«Mi crimen» de François Ozon será la pel·lícula d’inauguració del BCN Film Fest

Text – Redacció-Prensa BCN Film Fest. Fotografia – BCN Film Fest.

El Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi, BCN FILM FEST arrencarà el proper 20 d’abril amb la projecció de MI CRIMEN («Mon Crime») comèdia d’intriga del director François Ozon, que serà la pel·lícula encarregada d’inaugurar aquesta setena edició.

En aquesta nova edició el certamen compta a la seva programació, igual que ja ho va fer a l’anterior, amb una gran presència de produccions catalanes i espanyoles.

A continuació, la informació sobre totes les pel·lícules que s’incorporen a la programació:

MI CRIMEN de François Ozon
Pel·lícula d’Inauguració / Première espanyola

Basada en una peça teatral, MI CRIMEN (“Mon Crime”) és la nova comèdia d’intriga de François Ozon. La pel·lícula està protagonitzada per un repartiment encapçalat per dues de les estrelles emergents del cinema francès, Nadia Tereskiewicz i Rebecca Marder (ambdues nominades al Cèsar a la millor actriu revelació 2023 pels seus papers a «Les amandiers» i «Une jeune film que va bien», i la primera el va guanyar). Als papers secundaris els donen rèplica actors de la talla de Isabelle Huppert, Fabrice Luchini i Dany Boon.

Amb MI CRIMEN Ozon torna a la comèdia protagonitzada per dones i plena de personatges colorits que ja va explorar amb «8 mujeres» i «Potiche», dos dels èxits més important de la seva carrera.

Al París dels anys 30, Madeleine, una actriu maca, jove, pobra i sense talent, és acusada d’assassinar un famós productor. Amb l’ajuda de la seva millor amiga Pauline, una jove advocada sense feina, és absolta en legítima defensa. Una nova vida de fama i èxit l’espera…però la veritat aviat es descobrirà.

UN CEL DE PLOM de Miquel Romans
Secció Oficial / Première mundial

Òpera prima de Miquel Romans, UN CEL DE PLOM és l’adaptació lliure del llibre homònim de Carme Martí que explica la vida de Neus Català, una de les darreres supervivents del camp d’extermini de Ravensbrück, activista de la resistència francesa i referent a la lluita antifeixista.

La pel·lícula està interpretada per Nausicaa Bonnin, que dóna vida a la feminista i republicana Neus Català, que va ser presonera dels nazis i enviada a treballar a una fàbrica de producció d’armament militar a Txecoslovàquia. Allà va liderar un grup de dones que van sabotejar la fàbrica de producció de bales davant la desesperació dels nazis. Aquest grup de dones va ser anomenat El Comando de les Gandulas. Rachel Lascar, Iria del Río, Thomas Saurteig, Daniel Horvath i Fernando Corral, completen el repartiment.

“Aquesta és una història de superació, absències i lluita contra l’oblit, una història de dones lluitadores i somiadores. La Neus va morir l’abril del 2019 a l’edat de 103 anys i aquesta pel·lícula vol ser un homenatge a la seva persona”, explica Romans, que debuta a la direcció.

UN CEL DE PLOM està produïda per Principal 2 Films i Comando Gandules AIE en coproducció amb Televisió de Catalunya, la participació d’Aragó TV i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

ALGUIEN QUE CUIDE DE MÍ, d’Elvira Lindo i Daniela Fejermam
Secció Oficial (Fora de Competició) / Première catalana

ALGUIEN QUE CUIDE DE MÍ està coescrita i codirigida per Elvira Lindo, que debuta amb aquest treball a la direcció cinematogràfica, i Daniela Fejerman. La pel·lícula, interpretada per Aura Garrido, Emma Suárez i Magüi Mira, parteix d’un relat inèdit d’Elvira Lindo en què l’autora retrata les relacions familiars complexes de tres generacions de dones dedicades a la interpretació.

Nora, jove actriu amb un futur prometedor, fa equilibris entre els dos pilars de la seva vida: la seva àvia Magüi, que avui retirada va regnar durant dècades com a gran dama del teatre, i la seva mare Cecilia, la trajectòria professional de la qual llanguideix després d’haver tocat certa glòria als cabarets canalles dels 80. Com al drama txekhovià de La Gavina, la gelosia, l’amor mal entès i la mútua dependència flueixen entre elles. És en aquest període dolç de la carrera de la Nora quan descobreix que la seva mare guarda un secret que l’ha marcada tota la vida.

ALGUIEN QUE CUIDE DE MÍ és una producció de Tornasol Media i Lo que nunca te dije A.I.E. Compta amb la participació de RTVE i Movistar+, amb l’ajuda del Govern de Navarra i amb el suport de l’ICAA.

LA DESCONOCIDA, de Pablo Maqueda
Secció Oficial (Fora de Competició) / Première catalana

LA DESCONOCIDA, el segon llargmetratge de Pablo Maqueda («Dear Werner. Walking on cinema, 2020») està protagonitzat per Laia Manzanares («El Reino»), Manolo Solo (guanyador del Goya al millor actor de repartiment per «Tarde para la ira») i Eva Llorach (guanyadora del Goya a la millor actriu revelació per «Quién te cantará»), i compta amb la col·laboració especial de Blanca Parés («Julieta»). Basada en l’exitosa obra de teatre Grooming, del Premi Nacional Paco Bezerra, la pel·lícula compta amb guió del mateix Maqueda, Haizea G. Viana i Paco Bezerra.

La Carolina és una jove ingènua que coneix el Leo en un xat. Ell és un home adult que fent-se passar per un noi de 16 anys ha quedat amb ella a un apartat parc de la ciutat. Però a mesura que el Leo coneix la Carolina, comença a sospitar que potser ella no és tan innocent com sembla.

LA DESCONOCIDA és una producció de Fórmula Cinema A.I.E. i Sideral en coproducció amb La fragua audiovisual amb la participació de Ministerio de Cultura/ICAA, Comunidad de Madrid, Ayuntamiento de Madrid, Junta de Castilla la Mancha, amb el finançament de Telemadrid, Castilla la Mancha Media i amb el patrocini de Castilla la Mancha Impulsa, guanyadora d’Abycine Lanza.

LAS BUENAS COMPAÑÍAS, de Sílvia Munt
Secció Oficial (Fora de Competició) / Première catalana

Dirigida per Sílvia Munt, LAS BUENAS COMPAÑÍAS està inspirada en fets reals i narra la història d’un grup de dones de Rentería (Guipúscoa) que a la dècada dels 70-80 es van dedicar a lluitar pels drets de la dona ajudant-les a passar a França per tenir un avortament digne. La pel·lícula està protagonitzada per Alicia Falcó, Itziar Ituño i Elena Tarrats, amb la guanyadora del Goya a millor actriu revelació María Cerezuela, Ainhoa ​​Santamaría i Itziar Aizpuru.

Estiu del 1976. La Bea té 16 anys i se suma als aires de canvi que recorren el país; col·labora amb un grup de dones per visibilitzar la causa feminista i assolir l’aprovació del dret a l’avortament. La rebel·lia que sent a la sang es barrejarà amb un sentiment inesperat que trastocarà el seu món interior. Al llarg d’aquests mesos, la Bea entaularà una amistat molt especial amb la Miren, una noia una mica més gran que ella i de bona família. El seu compromís polític i la seva relació amb la Miren convertiran aquest estiu en una etapa que marcarà un abans i un després a la seva vida.

LAS BUENAS COMPAÑÍAS és una producció hispanofrancesa entre Irusoin, Oberon Media i A la frontera película AIE, en coproducció amb Manny Films i La Fidèle Production. Compta amb el finançament de l’ICAA, ICEC i el Govern Basc, i la participació de RTVE, EITB i Televisió de Catalunya.

UNZUÉ. L’ÚLTIM EQUIP DEL JUANCAR
de Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz
Secció Oficial (Fora de Competició) / Première catalana

UNZUÉ. L’ÚLTIM EQUIP DEL JUANCAR, la nova pel·lícula documental dirigida per Xavier Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz, és un retrat del dia a dia de Juan Carlos Unzué durant dos anys i mig, des que el juny del 2020 l’exporter i exentrenador del Barça va fer públic el diagnòstic. Unzué es va proposar dues coses: d’una banda, visibilitzar la malaltia, l’ELA, i de l’altra muntar un gran esdeveniment per recaptar la quantitat més gran de diners per dedicar-los a la investigació.

Al documental es fa un seguiment exhaustiu de totes les reunions i converses amb dirigents del FC Barcelona i del Manchester City per organitzar un partit de futbol, ​​que es va jugar al Camp Nou el 24 d’agost passat, amb una assistència de més de 91.000 espectadors i que va aconseguir una recaptació rècord de 4,3M euros, destinats a la investigació de l’ELA. En paral·lel, el Juan Carlos obre literalment les portes de casa seva, ensenyant l’evolució de la seva degeneració física.

UNZUÉ. L’ÚLTIM EQUIP DEL JUANCAR és una producció de Televisió de Catalunya i A Contracorriente Films.

ELS ENCANTATS d’Elena Trapé
Zona Oberta / Première catalana

ELS ENCANTATS, la nova pel·lícula d’Elena Trapé, està protagonitzada per Laia Costa (recent guanyadora del Goya a la Millor Actriu Protagonista per “Cinco Lobitos”). Pep Cruz, Aina Clotet, Dani Pérez Prada i la debutant Ainara Elejalde completen el repartiment. El guió està escrit per la mateixa directora juntament amb Miguel Ibáñez Monroy i narra la història d’una dona que s’enfronta per primera vegada a l’absència de la seva filla després d’una separació.

Després de la recent separació, la Irene s’enfronta per primera vegada a l’absència de la seva filla de quatre anys, que està passant uns dies amb el seu pare. Incapaç d’adaptar-se a aquesta nova realitat, decideix viatjar a un petit poble del Pirineu català on hi té una casa, buscant recuperar la seguretat i la calma que sent que fa temps que ha perdut. Però el lloc, que en el passat va ser tan familiar, es presenta a poc a poc tan aclaparador com la seva nova vida i l’acabarà forçant a deixar de fugir per enfrontar-se a les pors.

ELS ENCANTATS és una producció de Coming Soon Films, A Contracorriente Films i Encantats Films AIE, en coproducció amb Televisó de Catalunya. Compta amb la participació de RTVE i amb el suport de l’ICAA i l’ICEC.

MIRÓ, d’Oriol Ferrer
Zona Oberta / Première mundial

MIRÓ d’Oriol Ferrer (“Cançó per a tu”, “Descalç sobre la terra vermella”) aprofundeix la persona que hi havia darrere del gran artista que va ser Joan Miró, jove pintor que fuig de Barcelona per caure en mans de l’avantguarda més increïble de París. A París coneixerà Picasso, que l’apadrina i l’introdueix al món artístic i a la societat parisenca, on coincideix amb Breton, Aragon, Heminway o Tristan Tzara, entre d’altres. La pel·lícula està protagonitzada per Edu Lloveras, Pau Roca, Aida Folch i Oscar Rabadán.

La història d’un jove discret, silenciós i tenaç, que va haver d’emigrar d’una Barcelona grisa i conservadora a un París en plena efervescència cultural per donar-se a conèixer, en un període convuls i ple de guerres. Un jove que va dedicar la seva vida a buscar un lloc on poder expressar-se amb el seu art.

MIRÓ és una producció de Setmàgic Audiovisual amb coproducció amb Televisió de Catalunya, que compta amb la participació d’IB3 i el suport de l’ICEC.

VIENTO SUR d’Álvaro García-Capelo
Zona Oberta / Première mundial

A VIENTO SUR, Álvaro García-Capelo presenta un drama íntim sobre l’amistat i la culpa en l’excepcional localització del far de Matxitxako al País Basc. La pel·lícula està interpretada per Will Keen, María Fernández Ache, Aitor Merino i Dafne Keen.

Robert és un empresari condemnat per corrupció. Durant la seva estada a la presó ha mort per un accident l’Alberto, un íntim amic de l’adolescència que ha portat una vida molt diferent. Alberto era germà d’una farera del País Basc, Mónica, que acudeix a recollir a Robert a la seva sortida de la presó per anar al far i tirar en la mar des de la torre les cendres d’Alberto. Però perquè les cendres vagin a la mar han d’esperar que bufi el vent sud. L’empresari i la farera conviuen durant diversos dies en el far sota l’ombra de l’amic i germà mort.

VIENTO SUR està produïda per Capelo Producciones.

Finalment redordar que SICA, de la directora Carla Subirana, serà l’encarregada de clausurar el festival.

SICA de Carla Subirana

Pel·lícula de Cloenda / Première catalana

La pel·lícula seleccionada pel Festival de Cinema de Berlín es un coming-of-age rodat a la Costa da Morte i protagonitzada per Thais García Blanco en el paper d’una jove de 14 anys que espera que la mar li retorni el cos del seu pare pescador i Núria Prims (“Incerta glòria”).

Sica espera que la mar li retorni el seu pare pescador. El seu únic amic, Suso, està obsessionat amb l’arribada del cicló Ofèlia. No només la natura es desequilibrarà a la Costa da Morte; Sica descobreix que la seva comunitat no és el que sembla.

SICA está produïda per Alba Sotorra Cinema Productions, Miramemira, Amorambre Films, Axencia Galega das Industrias Culturais (AGADIC), Corporación Radio e Televisión da Galicia (CRTVG), Film Market Fund, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA), Radio Televisión Española (RTVE), amb la participació de Televisió de Catalunya i Zuzú Cinema.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: