Isabel Allende guanya el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

Text – Redacció-Premsa Institut Cultura. Foto – (c) Lori Barra.

L’escriptora Isabel Allende (Lima, Perú, 2 d’agost de 1942) ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino que concedeix l’Ajuntament de Barcelona.

Sin título-4
(c) Lori Barra.

 

El jurat -–integrat pels periodistes  Òscar López i Sergi Doria; els escriptors  Care Santos i  Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica,  Fèlix Riera– ha destacat que Allende “encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure. El cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili. D’entre les coses que es va endur, va preservar un tresor intangible: la memòria d’on va néixer La casa de los espíritus. Nit rere nit, va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la Història. Colpejada pel drama xilè, va plasmar una Amèrica llatina tenallada per les dictadures a De amor y de sombra. El compromís d’Allende amb el gènere històric s’ha revalidat en títols comHija de la fortuna, vindicació de la mirada femenina sobre la febre de l’or californiana que s’aplica també al Xile decimonònic de Retrato en sepia. La Història ha tornat a ser matèria primordial de la seva novel·la més recent, Largo pétalo de mar, sobre el viatge transatlàntic que el poeta Pablo Neruda va organitzar a bord del Winnipeg per tal que 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar, d’aquesta manera, unes existències estroncades per la guerra civil. Exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort, heus aquí l’equació perfecta per crear novel·les que commouen per la seva radicalitat humana. Isabel Allende sent el que escriu. Setanta milions de lectors en tot el món ho saben.”

Isabel Allende va passar els primers anys d’infància a Xile i va viure en diversos indrets durant la seva adolescència i joventut. Després del cop militar del 1973 es va exiliar a Veneçuela, i des del 1987 viu a Califòrnia. Es defineix com una “eterna estrangera”. Allende va iniciar la seva carrera literària a través del periodisme a Xile i Veneçuela. L’any 1982, la seva primera novel·la, La casa los espíritus, es va convertir en un dels llibres mítics de la literatura llatinoamericana.

La seva obra, que compta amb 23 títols publicats, ha estat traduïda a 42 idiomes i ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola. Ha rebut més de 60 premis internacionals, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura de Xile, el 2010; el Premi Hans Christian Andersen de Dinamarca, el 2012, per la trilogia Memorias del Águila y del Jaguar; i la Medalla de la Llibertat als Estats Units, la més alta distinció civil, el 2014. L’any 2018, Isabel Allende es va convertir en la primera escriptora en llengua espanyola premiada amb la medalla d’honor del National Book Award als Estats Units per la seva destacada aportació al món de les lletres.

El  Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura.

Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l’editor  Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: