catalunya la docuficció “Jo, Ramon Llull”, que s’estrenarà l’11 de setembre, a les 22.00 a TV3. Després de la presentació a la premsa, s’ha fet la preestrena de la producció davant d’una sala plena de públic, presidida pel conseller de Cultura, Santi Vila, i la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach.llull portada

“Jo, Ramon Llull” és una coproducció de TV3, Batabat i La Xarxa que commemora el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull (1232-1316). El llargmetratge mostrarà als espectadors la vida de Llull i el món medieval que li va tocar viure. La cinta uneix en una única peça una part de ficció sobre la seva biografia i una part documental, presentada per Antoni Tortajada.

A l’acte, hi han assistit Jaume Peral, director de TV3; Xavier Díaz, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); Marc Roma, productor de Som Batabat; els directors Antoni Tortajada i Joan Gallifa, i els protagonistes, Jordi Bosch i Roger Casamajor. També hi han participat l’actor Dafnis Balduz, intèrpret de Simó de Puigcerdà; Lola Badia i Borja de Riquer, a la direcció històrica de la producció; els guionistes Eloi Vila, Gemma Sanz, Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès.

_DSC0091 _DSC0061

El director de TV3, Jaume Peral, ha obert la roda de premsa destacant la creació de patrimoni audiovisual de la cadena: “És una de les funcions que ha de tenir una televisió pública, i nosaltres ho tenim com a prioritat. Hem aprofitat que aquest any és el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, i hem volgut dedicar un llargmetratge a aquest escriptor i filòsof mallorquí que va tenir una intensa vida en una època excepcional per a la història medieval europea i per a la història de Catalunya. Ho fem a través d’un gènere que ho fa accessible a tots els públics, molt amè, que combina una part de documental i una part ficcionada”.

Per part de l’ICEC, Xavier Díaz ha posat de relleu la innovació en el format que suposa “Jo, Ramon Llull” enmig d’una producció amb molta tradició en els documentals: “És d’un gènere que és una hibridació entre el documental i la ficció, que permet fer divulgació de manera més entenedora i pedagògica, perquè aquesta història arribi a tots els públics”. Díaz també ha destacat “el compromís de les administracions de mantenir de manera ferma el suport a produccions de qualitat que es facin al nostre país, ja que és una tasca important difondre i posar en valor la nostra història i els nostres autors”.

Pel productor de Som Batabat, Marc Roma, el repte que va comportar el projecte per a  l’equip va ser “fer real el personatge, mengívol per a l’espectador i apte per a tots els públics. L’objectiu era fer que la ficció tingués una dimensió pròpia i fos una peça independent del documental”. Roma ha afegit que “a partir d’aquest projecte, després d’una feina intensa i gratificant, creiem que hem posat on toca el personatge de Ramon Llull”.

L’actor Jordi Bosch, que ha fet el paper de Ramon Llull a la maduresa, s’ha mostrat satisfet d’haver pogut interpretar un personatge “impressionant per tot el que representa”, amb modèstia i honor per enfrontar-se al que ell defineix com “un home molt tossut, orgullós i amb una personalitat molt forta, capaç de convèncer tothom”.

Per altra banda, Roger Casamajor, que interpreta l’etapa del jove Llull cortesà, l’ha definit com “un superdotat de l’època amb una sèrie d’inquietuds intel·lectuals que fa que vagi per altres camins. A partir de moment d’il·luminació, trenca amb la seva vida establerta i se’n va a conèixer món, amb l’objectiu de demostrar de manera científica que el seu Déu era el veritable”.

Els directors de “Jo, Ramon Llull”, Antoni Tortajada i Joan Gallifa, reconeixen que el primer repte del projecte va ser investigar com era Ramon Llull: “Tot i que en sabíem alguna cosa, ens vam submergir en la vida de Llull i ens vam documentar amb les obres que havia escrit per descobrir el caràcter d’aquest personatge”. En aquest aspecte, van tenir l’ajuda de la historiadora Lola Badia, a la direcció històrica de la producció juntament amb Borja de Riquer.

D’una banda, Badia ha destacat el caràcter fort i la capacitat intel·lectual extraordinària de Llull com a líder d’un equip que el va ajudar a escriure la seva obra. De l’altra, Borja de Riquer ha afegit que Llull va ser un personatge excepcional per la seva època, el segle XIII, “en què va arribar a tenir molts contactes i influències a Europa i la Mediterrània. En un moment de canvis, és una persona pragmàtica que té l’habilitat de saber on s’ha de situar en cada moment”.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s