La coproducció de TV3 “Alcarràs” aconsegueix el primer Os d’Or d’una pel·lícula en català a la Berlinale  

Text – Redacció-TV3. Foto – TV3.

L’ovació que va emportar-se dimarts va ser premonitòria. “Alcarràs” ha aconseguit l’Os d’Or de la Berlinale a la millor pel·lícula, després de commoure el jurat amb el seu retrat d’una família que, després de 80 anys conreant la mateixa terra, es reuneix per fer l’última collita. El repartiment està format per actors no professionals de la zona de Lleida i treballadors de la terra, després d’un llarg procés de càsting que va durar més d’un any, ja que es va haver de paralitzar i repetir per l’inici de la pandèmia. Es van arribar a seleccionar uns 9.000 candidats tot aprofitant les festes majors d’estiu a les comarques del Segrià, l’Urgell i el Pla d’Urgell.

La directora, Carla Simón, ha volgut dedicar el guardó a «les petites famílies d’agricultors que cultiven la terra cada dia perquè la fruita arribi als nostres plats», ja que ho veu “una forma de resistència». Afirma sentir «orgull» perquè una història local, que va començar perquè els seus tiets cultiven préssecs a Alcarràs, hagi provocat tanta empatia, malgrat que creu que, en realitat, el tema és universal: «Tothom té una família i d’agricultura n’hi ha a cada país.” La notícia, lògicament, ha estat rebuda amb molta eufòria a la localitat que dona nom a la pel·lícula.

“Alcarràs” significava el retorn de Carla Simón a la secció oficial del festival, cinc anys després de ser doblement premiada per la seva pel·lícula de debut i també amb participació de TV3, «Estiu 1993″. L’any 2017 es va emportar el premi de la seva secció (Generation K-Plus) i el premi a la millor òpera prima de tot el festival. A partir de llavors, cinc premis al Festival de Màlaga, representant espanyola als Oscars el 2018, tres premis Goya, quatre Feroz i cinc Gaudís. Van veure la pel·lícula als cinemes de l’estat espanyol prop de 200.000 espectadors. Per aquest motiu, se sent “una filla” de la Berlinale: “Sempre que vinc, passa alguna cosa increïble.»

En declaracions al “Telenotícies vespre” i a “El Matí de Catalunya Ràdio”, Simón ha reivindicat el fet que la llengua catalana i el dialecte de Lleida hagin arribat tan lluny a la Berlinale: “És increïble. Ja va passar amb ‘Estiu1993’, que molta gent, en sortir de la projecció, em preguntava quina llengua era. D’això es tracta la cultura, de poder-la exportar. Amb ‘Estiu 1993’, i espero que també passi amb ‘Alcarràs’, hi va haver gent que va descobrir que existia el català, gràcies a la pel·lícula.»

Oriol Sala-Patau, cap del Departament de Ficció i Cinema de TV3, destaca el valor de la pel·lícula i el mèrit que hagi pogut arribar tan lluny: «Va ser el 2019 quan la Carla Simón va venir a TV3 a presentar-nos el seu projecte «Alcarràs», acompanyada dels productors Sergi Moreno i Tono Folguera. La proposta ens va semblar fascinant per la seva proximitat. És una història propera i costumista, que parla de la pagesia, de la família, dels principis, de la moral i, sobretot, de les arrels. Tres anys després, el film s’alça amb un dels premis més importants del cinema internacional. Des de TV3 celebrem poder formar part d’aquest equip, felicitem tots aquells que l’han fet possible i reiterem el nostre compromís amb el cinema del nostre país. El cinema català i en català ha fet història i continuarem donant-li la màxima visibilitat al món.»

«Un año, una noche», d’Isaki Lacuesta i amb la participació de TV3, també competia a la secció oficial de la Berlinale. És la primera vegada en els 72 anys d’història del Festival de Cinema de Berlín que hi havia dues produccions catalanes competint a la secció oficial. La pel·lícula transporta l’espectador fins a la sala Bataclan de París la nit dels atemptats terroristes del 2015, a través de dos dels seus supervivents.

L’únic precedent amb participació catalana triomfador a la Berlinale era del 2009. La pel·lícula «La teta asustada», dirigida per la peruana establerta a Barcelona Claudia Llosa, va guanyar l’Os d’Or del festival.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: