Àngels Bassas: “El sexe és un potent detonador de moltes emocions i on es deixen anar moltes coses”

Text i Fotos – Albert Roca.

L’actriu catalana Àngels Bassas ha publicat la seva primera novel·la Dóna’t –Edicions 62-.  És una novel·la, entre autobiogràfic i fictici on  explica la història d’una actriu que està de gira per les espanyes amb la seva companyia i es troba atreta per un desconegut. Al llibre es pot gaudir i entrar en el marevellós món del teatre, de la vida dels actors, de les inseguretats, els egos, les manies, les adiccions, un món a vegades a ulls dels espectadors fascinant, però que internament és una professió dura, inestable i a vegades poc valorada. Àngels Bassas es dóna al 100% en aquesta novel·la, la primera per adults. ens capbussa en els somnis i les fustracions d’una actriu, una dona que vol viure la vida real i professional, intensament i sense reserves, com és ella. Aquesta novel·la va quedar finalista del Premi Josep Pla.

angels portada bis

Preg. ¿T’ha resultat meny complicat endinsar-te en el món literari,  després d’haver escrit contes i ser actriu?

Com empordanesa que sóc tinc universos molt surrealistes, i puc anar en diferents àmbits. L’univers d’aquesta novel·la el vaig escriure fa 13 anys, però anava en un  terreny més intim i per això del pudor no ho ensenyava. I vaig decidir tenir el coratge de revisar-ho, paral·lel al personatge.

Preg. ¿I com et vas plantejar fer-ho?

Jo funciono per plaer, per gust, i tot el que escric ho faig per necessitat, sense una idea preconcebuda. En aquesta novel·la volia parlar molt de l’ofici de l’actor i parlar de la vida. És una novel·la molt vitalista, compromesa i valenta. Parlar de la gent que té coratge i fe. Una aposta per les persones que valen la pena.

Preg. En el llibre reivindiques als actors, on els mostres en el seu món quotidià

És un ofici molt dur. Et poses molt en perill. La transformació que fas, oblidar-te de tú mateix i haver de pujar a l’escenari quan has tingut una malaltia, o has perdut un familiar. Això és gran. Hi ha una recerca d’entendre millor a l’ésser humà.

angels 3

Preg. I aquesta capacitat que té l’actor de viure altres persones

I fixa’t, el bon actor és molt sincer. Tot el que li passa per dins li surt per fora, i de transmetre-ho a l’espectador. I el que més em fascina és que ara tinc la doble vessant de transmetre coses des de l’escenari  i des del que jo escric. No ens fem rics, però a nivell personal tot el que estic fent m’està enriquint moltíssim.

Preg. Continuant amb l’actor… que es posa en la pell d’altres

Parlo de l’empatia, la capacitat de posar-se en la pell d’un altre i et fa veure les coses de diferents punts de vista. I això em fascina molt d’aquesta professió. Aquest acostar-se a l’ésser humà de manera directa.

9788429775099

Preg. ¿Com et definiries com actriu?

Sóc molt disciplinada i apassionada. Als meus alumnes els parlo de la combinació de la bona tècnica i la cultura del treball. La implicació es fonamental. Un cop estic als assajos ja he fet el treball de disciplina, i de preparar-me i un cop ho faig sóc molt oberta a tot.

Preg. En la novel·la hi ha molt d’erotisme

Estic gratament sorpresa, ja que que la gent em dóna les gràcies per haver parlat del desig vital i sexual d’una dona. Però no és una novel·la eròtica, parla de les relacions. La protagonista és valenta, coratjosa i decideix canviar les coses que no estan bé a la seva vida.

Preg. El sexe de la protagonista li fa endinsar-es en terrenys desconeguts

El sexe és un potent detonador de moltes emocions i on es deixen anar moltes coses. A la novel·la es veu la gran personalitat d’aquesta dona i altres personatges, que s’arrisquen per donar-se per les coses que valen la pena. I això implica valentia. perquè a vegades fa mal donar-se. Donar-se al saver coneixe’t i en les tries que fas.

angels portada

Preg. Com a escriptora com veus la possiblitat de canviar les coses en les situacions de ficció

La Pina Bausch deia que els creadors podíem millorar la realitat. Pots inventar la història perfecta. En la novel·la hi ha la història d’aquesta dona amb un home desconegut. És ficció. Però qui diu que això no pot ser possible?. Parlant d’aquestes coses es poden canviar els àtoms, perque la realitat es transformi. I per això penso que aleshores l’escriptor gairebè és un mag.

Preg. Cada capítol l’inicies amb una cita. ¿ Per què ho has fet?

En cada capítol hi ha una petita cita de molts autors, que són referents meus, I que d’alguna manera tenien a veure amb el capítol, amb la idea principal.

Preg. ¿I això ho havies fet quan vas iniciar la novel·la fa 13 anys?

És el que tenen les bones coses que dóna el temps, com el bon ví. Durant 13 anys he tingut molt de temps per donar uns tombs, canviar coses, millorar-ho i lo de les cites és un exemple.

angels 2

Preg. En el llibre parles sense embuts sobre aspectes del món que t’envolta

És una novel·las molt sincera. Hi ha un punt de crítica en això que  t’hagis de vendre en el producte més que la feina en sí. Jo vinc de la cultura del treball. Això de la superficialitat i la pose no m’agrada. Quan vaig escriure el llibre fa 13 anys parlava d’ un cert periodisme que jo he vist. Quan no coneixen gaire del que parlen i aleshores fan la crítica i això és dur. Pensant que hi ha molts actors que malviuen, tenint en compte que vivim una mica d’aquesta cosa que imfla l’ego, que són les 4 ratlles que surten al diari dona molt a l’actor.

Preg. Per finalitzar. ¿Tens previst nous projectes literaris?

De la mateixa manera que em diuen que sóc una actriu polifacètica, en l’escriptura em passa el mateix. Escric contes infantils amb el Patatus, puc escriure una cosa tant atrevida com “Dona’t” i ja estic ecrivint una cosa completament diferent. No sé si hi haurà una definició de la meva manera d’expressar-me amb aquests canvis. Sóc una mica com una dona del renaixement, que eren capaços d’excel·lir en diferents camps.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s