Rodatge de la Tv Movie «La Xirgu, l’actriu». a Molins de Rei

Text – Redacció-Premsa Tv3. Fotos – Premsa Tv3.

Som al 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera i és la nit d’estrena de l’obra “Mariana Pineda” del desconegut Federico García Lorca. Malgrat que és un autor novell, Margarida Xirgu decideix tirar endavant la representació. La seva companyia, però, s’ha quedat sense teatre i sense moltes de les actrius.

13-03-2015   Xirgu-1-6 copia por

Aquesta és una de les escenes clau de la “TV movie”, dirigida per Sílvia Quer (“23-F, El dia més difícil del rei”, “Operación Jaque” i “Gran Hotel”) i coproduïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya, Televisió de Galicia, Zenit TV i Tito Clint Movies, amb la participació de l’ICEC, i Canal Sur, i amb la col·laboració dels Ajuntaments de Girona i Molins de Rei i del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei.

Visitem el rodatge que té lloc al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, ambientat com els de l’època; fosc i ple de fum. La companyia de Margarida Xirgu (Laia Marull) acaba de passar per una de les moltes dificultats que li donarà l’estrena de “Mariana Pineda” del desconegut Garcia Lorca, qui, a més, ve d’un fracàs i cap actriu, excepte Xirgu, vol representar els seus papers. L’intèrpret s’acabava de quedar sense teatre i, en l’afany de voler representar l’obra sigui com sigui, ha trobat un cabaret que ha quedat lliure; però que, alhora, fa que algunes integrants de la companyia es facin enrere.

Criden “acció” i enmig del pati de butaques en una de les taules hi ha la dona de Valle-Inclán que està embarassada, i es presta per suplir un dels papers. Tot i els seus neguits, de seguida la tranquil·litza l’elegant i jove García Lorca (Fran Perea). Luis Zahera, que dóna vida a Valle-Inclán, defineix el seu personatge com de “muy divertido”. Enfilat en una de les baranes del teatre, intervé i es crea una disputa matrimonial. El director para l’escena i dóna ordres als actors, que repetiran la mateixa escena durant tot el matí.

13-03-2015  Xirgu-1-16 copia

En un moment de descans parlem al bar del teatre amb Laia Marull, protagonista del film, que ha estat en contacte amb els nebots de Xirgu per crear el seu personatge: “Em van tranquil·litzar molt perquè ella era molt senzilla, em deien”, reconeix que el paper li “va fer molta il·lusió de seguida”, “Jo no sóc com la Xirgu, dona de teatre en majúscules, n’hi ha molt poques com ella”, ens deia sense perdre el somriure. L’actor malagueny Fran Perea, qui en els moments de descans no deixava la tecnologia enrere per fer fotos amb el mòbil a la premsa, reconeix la proximitat amb la prosa de Lorca “Te lleva a un lugar que entiendo muy bien: sentí morriña”. L’idioma no li ha estat un problema “me entero bien de todo, otra cosa es hablarlo” i mentre que en altres papers ha hagut de suprimir l’accent, en aquest “Puedo hablar en andaluz”, ens deia molt expressiu.

13-03-2015   Xirgu-1-9 copia laia

Laia Marull explica que el film representa “la lluita d’una companyia, capitanejada per Xirgu, per poder fer teatre”. La pel·lícula barreja fets reals amb ficció, per exemple, no van actuar en un cabaret, sinó al Teatre Principal de Barcelona, l’actual Teatre Goya, “Tot té la seva correlació amb la realitat; també van haver de canviar de teatre”, ens deia Laia Marull. Faustino Burrades, empresari de l’obra (Pere Ponce) és un personatge de ficció, però perfectament podria haver estat real, remarca Sílvia Quer, la directora de la “TV movie”.

A “La Xirgu, l’actriu” també hi ha històries d’amor, desamor i llibertat. El film mostra la difícil relació entre Xirgu, Lorca i Valle-Inclán, l’autor preferit de l’actriu fins que apareix Lorca. Marull ens explica que hi ha un “Paral·lelisme entre l’obra ‘Mariana Pineda’ i la història de la companyia”, la “Lluita de la Mariana i de la Xirgu per aconseguir fer l’obra i fer-la tal com és”, o “Amors no correspostos que també passen a la pel·lícula”. Zahera, intervé: “Valle tiene ciertos celos de este autor (Lorca) que, a más, se ve que va a triunfar”. Míriam Iscla, que encarna a Natàlia, l’assistent de Xirgu, comenta després que “la Xirgu ha passat a la història per ser l’actriu de Lorca”.

13-03-2015   Xirgu-1-18 copia

La directora ens explica una anècdota desconeguda de la relació entre Xirgu i Lorca: “La Xirgu va començar una gira per Sud-amèrica poc abans de començar la Guerra Civil i li va demanar a Lorca que s’hi afegís, però ell va dir que no. Si ho hagués fet, qui sap, potser no hauria mort afusellat”. Amb el franquisme, l’actriu s’exilia precisament a Sud-amèrica i mor a l’Uruguai el 1969.

S’han acabat les preguntes i els actors que fa hores que van perfeccionant la mateixa escena, passen al menjador del restaurant on es hi ha els companys d’equip.

La “TV movie” que es roda des del 2 de març a la ciutat natal de l’actriu, Molins de Rei, Baix Llobregat, i es completarà a Girona, durarà tres setmanes. Els escenaris seran el Teatre Municipal de Girona i el Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: