‘I CAPULETI E I MONTECCHI’, la producció mes intensa de «Romeu i Julieta» arriba al Liceu

Text – Redacció-Premsa Liceu. Fotos – Premsa Liceu.

I Capuleti e i Montecchi, de Vincenzo Bellini, és una tragèdia en dos actes amb el llibret de Felice Romani –també autor de Giulietta e Romeo per a Vaccai- que sorgeix de l’obra de Zingarelli Giulietta e Romeo, referència a la Itàlia de principis del segle XIX. Aquesta òpera, que es podrà veure al Liceu el dia 17 de maig després de 31 anys, és una de les versions més apassionades i concentrades del drama dels amants de Verona que en aquesta producció llueix un espectacular vestuari dissenyat per Christian Lacroix. La direcció musical de Riccardo Frizza, que debuta al Gran Teatre, es barreja amb una direcció d’escena amb “cap «espectre» elisabetí, pocs incisos, un gest agosarat, apassionat i inspirat, dramàtic i enèrgic com aquesta fi contundent i seca com una bufetada”, assenyala Vincent Boussard.26990559655_629c816907_k portada

La mezzosoprano Joyce DiDonato, recentment guardonada amb el premi Grammy 2016 a la millor cantant clàssica, i Sílvia Tro interpretaran el rol de Romeo, conjuntament amb Patrizia Ciofi i Ekaterina Siurina, que encarnen Giulietta. El llibret no és, en cap cas, una adaptació del Romeo and Juliet de Shakespeare; no obstant això, es nodreix de les mateixes fonts que el dramaturg anglès va utilitzar per al seu propi drama, tot remetent-se també a la tradició poètica. El repartiment es completa amb Antonio Siragusa i Celso Albelo com a Tebaldo, Simón Orfila com a Lorenzo i Marco Spotti com a Capellio.

26385083134_71d16f22ee_k

El vestuari és una de les peces clau de I Capuleti e i Montecchi, amb l’espectacular disseny de Christian Lacroix. Segons Lacroix, els seus dissenys sempre han destacat pel seu aspecte teatral. És per això que han estat molt exitosos en aquesta producció. Boussard i Lacroix porten uns 15 anys treballant i el dissenyador “ha intentat escoltar Boussard i il·lustrar la seva fantasia”. La llibertat de Lacroix per dissenyar ha estat total “fent una barreja de nous i antics patrons que revelen l’interior ocult i fràgil dels personatges”.

26716779060_81f3be4813_k

 La breu ària de Romeo “Deh tu, bell’anima” és un dels moments més destacats de l’obra, en què Bellini, tot i conservar alguns elements del bel canto inicial –com el fet de pensar un rol masculí per a una mezzosoprano-, fa un pas més cap a l’alliberament de la melodia respecte el ritme: les evolucions vocals de Giulietta i les de Romeo van causar l’impacte previsible que va donar al compositor un prestigi immens.

Capuleti e i Montecchi es va estrenar al Teatro de la Fenice de Venècia el 1830 i, 24 anys després, es va poder veure al Gran Teatre del Liceu on s’ha representat 24 vegades, l’última el març de 1985 amb Agnes Baltsa com a Romeo i Alida Ferrarini com a Giulietta.

26716771070_3eff395afe_k

Activitats complementàries

Aquest mes de maig i per primera vegada, una galeria d’art col·labora amb El Gran Teatre del Liceu amb una exposició única amb motiu de l’òpera de Bellini I Capuleti e i Montecchi. L’exposició, titulada Quadres per a una òpera, obrirà les visites al balcó Foyer a partir del 17 de maig i fins l’1 de juny i oferirà visions actuals dels Romeus i Julietes dels nostres dies  que segueixen trobant impediments al seu amor per motius de races, religions, sexes, raons socials o de qualsevol tipus. El Quatre és la galeria que ofereix aquestes peces que indicaran el nom de l’artista i la tècnica emprada, però no el títol per no condicionar a l’espectador a l’hora d’imaginar la història.

Salveu Romeu! És un joc de pistes al voltant de l’òpera de Romeu i Julieta: I Capuleti e i Montecchi de Bellini que recorre diferents establiments de Ciutat Vella. Tota la família pot participar en aquesta iniciativa, que es va iniciar amb Otello, i que romandrà activa els caps de setmana del 7 al 29 de maig (horaris aquí). El joc consisteix en trobar l’antídot perquè Romeu no mori després de prendre’s el verí. Per més informació, inscripcions i premis: aquí

Més After Opera a I Capuleti e i Montecchi de la mà de Courvoisier. El proper dia 28 de maig el públic podrà allargar l’experiència de l’òpera un cop finalitzada la representació amb un refrigeri al Saló dels Miralls. Les fruites seran les protagonistes d’aquestes tres begudes estrella per a tots els que vulguin gaudir d’una experiència completa: Smash de pera i vainilla, Sour de poma i Cooler de taronja amarga. La bohème i Die Zauberflöte, els dos últims títols de la temporada, també tindran dies After Opera –s’anunciaran els dies a cada presentació- on no només romandrà obert el servei de restauració del Teatre, sinó que el públic també podrà gaudir d’un cocktail gentilesa de Courvoisier.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: