Rodatge de “100 metros”, una història de superació‏

el

Text – Redacció-Premsa TV3. Fotos – Premsa TV3.

Marcel Barrena roda aquests dies a diverses localitzacions de Catalunya el seu primer llargmetratge de ficció “100 metros”, amb participació de TV3. La ficció basada en el cas real de Ramon Arroyo és un relat de superació protagonitzat per Dani Rovira, Alexandra Jiménez i Karra Alejalde.

_MG_6984 oirada

En Ramon, pare de família, viu per a la feina fins que el seu cos comença a fallar. Diagnosticat d’esclerosi múltiple, sembla que tots els pronòstics indiquen que, d’aquí a un any, no serà capaç de caminar ni 100 metres. En Ramon decideix plantar cara a la vida i participa en la prova esportiva més dura del planeta.

Una persona molt real. De carn i ossos i molt actual i molt propera: Ramon, a qui he tingut la sort de poder conèixer i començar a gestar el que podríem anomenar una amistat.” Dani Rovira parla de Ramon Arroyo, l’home que interpreta. “Ramon Arroyo és una persona normal i corrent. Una persona, entre cometes, anònima, que ja no ho és. Una persona com tantes que hi ha al món que, de sobte, el sorprèn una malaltia degenerativa. Llavors, per la personalitat que té, per la seva insistència i per la seva mentalitat de superació que té, va aconseguir fer una gesta digna de fer una pel·lícula, que és el que estem fent.”

L’“ironman” va ser la bandera que el va fer destacar… 3,86 km nedant al mar, 180 km en bicicleta i 42,2 km de cursa. “La gesta va ser acceptar-ho, continuar estant amb la seva família i dur-la endavant… I, a més, va veure que fent esport se sentia millor i el seu repte va ser fer un “ironman”, que avui en dia és una de les proves més dures i completes que existeixen al planeta. I s’hi va posar, i no només va aconseguir conviure amb la malaltia, sinó que va aconseguir fer una cosa que, fins i tot els que “a priori” estem sans, no som capaços de fer”, explica Rovira.

_MG_6952

 “100 metros” suposa un canvi de registre de Dani Rovira, després de saltar a la fama amb papers còmics com a “Ocho apellidos vascos”. “Ets un personatge que la gent s’ha acostumat que faci riure i això esperaran, no? Però la vida és això, arriscar i intentar fer coses diferents; i amb aquesta pel·lícula se m’ha plantejat seriosament sortir de la meva zona de confort com a actor. No tinc por. Jo sempre dic que la por és una emoció que s’ha de reservar per a coses molt més importants en la vida.”

Amb l’ajuda de la seva dona i del rondinaire del seu sogre, en Ramon comença un peculiar entrenament en què lluitarà contra les seves limitacions, i demostrarà al món que rendir-se no és mai una opció.

Karra Elejalde interpreta “un sogre tridimensional. Tots els sers humans tenim moments i coses bones i coses deplorables i menyspreables. Tinc un caràcter molt rondinaire, avinagrat i, a més, no em va agradar mai aquest xaval per la meva filla”, comenta l’actor.

Sogre i gendre no es porten bé. En l’inici “és una mena de gra al cul per al personatge que interpreta en Dani”, comenta Karra. Però el seu personatge té recorregut, com a l’actor li agrada. Se’l coneix en un moment d’ànim baix, ha perdut la dona i s’ha deixat anar. Però canvia d’opinió respecte al seu gendre, Dani Rovira, quan “resulta que no és un pocatraça, té una malaltia”. I es dedica a entrenar-lo, amb els seus mètodes particulars i una mica antics, perquè la meva filla li ho demana.

Alexandra Jiménez és l’Inma, la dona d’en Ramon. “És el motor i força d’ell per tirar endavant aquest repte tan impressionant”, explica l’actriu. “Ells, com a parella, en realitat, es consideren una unitat. Dues forces unides. Ell, sense ella, no podria i ella, sense ell, tampoc. Quan els veus junts, entens per què han pogut tirar endavant, superar la malaltia i superar-se a si mateix.”

Dirigint tots aquests actors, Marcel Barrena, un director que ja està acostumat a rodar històries de superació. Entre 2013 i 2015 va presentar a més de 20 països la seva primera pel·lícula per cinema, el documental “Món petit”, la història d’Albert Casals, un jove que, en cadira de rodes i sense diners, viatjava en solitari pel món des dels 14 anys.

Barrena ha estat en contacte amb Ramon Arroyo des del principi. S’ha llegit els guions, ha estat consultor i forma part de l’equip de la pel·lícula perquè “volíem ser fidels al que els passa als que tenen alguna malaltia d’aquesta mena”, però també vol aclarir que està explicant un cas concret sense generalitzar. “Si t’has d’estar 5 anys fent una pel·lícula, intenta que sigui d’un tema que t’aporti alguna cosa, no? Fes alguna cosa de la qual puguis aprendre. Així va ser “Món petit” i així vaig trobar Ramon Arroyo. La gent no coneix l’esclerosi. Era una necessitat com a persona, com a cinèfil i, a més, és explicar una gran història”, afegeix el director de “100 metros”.

“100 metros”, una producció de Cien Metros la Película AIE, en coproducció amb MNG Filmes, amb la participació de TVE, TV3, MOVISTAR+. Filmax distribuirà “100 metros” nacionalment i internacionalment, i es convertirà en la seva gran aposta per al 2016.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s