Salvador Macip: “El llibre “Els límits de la vida” transmet la passió i l’interès per la vida”

el

Text i Fotos Albert Roca. 

L’editorial La Galera ha tret a la llum el llibre Els límits de la vida, “una novel·la intensa que explica el concepte de la vida”, escrita a tres mans: David Bueno, autor de llibres de Biologia i Geologia per a l’ESO, Eduard Martorell, coordinador de l’àrea de Ciències de Text-La Galera i Salvador Macip, metge, investigador.

limits foto

El llibre té com a protagonista a la Lara, una noia que no ha fet els quinze i ja està de tornada de tot. Es debat entre la vida i la mort. Un brot de la seva malatia l’ha deixada a la UVI, sola, per passar una nit que pot ser decisiva. Però a la sala hi ha la Carme, una doctora que no havia vist mai, que comença a explicar-li una història apassionant: la història de la vida mateixa.

Hem parlat sobre el llibre i els temes que planteja, amb un dels tres autors, en Salvador Macip.

limits 1

 Preg. Veu tenir clar l’edat de la protagonista, per poder plantejar les preguntes filosòfiques i sobre la ciencia?

Voliem buscar una noia que fos jove però que no fos nena, i que ja tingués inquietud per fer certes preguntes. Un altre questió és la seva situació, al voltant de l’adolescència i que viu una situació límit per la seva malaltia: L’excusa perfecta per fer sortir una serie de temes.

Preg. Ha suposat un repte per tú fer aquest llibre?

Per descomptat. Jo sempre em proposo reptes i aquest ha estat un bon exemple. Al principi el llibre havia de centrar-se sobre l’explicació sobre la vida, i després des de l’editorial, ens van plantejar si tot això es podia convertir en una novel·la. I em va motivar.

Preg. El llibre està dirigit a tots els públics, no?

Al principi el llibre estava dirigit principalment als universitaris, però a nivell científic el nostre interès era arribar al màxim de gent possible, de 0 o 99 anys. I com a divulgador considero que era important. Per això havíem de transmetre les idees en un llenguatge que s’entengui, amb metàfores, i que s’enganxi la gent.

Preg. Cada dia sorgeixen temes relacionats amb la ciència i la biología en les notícies. Això podia ajudar a que la gent estigués més proper al contingut del llibre, no?

És cert que actualment hi ha un gran interès per la biologia, amb temes com els clons, la medecina regenerativa, perquè surt en molts espais. La gent ja té un coneixement bàsic, han sentit parlar d’això. Per això penso que són necessaris llibres com aquest, que ajudin a posar la ciència al costat de la gent. Trencar aquesta barrera em dóna una gran satisfacció. És la millor recompensa. Amb temes científics el públic pot fer-se preguntes de questions fonamentals.

limits 2 copia

Preg. Es plantegen preguntes sense donar una resposta absoluta

Penso que el més important no és donar una resposta concreta o absoluta sinó que el públic pugui trobar les seves pròpies conclusions. Això es fonamental.

Preg. Una de les questions que es parlen és l’immortalitat

La pervivència de la vida és un tema que sempre ha fascinat. I fixa’t em . Jo tinc al laboratori cellues d’una dona que va morir fa 50 anys. Podríem dir que és una forma estranya d’immortalitat, ben diferent de la que plantejaven els clàssics.

-Preg. Per respondre sobre la immortalitat ha tingut un paper històric la religió, com planteja el llibre

Totes les cultures arriben a la mateixa conclusió sobre el destí de la vida. I el concepte de Déu justifica moltes coses. Tots compartim una serie de preocupacions transculturals, com la caducitat de la vida, i al voltant d’això les diferents cultures han anat parlant de questions similars. Però la realitat és que Déu no ha creat a l’home sinó que l’home ha creat a Déu, que amb aquesta creació es vol respondre a una càrrega existencial.

lmits 3

-Preg. Pot comprendre que hi hagi científics que creguin en Déu?

Conec a molts científics religiosos, i això és possible sempre que no es pugui creuar el limit de cadascú. No hi ha cap problema amb això. Són temes que poden anar per separats i són compatibles.

-Preg. Per finalitzar. Pots fer-nos una valoració general sobre el llibre

M’ho he passat molt bé fent-lo. Com he comentat abans, era un repte, i ha suposat un pas endavant en la divulgació. Els temes que parla el llibre són molt propers i apassionants. I el que considero més important és que el llibre transmet la passió i l’interès per la vida. Des de la primera linia el lector pot copsar com darrere el llibre hi ha molt d’amor.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s