Temporada Alta programa fins a 66 propostes d’autoria catalana i manté la seva aposta per la promoció dels joves dramaturgs‏

Text – Redacció-Premsa Temporada Alta. Fotos – Premsa Temporada Alta. 

Avui s’han presentat en roda de premsa les propostes de Temporada Alta en relació la Dramatúrgia Catalana. Apostant clarament pels creadors del país, el festival programa fins a 66 propostes d’autoria catalana, prenent el pols a l’escena teatral de Catalunya i acostant al públic tant autors consolidats com joves promeses. El bon moment pel que passa la creació del país contagia diversos llenguatges i formats de creació, que travessen la programació del festival amb propostes de teatre de text, però també en el terrenys de les dramatúrgies no convencionals i els llenguatges contemporanis (dansa, circ, creació multidisciplinar, etc).

come

En aquesta 24 edició, el festival segueix potenciant el talent més proper, no només programant dramaturgs del país sinó també impulsant produccions i coproduccions. Bona part de les produccions del país són de creadors catalans, com per exemple Patetisme Il•lustrat, de Carles Santos, Andrei Rublev (Una panicografia) de Societat Doctor Alonso, Conillet a partir d’un text de Marta Galán i adaptada per Marc Martínez, La Banda de la fi del món, de Loscorderos.sc i Miss Q o L’empestat, de Jordi Oriol i Xavier Albertí, Filla del seu pare. Versió lliure d’Hedda Gabler d’Aleix Aguilà i amb la direcció de Pau Miró, entre d’altres.

cartel

Tot i ser un dels festivals amb la programació internacional més àmplia de l’Estat, Temporada Alta mai no ha deixat de potenciar el talent del país. El festival considera estratègic programar, al costat dels grans creadors internacionals, projectes de dramaturgs com Manel Dueso, Carles Santos, Sol Picó, Jordi Casanovas o Pau Miró, entre d’altres. I per altra banda no oblida programar a joves creadors que presenten les seves propostes trepitjant fort i posicionant-me en el panorama teatral de casa nostra: és el cas, entre d’altres, d’El Conde de Torrefiel, Lali Ayguadé, Albert Prat, Llàtzer Garcia, Aleix Aguilà, Les Antonietes o Animal Religion.

Per potenciar i enfortir el creixement de l’autoria catalana, Temporada Alta no només programa creadors del país de manera transversal al llarg del festival, sinó que organitza trobades entre dramaturgs, amb la II Setmana de la Dramatúrgia, o el ja consolidat V Torneig de Dramatúrgia o la segona edició de Llibràlegs. Coordinada per Jordi Casanovas, la Setmana de la Dramatúrgia reuneix a Girona un bon grup de dramaturgs amb les biografies teatrals com a centre d’interès, la cinquena edició del Torneig de Dramatúrgia segueix enfrontant a dramaturgs catalans mentre el públic vota el millor text i escull el guanyador i, amb Llibràlegs, el festival surt dels teatres i entra a les biblioteques, promovent nous textos de la nova dramatúrgia catalana.

V TORNEIG DE DRAMATÚRGIA CATALANA

torneig fff

Fa cinc anys que els dramaturgs catalans pugen al ring a veure-se-les entre col•legues, i davant del risc de la paraula en directe el públic s’hi ha entusiasmat. El torneig és un enfrontament cordial entre dramaturgs catalans, i s’hi han vist les cares pesos de totes les categories. Les paraules s’encadenen en cada una de les lectures perquè els dramaturgs hi exposin habilitats teatrals. Saben que només hi pot haver un vencedor. I, com cada any, els espectadors trien el millor de cadascun dels quatre combats, de les dues semifinals i de la Gran final. La mateixa tarda del torneig els dramaturgs escollits descobreixen quins actors o actrius seran els encarregats de donar vida al seu text amb la lectura teatralitzada i tenen temps, fins a l’hora de l’espectacle, d’acabar de preparar els últims detalls. En aquesta cinquena edició seguim comptant amb una bona selecció d’autors participants: Aleix Aguilà, Gemma Brió, Clàudia Cedó, Alberto Ramos, Cristina Genebat, Ramon Madaula, Sergi Pompermayer i Estel Solé.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dilluns, 05 d’octubre a les 20:00 –  Ramon Madaula vs. Cristina Genebat

Dimarts, 13 d’octubre a les 20:00 –  Estel Solé vs. Gemma Brió

Dilluns, 19 d’octubre a les 20:00 –  Aleix Aguilà vs Sergi Pompermayer

Dilluns, 02 de novembre a les 20:00 –  Alberto Ramos vs. Clàudia Cedó

Dilluns, 09 de novembre a les 20:00 –  Semifinals

Dilluns, 16 de novembre a les 20:00 –  Semifinals

Dilluns, 30 de novembre a les 20:00 – Gran final

Preu: 2€

Sala La Planeta

Estrena

II SETMANA DE LA DRAMATÚRGIA

Per segon any consecutiu, l’associació de dramaturgs Barcelona Playwrights (Marilia Samper, Pau Miró, Guillem Clua, Marc Rosich, Cristina Clemente, David Plana, Llàtzer Garcia, Marta Buchaca i Marc Angelet), sota la coordinació de Jordi Casanovas, organitza a Girona la Setmana de la dramatúrgia. Una activitat de Temporada Alta que té com objectiu incentivar l’escriptura teatral al nostre país.

El funcionament és senzill: durant uns dies els professionals es reuneixen i treballen un aspecte concret a porta tancada (enguany, el teatre biogràfic), però al capvespre l’activitat s’obre al públic general amb lectures gratuïtes d’algunes de les peces treballades al llarg de la jornada. Aquest any és el torn de David Plana, que hi presentarà la lectura d’El bon pare, i de Jordi Casanovas, que vol deixar tastar al públic la seva peça Pujol president (primera part). Els espectacles An old Monk, de Josse De Pauw, i El matrimoni de Maria Braun, de Thomas Ostermeier, també formen part d’aquesta setmana centrada en el teatre biogràfic.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Divendres, 06 de novembre a les 19:00

Dissabte, 07 de novembre a les 19:00

Preu: Gratuït

Casa de Cultura de Girona

Sala La Planeta: El bon pare, de David Plana. Divendres 6 de novembre a les 19h

Auditori de la Casa Cultura de Girona: Pujol president (primera part), de Jordi Casanovas. Dissabte 7 de novembre a les 19h

LLIBRÀLEGS, Jordi Prat i Coll

Fa un any Temporada Alta va encetar amb èxit aquesta trobada de diàlegs breus entre dos personatges (no més de dotze minuts) en què els llibres i la paraula hi tenen un paper clau. I de nou tornem a convocar-vos entre les lleixes d’algunes biblioteques de Girona per gaudir d’aquesta excepció al silenci que hi ha prescrit. Podreu assistir com a voyeurs a la conversa entre dos actors (Mireia Piferrer i Albert Ausellé) i endur-vos en préstec una bona col•lecció de paraules de quatre representants de la dramatúrgia catalana recent. Són autors de la segona edició dels Llibràlegs Albert Arribas, Llàtzer Garcia, Marc Rosich i Victòria Spunzberg.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dimecres, 04 de novembre a les 20:30 – Biblioteca Carles Rahola:

Dimecres, 11 de novembre a les 20:30 – Biblioteca Antònia Adroher:

Dimecres, 18 de novembre a les 20:30 – Biblioteca Salvador Allende

Dimecres, 25 de novembre a les 20:30 – Biblioteca Ernest Lluch

Dimecres, 02 de desembre a les 20:30 – Biblioteca Just M. Casero

Preu: 2€

Estrena

PLATÓ HA MORT de Manel Dueso

plato

Manel Dueso és un home de teatre complet. Actor i director de més de quaranta muntatges (entre ells, La presa, de Conor McPherson), és també pedagog i dramaturg, autor de peces com Estriptis, Matem els homes o Fortuna accidental. El text de Plató ha mort va obtenir el premi de la crítica el 1996, i el desencís que retrata val per a temps de crisi com els nostres.  En aquesta revisió d’ara, a la part de dalt de La Planeta, l’espectador és com si estigués en un bar de debò al costat dels personatges: un client i un cambrer que parlen com qui potser ha begut massa i només vol ser abraçat. Qui ha mort Plató?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dissabte, 03 d’octubre a les 21:00

Dissabte, 10 d’octubre a les 21:00

Sala La Planeta

Estrena

Temporada Alta, un festival de Bitò Produccions

Ajuntament de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona,  Ajuntament de Salt i Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (Inaem)

Venda d’entrades i paquets de tots els espectacles (al web del festival, a les taquilles dels teatres i a l’app del festival)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: