Tornen les vedettes i l’esperit més transgressor del Paral·lel amb la LAminimAL i l’Arnau Itinerant

Text: Redacció, Barc Comunicació. Fotos: Barc Comunicació.

La companyia LAminimAL va presentar ahir dilluns en Roda de Premsa el seu nou espectacle Passar Revista, que es podrà veure de l’1 al 3 de juliol a la Sala Apolo de Barcelona. La proposta forma part de la programació de l’Arnau Itinerant i està inclosa dins del Grec Festival de Barcelona.

La companyia agafa el gènere de la revista i el seu esperit transgressor i trencador, que tant es va popularitzar al Paral·lel durant la primera meitat del segle XX, i l’enfronten a la societat dels nostres dies: «Revisitem el gènere tot preguntant-nos com seria la revista avui i quines implicacions tindria en la societat del segle XXI, una societat incapaç de trencar amb l’ordre establert i que es regeix pel capitalisme i la globalització», explica el dramaturg de l’obra Jordi Casado i Olivas.

Passar Revista reflexiona sobre com seria avui la revista i com seria aquest punt transgressor tan característic del gènere: «La revista originalment presentava a la dona com un objecte però, en canvia, la seva actitud trencadora i crítica també va ser una punta de llança que va generar molts canvis.

La revista té una doble moral molt interessant»explica Daniela de Vecchi, directora de l’espectacle: «Volem recuperar la transgressió. Volem recuperar aquest espai que posa en evidència temes incòmodes o que no es parlen. Per fer-ho reflexionem sobre temes com: Què és la revista del segle XXI? Què en queda d’aquella revista tan estimulant i trencadora de principis del segle passat que només es podia viure al Paral·lel? Quin és el llenguatge o la temàtica de la transgressió d’avui dia?», explica Daniela de Vecchi, directora de l’espectacle, i afegeix: «La transgressió té molt a veure en com arribem a ser honestes amb nosaltres mateixes quan comuniquem, quan ens exposem i quan sobrepassem els estàndards. Què passa quan les dones volem brillar més? Què passa quan volem ser vedettes? D’això també en parlem a l’espectacle».

L’espectacle proposa diferents números i actuacions en les que es combinen disciplines com la dansa, el teatre o l’humor: «És una festa on no faltarà ‘pit i cuixa’ i on haurà també entrevistes i, fins i tot, un talent show», explica Carles Cruces, que interpreta al mestre de cerimònies de l’espectacle. Passar Revista parteix de la figura de Raquel Meller, una de les grans vedettes de l’Arnau, : «Va ser una vedette que va tenir molt d’èxit, però que va acabar molt malament i molt oblidava. Era una artista molt transgressora que va posar molts límits en un moment on era molt difícil establir-los, una dona que va viure sola, es va separar i va tenir tres marits… i, per això, totes les nostres vedettes són Raquel», comenta la De Vecchi.

La companyia ressuscita el mític personatge de la vedette, una figura clau que a través de l’art i la transgressió és capaç de generar canvis i esperança d’albirar un nou sistema: «El projecte va sorgir arran d’un laboratori d’investigació que vam fer sobre la figura de la vedette, l’estrella de la revista», explica Cruces: «Hem decidit recuperar aquesta figura i centrar-nos en tres de les seves facetes artístiques que interpreten tres actrius de tres generacions diferents: la que canta, la que balla i la que actua».

Les tres vedettes reflexionaran sobre temes com l’art o la transgressió i reconstruiran o desconstruiran diferents versions d’aquesta vedette del segle XXI: «La nostra revista és un gènere que, com l’original, també fa crítica. La revista era un gènere que utilitzava l’actualitat social per fer crítica a través de les vedettes, de les seves cançons, l’humor i l’art», comenta l’actriu Andrea Marinel·lo, i puntualitza: «Més que un discurs crític, és la nostra actitud la que és crítica amb la societat durant tota la peça, a partir del text els personatges van incorporant els comentaris més punyents».

Passar Revista presenta un món de somnis impossibles, un món de fum i de llautó brillant que pren la forma d’un teatre enderrocat, abandonat, venut, comprat i reconquerit per la ciutat, un espai des del qual preguntar-se què és avui la revista i de quina manera el seu poder de transgressió ens pot salvar de la barbàrie.

La peça compta amb la direcció de Daniela de Vecchi, direcció musical de Neus Soler i està protagonitzada per Andrea Marinel·lo, Eloi Benet, Carles Cruces i Alicia Pérez-Cabrero, una de 65 anys amb una gran trajectòria que fa 35 anys que es va retirar i que ara torna a escena per demostrar-nos que l’edat no suposa cap límit per tornar als escenaris.

Escrit per Jordi Casado i Olivas, Passar Revista compta amb la música creada especialment per la compositora Irina Prieto.

Les entrades ja estan a la venda a la web del Grec Festival de Barcelona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: