Presentació “Companys 75”

el

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Valentí Fainé.

Ahir dilluns a la tarda, a la Filmoteca de Catalunya s’ha presentat la pel·lícula “13 dies d’octubre”, el documental “El viatge de Companys” i el llibre basat en aquest últim i que té el mateix títol, tot plegat per commemorar el 75è aniversari de la mort del president Companys.

comapnys portada

L’acte va començar amb la benvinguda del director de TV3, Eugeni Sallent, que ha volgut agrair i felicitar a tothom per la feina feta i ha dit estar molt content per poder presentar aquest projecte. Per Sallent “això mostra la tasca de divulgació històrica que fem com a televisió pública, i per tant és una enorme satisfacció poder ensenyar aquest treball en el prime time”.

companys pres ccma

A més del director de TV3, van assistir: Francisco Vargas, director de l’àrea de l’Audiovisual de l’ICEC; Marc Roma, productor de Batabat; Tono Folguera, productor de Lastor Media; Carlos Marques-Marcet, director de “13 dies d’octubre”; Toni Tortajada i Joan Gallifa, directors d’”El viatge de Companys”; Borja de Riquer, director històric d’”El viatge de Companys”, i Carles Martínez, actor que dóna vida a Companys en les dues produccions..

Antoni Tortajada i Carles Martínez
Antoni Tortajada i Carles Martínez

El film “13 dies d’octubre”,  una coproducció de TV3, Batabat i Lastor Media, dirigida per Carlos Marques-Marcet, transcorre durant els 13 dies que passen des que Companys és traslladat a Barcelona, presentat a la Capitania General de Catalunya, empresonat al castell de Montjuïc, jutjat i, finalment, afusellat. L’acció se centra en el debat que hi ha entre Companys, l’advocat que intenta defensar-lo i el règim franquista, que el condemnarà i intentarà evitar que esdevingui un màrtir i, per tant, un símbol per a Catalunya i les democràcies europees.

peli

Marc Roma ha volgut destacar que es tracta “d’un projecte de reivindicació històrica en què es pot veure la part emotiva i simbòlica del final del president Companys i també com es va anar forjant al llarg de la seva vida”

Per Tono Folguera el més important era “que fos un projecte especial i ambiciós, i per aquesta raó vam pensar en Carlos Marques-Marcet per dirigir-la”. I ha afegit que “el director ha arriscat tant a nivell tècnic com artístic.” I ha volgut destacar que “estem molt contents de les localitzacions, hem pogut gravar a tres dels llocs on es van produir els fets: el castell de Montjuic, la Capitania General de l’estat i la Generalitat”.

Carlos Marques-Marcet ha destacat la feina dels guionistes i ha dit que el projecte li va arribar per casualitat, però que el va motivar molt el fet de poder treballar amb Oriol Broggi. Ha afegit que “és tot un repte fer coses que no sabia fer, ha estat interessant rodar un tv movie”. Per Marques-Marcet “ha estat un rodatge molt bonic, en què hem pogut provar coses que no són les habituals com la llum natural, fer moltes tomes o tenir temps per assajar.

companys dire

TV3, Batabat i Lastor Media també coprodueixen “El viatge de companys”, un documental de dos capítols que reconstrueix el gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys a través de fragments dramatitzats, imatges d’arxiu i la intervenció d’un equip d’historiadors que analitzen i situen cada una de les històries sobre la vida del president. També s’ha presentat en aquest acte en que Antoni Tortajada ha explicat perquè han volgut fer aquesta docu-ficció “Companys era el personatge més odiat, fins que va ser afusellat i es va convertir en un màrtir, un heroi i un mite. I vam pensar que després de 75 anys de la seva mort, calia veure que hi ha darrera del personatge polític. A Company li va tocar viure els anys més complicats de les primeres dècades del segle XX”.

Borja de Riquer ha fet una introducció al personatge de Companys que es podrà descobrir en el documental en què “s’ofereix la complexitat de l’itinerari de Companys. Un home que s’implicava, que va cometre errades i encerts i que va haver de prendre decisions que no sempre van ser fàcils”. Ha afegit que “la vida de Companys va ser arriscada i el final tràgic”

Per Joan Gallifa “Companys va ser un home que va posar per davant els seus ideals a la resta de coses i al documental hem volgut aportar una mirada moderna i analítica d’un personatge controvertit”. A més ha dit que l’obra va adreçada a tots els públics”.

Justament del documental parteix el llibre “El viatge de Companys” que firmen Antoni Tortajada i Eloi Vila, editat per Rosa dels Vents i TV3 i que també s’ha presentat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s